Leszerepelt volna a Galaxy S21 Ultra a DxOMarknál?!


A Galaxy S21 világszerte kiváló értékeléseket kapott. Míg az előző modellnél nem volt ennyire pozitív a sajtó- és a felhasználók visszhangja, addig a mostaninál érezhető. A pre-order időszakban történt készülékvásárlás 30%-kal felülmúlta a 2020-as adatok, így bátran bizakodtunk, hogy valami ígéretes termékcsalád született. A Samsungnak a Galaxy S21 Ultra 5G lett az első csúcskategóriás készüléke, ami két telefotó kamerával került felvértezésre, így rendelkezik 3x és 10x optikai zoomra képes szenzorral. Idő közben megjárta a legrangosabb fotószenzor elemzőoldalt, ahol meglepően alacsonyabb pontszámmal illette, mint a Galaxy S20 Ultra 5G-t.

A DxOMark által készített Galaxy S21 Ultra 5G-nek az összesített pontszáma 121 pont lett. Fontos megemlíteni, hogy ez a modell az európai piacra szánt Exynos lapkakészlettel lett ellátva. Hozzáképest a Galaxy S20 Ultra (Exynos variánsa) 126 ponton zárt 2019-ben. Ha szétszeparáljuk a mércét, akkor látható, hogy a fotó térületén 128 pontot, a videónál 98 pontot, míg a zoom szegmensnél 76 pontot gyűjtött; ezzel szemben a Galaxy S20 Ultra a fotó részlegén 128 pontot, a videónál 106 pontot, míg a zoomnál 88 pontot pirított be. A kritikusok szerint a Galaxy S21 Ultra videó- és zoomminősége nem lett olyan jó, mint amit a Galaxy S20 Ultra lepakolt az asztalra.

A Galaxy S21 Ultra 5G okostelefon megjárta a DxOMark tesztjét.
ForrásDxOMark

Az tiszta sor, hogy a Galaxy S21 Ultra azáltal, hogy lézeres autófókusszal, továbbfejlesztett kép- és videó rögzítővel lett ellátva, jobban kellene teljesítenie – legalábbis papíron! A DxOMark csapatát viszont nem nyűgözte le a két zoom kamera, hiszen ha a pontszámokra vettek pillantást, akkor végeredményben az előző generációs periszkópos elképzelés ért el magasabb végértéket, így adhatná magát a tény: visszafejlődés történt. Videórögzítésben se remekelt, hiszen a Google-féle Pixel 4A-hoz hasonló értéket pakolt az asztalra. Nyilvánvalóan a videó stabilizálása lehez az elsődleges problémája. A tesztelők csak 4K 60 fps-es módban csekkolták; figyelmen kívül hagyták: a 4K 30fps-t és 24fps-t. A 8K videórögzítéssel pedig nem is foglalkoztak, hiszen ha alacsonyabb felbontásban se állja meg a helyét, akkor felesleges feljebb menni, mert valószínűleg ott már elvérezne.

Nagyon alulmaradt a versenytársakhoz képest. A jelenlegi tesztelt termékek listáján a hátoldali kamerasziget 16. helyen zárt. Talán a fájótények között megemlítendő, hogy az Apple-féle iPhone 12 mini és iPhone 12 is eggyel jobban szerepelt. A csúcstartó továbbra is a Huawei Mate40 Pro+ 139 ponttal, amit a Huawei Mate 40 Pro 136 ponttal és a Xiaomi Mi 10 Ultra 133 ponttal követ. A dél-koreai vállalat legjobb eredményét pedig a Galaxy S20 Ultra 5G tartja, a már említett 126 ponttal.

Higgyünk a tesztnek vagy engedjük el?!

Jogosan merülhet fel a keresztkérdés, hogy mennyire vegyük figyelembe a DxOMark tesztjét, hiszen biztosan előfordult olyan már – meglepődnék, ha nem! – , hogy némi kenőpénzért feltornázásra kerültek az értékek, hogy könnyebben adja el magát egy termék. Számomra a meglepőbb az az, hogy a Galaxy S20 Ultra-t előrébb illették, ami tényleg rengeteg negatívomot kapott. Ha a tények valóban nem kerültek manipulálásra, akkor sem hiszem, hogy a problémaforrása hardveresen lenne. Legélőbb példa, hogy a One UI 3.1 megérkezésével a Galaxy Note20-ak éjszakai módja látványosan javult. Szerintünk ismét a szoftveres megoldások sokasága okozza a pontatlanságot.

A teszt elolvasásához klikkeljetek ide.

A Galaxy S21 Ultra 5G hátlapi kameraszigete.
Forrás: Samsung

A teljesség kedvéért mutatnám a hátlapi kamerasziget főbb jellem vonásait:

 • Kvadkamera:
  • Főszenzor: 108 MP, 1/1.33″ méretű szenzor, 0.8µm-es pixelméret, 26 mm-es lencse, f/1.8-as rekeszérték, OIS, PDAF
  • Ultra-széles szenzor: 12 MP 1/2.55″ méretű szenzor, 1.4µm-es pixelméret, 13 mm-es lencse, f/2.2-es rekeszérték, Dual-Pixel AF
  • Teleszenzor #1: 10 MP 1/3.24″ méretű szenzor, 1.22µm-es pixelméret 70 mm-es lencse, f/2.4-es rekeszérték, Dual-Pixel AF, OIS
  • Teleszenzor #2: 10 MP 1/3.24″ méretű szenzor, 1.22µm-es pixelméret 240 mm-es lencse, f/4.9-es rekeszérték, Dual-Pixel AF, OIS
 • Dual-Pixel technológia
 • LED flash
 • Videó képesség: 4320p/24 fps, 2160p/60/30 fps (2160p/60 fps tested), HDR10+

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.