Kimaradhat a Galaxy S22-kből a ToF érzékelő


Az ETNews oldala megtudta, hogy a Samsung Electronics a következő Galaxy S-szériás készülékeiből kihagyhatja a ToF, azaz a Time of Flight technológiát.

Tudom, még csak most közelítünk a Galaxy S21 termékcsaládnak a rajtja utáni negyedéves születésnapjához, de a tech világa már azzal foglalkozik, hogy milyen újítások kerülhetnek a jövő évi csúcskategóriásba, ami vélhetően a Galaxy S22 névre hallgat. Pár napja döntött úgy a dél-koreai tech-óriás, hogy menesztik az érzékelőt. A döntés háttérében az áll, hogy a fogyasztókat különösebben nem érte sokként az a jelenség, amikor egy-egy modellből kimaradt, így haladva a korral, inkább más úton oldják meg a távolság letapogatását, hogy még inkább ütőképes fotók készülhessen.

A ToF egy olyan technológia, amely felismeri az objektum háromdimenziós hatásait, térinformációt és mozgását azáltal, hogy kiszámítja a távolságot. Tehát, amikor egy tárgyat leinformál, akkor a kibocsátott fény visszapattan arról, ami visszatér a feldolgozóegységhez, ezáltal kinyerődik a kért adat, amivel már tud dolgozni.

A Galaxy S10 5G-ben tűnt fel legelőször a ToF érzékelő.
Forrás: Image Sensors World

A Samsung 2019 első negyedévében debütált Galaxy S10 5G-nél vezette be a brand kedvelőinek köztudatába a ToF-et. A sort folytatta a Galaxy Note 10+, majd pedig a Galaxy S20+ és Galaxy S20 Ultra. A középkategóriát se kerülte el, hiszen ha visszaemlékeztek, akkor a Galaxy A80-ban is visszaköszönt, ami a vállalat első motorikus átfordulós kamerarendszerével volt felruházva. Tavaly ősszel, a Galaxy Note 20 Ultra 5G-vel változás állt be. Másfél évvel a ToF bevezetése után megérkezett az utód, amit lézeres autófókusznak neveztek el, illetve, ami sokkal többre hivatott. Valószínűleg ez a technológia kerül tovább örököltetésre.

A ToF elterjedése azért is fontos volt, mivel az egyre bővülő kibővített valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) élményhez szorosan kapcsolódik. Nem utolsó sorban, ne feledkezzünk el megfelelő mélység-élességes fotókról sem, amelyet segít, hiszen ha mérni tud távolságot, akkor jobban el tudja mosni a hátteret, ami a portré fotózás egyik meghatározó funkciója.

A Samsung LSI divíziója a tavaly mutatta be a legelső sajátfejlesztésű ToF érzékelőjét, ami az ISOCELL Vision 33D névre hallgat. A dél-koreai vállalat piacvezető a félvezetők piacán, így megpróbálkozik azzal, hogy ilyen területen is piaci részesedést lopjon a jelenlegi piacvezető Sony-tól. Az érzékelő főbb specifikációi között említhető:

  • a 640 x 480-as mélységfelbontás,
  • a 7µm-es pixel méretet,
  • az 1/3.2 inches szenzor nagyságot,
  • a 20cm-től 5 méterig terjedő távolságtartományt,
  • vagy éppen a 10 és 12 bites felbontás támogatást.

Ezekkel a paraméterekkel szeretnének gyártókat nyerni, mégis csak a szenzor maga jól működik, és az okostelefonpiaca nyitott a különféle költségbarát, ám teljesítménycentrikus megoldásokra, amilyen ez az új ToF modell is volna.

Magát a technológiát egyelőre csak a felsőkategóriából száműznék, hiszen van sokkal jobban működő, ellenben alsóbb berkekben ugyanúgy jelen lehet, de ez a jövő zenéje. Ne rohanjunk ennyire előre!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.