Megőrizte pozícióját a Samsung a legkritikusabb piacon


Ázsiai térség a Samsung egyik legnagyobb mumusa. Kínában a versenytársak simán maguk mögé utasítják, számításba se veszik a piackutatócégek – csak a többiek között említik meg, mint egy LG-t vagy egy Sony-t, amik alapvetően bukdácsolnak. Egy másik kritikus térsége a földrésznek az indiai, ahol a Xiaomi jelenti a legnagyobb fejtőrést számukra, valamint az a fajta árképzés, amivel olykor csak különféle mókolások útján tudnak harcba szállni. Szerintem senkinek sem kell bemutatnom a Galaxy M-szériát, ami direkt azért született meg, hogy a belépő- és a középkategóriában fogást találjanak az elnyomóikon. 2020 azért is fontos évtizedkezdésként könyvelődik el, mert feltűnt a színen a Galaxy F-termékcsalád első fecskéje, amivel megpróbálják még inkább elárasztani termékekkel a piacot.

A koronavírus áldozatává vált a térség, hiszen 2019-hez képest 4%-ot visszaesett az okostelefon-piac forgaloma. Azt viszont jó látni, hogy 150 millió termék került értékesítésre, melyből 100 millió a harmadik- és negyedik negyedévben talált gazdára. Elképesztő számok, pláne úgy, hogy egy országról beszélünk, nem pedig egy kontinensről. Csak viszonyításként jegyezném meg, hogy 160 millió tablet került globálisan gazdára 2020-ban.

Javított az indiai piacon a Samsung.
Forrás: Canalys

Ha először az utolsó negyedévet vesszük górcső alá, akkor simán leolvasható, hogy a Xiaomi behúzta a dobogó legfelsőfokát, ugyanis 26%-kal bitorolta a piacot. Csalódottsággal tölthetné el a tény TM Roh-t, azonban a Samsung ott loholt mögöttük. Hiába talált egyszer fogást a Vivo rajta, megszívták magukat, melynek végeredménye a második hely lett. Nem akármilyen pozíció ez, mégis csak járvány után sikerült fordítaniuk és növelniük 2019/Q4-hez képest a piaci részesedésüket. Mellesleg, a legkritikusabb időszakban javítottak, mert a dobogó alsófokán álló Vivo ellen megtartották az 5% körüli különbséget.

A Kína ellenes hangulat az év végére nagyrészt alábbhagyott, a kínai márkák 75%-os piaci részesedéssel rendelkeztek 2020-ban. Az év során az innovatív csatornastratégiákat láthattunk a vezető márkáktól (…) A Samsung növelte online jelenlétét az Amazon által a Galaxy M-sorozattal, illetve a Flipkarttal közösen piacra dobta a Galaxy F-szériát. A Xiaomi elindította a Mi on Wheels szolgáltatását, hogy növelje értékesítését az offline csatornákon és távoli területeken. (…)

mondta Shilpi Jain, a Canalys vezető elemzője.

A Samsung 2020 utolsó negyedévében erőteljesen zárt, hiszen 30%-kal növelte a mutatóit. Összességében se lehet rá csalódás, hiszen éves viszonylatban behúzták a második helyet, valamint megtartották a szokásos 20% körüli piaci részüket – azaz majdnem minden eladott ötödik okostelefon a dél-koreai profitot erősítette. Másfélszeres fejlődést tudott felmutatni online viszonylatban, ami elképesztően magas.

Szembeállítva a 2019-es év a 2020-assal!
Forrás: Canalys

Sikerükhöz kellett a meglehetősen agresszív középkategóriás kínálat, ami a Galaxy F-, a Galaxy A- és a Galaxy M-szériával alapozott meg. Nem beszélve arról, hogy ez az a régió, ahol a legtöbbször alkalmazzák, hogy az alapmodell mellett kiadnak gyengített és erősített változatokat, valamint változó tárhelyűeket.

Zárószóként a harmadik helyet behúzott Vivot emelném ki, ami a legjobb offline szereplője lett a 2020-as esztendőnek Indiában. Bár hiába dicsérik a piackutatók a megmozdulásaikat, mégis éves viszonylatban 13%-ot buktak a pandémia miatt, melyet látvány könnyedén vérszemet kaphat a következő időszakban a RealMe, ami 22%-ot erősödött, s először lépte át a 20 millió eladott darabszámot a térségben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.