Összetettség jellemzi a Smart-ISO Pro technológiát


Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az emberek túlnyomó része már csak az okostelefonját használja élete pillanatainak megörökítésére. Nem is csoda, hogy az okostelefon-gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a készülékeik funkcióival és hardverjeivel fogják meg az érdeklődőiket. Az évek során számtalan meghatározó fejlesztést dobtak a piacra, amikre büszkék lehetnek – többek között tavaly a 108MP-es érzékelőt, amit a Xiaomi-val közösen fejlesztettek ki. Számomra a DualPixel technológia az, amivel feltették anno az ‘i’-re a pontot, mert sokkal gyorsabban és pontosabban találtak általa fókuszpontot.

2021-ben is előálltak valami újjal. Az alapprobléma, miszerint a túlvilágos és a túlsötét részek elveszhetnek egy adott fotón, még mindig fejtörést okozott a fejlesztőknek. A HDR technológia arra hivatott, hogy a két tartományt közös nevezőre hozzák, és mindegyikből a leghasznosabb részeket emelje ki. A felhasználó nem sokat érzékel mind ebből; maximum annyit, hogy pár milliszekundummal növekedett az elkészítést ideje. A Samsung fejlesztői azonban a Galaxy S21-nél emeltek a színvonalon, és elérték azt, hogy a hardvert tökéletes szoftver társaságában tálalják, s ezáltal meglegyen az átütő hatás.

Alacsonyabb és magasabb fényérzékenység összedolgozása.
Forrás: Samsung

A Samsung mérnökei egy innovatív megoldást tálalnak elénk Smart-ISO Pro elnevezéssel, aminél nem csak a szenzor egy fontos alappillért, hanem a mesterséges intelligencia és a processzor terhelhetőség is.

Mint említettem, az alapproblémát a különféle fényhatások jelentik. Képzeljük el, hogy verőfényes napsütésben a Margit hídon álltok, mert le szeretnétek magatok és a háttérben lévő látképet fotóztatni. Egy átlagos okostelefonnál vagy a háttér részletei vesznének el, szakzsargonnal élve: égnének ki; vagy pedig az előtérben lévő önmagunk lenne túlságosan sötét, ha a háttérhez mérjük a fényviszonyokat. Azt gondolhatnánk, hogy megfelelő fényi adottságnál nincs fejfájás, pedig ott sincs egyszerűbb helyzetben a készülékünk képalkotója, mint amikor egy alapból sötétebb témánál kellene helytállnia.

Istenigazából alapproblémát nem a fényhatás jelenti, hanem a fixált konverzió. A Smart-ISO PRO lényege abban merülne ki, hogy tiszta képek készüljenek különböző világítási helyzetekben is. A megoldást a fixált konverzió elhagyása jelenti, ugyanis mind magas, mind alacsony ISO üzemmódban is képes dolgozni a feldolgozó.

A videóban elmagyarázzák a működést!

Ha a fényi adottságok zordabbak, akkor magasabb ISO módra vált, hogy a fényt feszültséggé alakítva nagyobb konverziós nyereséggel több részletet tudjon kiolvasni, s ezáltal csökkentse a kép zaját. Az alacsonyabb ISO mód akkor jön jól, amikor egyes pixeleknek a kapacitását maximalizálni szeretnénk, megakadályozva általa a túltelítettséget. Utóbbival javításra kerül a színreprodukció a felvétel világosabb zónáiban.

A Samsung mérnökei a konverziós nyereség két szintjét egyetlen képérzékelővé egyesítették, mellyel a dinamika tartomány jelentősen javult. A végeredménye lett tulajdonképpen a Smart-ISO Pro HDR, hiszen a kettő (vagy több) kép összedolgozásával tökéletes fotók készülhetnek. Mellesleg a Galaxy S21 termékcsalád a Galaxy-k történelmében az első, ami képes 12 bites RAW képek elkészítésére, amivel akár 687 milliárd szín tárolására képes. Ez 10x több, mint a 10 bites, ami a Galaxy S20-akban volt jelen 2020-ban.

Nemsokára elhozok egy tesztet, hogy miként állt helyt a Galaxy S21 Ultra 5G egy 6.000 dolláros Canon fényképezőgép ellen, addig emésszétek, milyen jó dolgot dobtak piacra, amiről alig esett szó az Unpacked eventen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.