Újabb üzemidő tesztek érkeztek a Galaxy S21-ekhez


Egy teszt, nem teszt! – tartja a mondás. Sorra futnak be a külföldi médiumoktól a Galaxy S21 termékekhez kapcsolódó tesztvideók, amelyekben valamelyik funkcióját vetik össze vagy házon belül az elődjeivel, vagy pedig közelebb álló versenytársaival. Most a PhoneArena csapata döntött úgy, hogy szemre vételezi, hogy mit is tud valójában üzemidő tekintetében. Mint írtam, egyszer már elhoztunk egy mindent egybevető megmérettetési végeredményt, azonban a fentebb említett oldala kicsit másabb szempontból közelítette meg a kérdést. Teszem hozzá, hozzám sokkal közelebb áll az általuk lefuttatott kísérlet.

A megmérettetett készülékek sorában: a Galaxy S21, a Galaxy S21+, a Galaxy S21 Ultra és a Galaxy S20 FE tűnik fel a Samsung oldaláról, míg a konkurencia részéről: az Apple-től a iPhone 12 és a Google-től a Pixel 5. Két megpróbáltatás elé néztek az okostelefonok. Az egyiknél a folyamatos böngészési időt vették alapul; a másiknál a folyamatos Youtube-ozást.

Folyamatos böngészés mellett a tesztelt készülékek üzemideje
Forrás: Phonearena

A folyamatos böngészésnél a papírforma hozta magát, miszerint, ha kisebb Hz-számon használjátok a készüléketek, akkor hosszabb üzemidő hozható ki. Logikus végeredmény lehetne, ha a Samsung nem adaptív 120Hz-es megoldással dolgoznak, azaz, ha éppen nem igényli a megjelenítendő tartalom a magasabb képfrissítést, akkor visszább vesz. Valószínűleg a simább megjelenítés miatt sűrűn fordulhatott elő, hogy 60Hz fölé ment, így alakulhatott ki az, hogy akár másfél órával jobban bírta, mint ha fixre állították volna.

A Galaxy S21 Ultra 120Hz-es beállítással 14 óra 43 percet bírt egy feltöltéssel, ami önmagában se gyenge teljesítmény, ám, ha stabil 60Hz-en dolgoztatjuk, akkor akár 16 órát is ki lehet belőle préselni. További érdekesség, hogy a legkisebb modellnél ez már csak a fele, amit egyáltalán nem tudok értelmezni, hiszen 1.000mAh-nyi akkumulátor differencia nem generálhatna ekkora különbséget. Mellesleg a Galaxy S21+-nál is csak 12 órát ír, ahol már csak 200mAh-t tartunk számon eltérésként. Érdekes végeredmény!

A folyamatos Youtube-ozás se marad ki a tesztek szórasából. Mielőtt belefognék az elemzésbe, mutatnám a megdöbbentő végeredményt, hiszen ez az, amire kevesen gondoltak volna. Mármint, hogy egy Fan Edition-ös termék bedarálja a normál csúcskategóriásokat:

Folyamatos Youtube-ozás mellett a tesztelt készülékek üzemideje.
Forrás: Phonearena

A Galaxy S20 FE bírta a legtovább a Youtube-ozást. Persze sok kérdést vetnek fel a látott eredmények, hiszen nem derül ki a képfrissítés száma. A Galaxy S20 FE, azaz az olcsósított Galaxy S20-as 9 órás playtime-mal állta a sarat, míg a Galaxy S21 csak 7 és fél órával rúghatott labdába. Eléggé jelentős a különbség, de persze ráfogható az akkumulátorkapacitásra. Azaz ráfogható lenne, de elviekben az 5nm-es processzornak az új flagshipben kevesebbet kellene fogyasztania. A valóság viszont mást tükröz.

Összességében az leszögezhető, hogy nem hoznak rossz üzemidőket az új készülékek. Másrészről, az, amit először elérsz velük, nem tekinthető valós végeredménynek, hiszen a mesterséges intelligencia folyamatosan figyeli a felhasználásunk; és próbálja a legjobbra optimalizálni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.