Megőrizte a Samsung a piacvezető pozícióját világszinten is!


Először a „Jól zárta a Samsung a 2021-es első negyedévet!” címet akartam az elemzésnek adni, aztán úgy döntöttem, hogy csak szimplán stílusosan a tavalyiét fogom ismételni; ezáltal is tudatva, hogy a dél-koreai vállalat remekelt az első három hónapban. Azért lehetett sejteni, hiszen Magyarország azon országok egyike, ahol 55%-os házrész arányt generált, ami elképesztően magas és mindenképpen példaértékű. Ha pedig a magyar földön bravúrozik, akkor bátran leszögezhető, hogy más térségekben sem lesz problémája. Bevált az a stratégia, amit kiötöltek a korábbi termékstarthoz kapcsolódóan.

A COVID-19 világjárvány hatotta át a 2020-as év első negyedévét, amelynek hatására az okostelefonok piacán egy várható, ám eléggé számottevű csökkenés mutatkozott. Felesleges volna viszonyítani az adatokat az egy esztendővel előbbihez, hiszen biztosan jobbakat pakolt le a TOP5 gyártó. Így is van. Kezdésképp mutatnám a szokásos táblázatot.

Az év első negyedévének forgalma az okostelefon piacán.
Forrás: Canalys

Mint az leolvasható, a Samsung megőrizte piacvezető helyét világszerte. Míg tavaly közel 60 millió okostelefont szállított le, addig idén 76.5 milliót tudott felmutatni, ami 28%-os növekedésként könyvelhető el. Várható volt az emelkedés, így amondó vagyok, hogy inkább vessünk egy kószapillantást két évvel korábbi mutatóira. Akkoriban 71.5 millióval állhatott fel a dobogó legfelsőfokára, így bátran kijelenthető, hogy felfelé szárnyal.

A piaci részesedése is árulkodik, hogy tartják a helyüket, ugyanis míg 2019/Q1-ben az összből 22.8%-ot, 2020/Q1-ben 21.9%-ot, addig most 22%-ot ragadott ki. Minden ötödik okostelefon, ami gazdára talált a Samsung jóvoltából gyártódott. Ebben az időszakban eddig egyetlen versenytársa sem tudta megverni az elmúlt 3 évben, mindegyik 20%-k alatt hozott. Hiába tartjuk a gazdaság leggyengébb időszakának, azért sikerül belőle profitálnia.

27%-os növekedést mutatott fel az okostelefonok piaca.
Forrás: Canalys

A Huawei eltűnt a TOP5-ból, ami az amerikai szankciónak tudható be. Az általa keletkezett űrt a Xiaomi töltheti be, ugyanis ott lohol az Apple mögött. Házrész arányát nézve majdnem megfogta, hiszen 14% megy a 15% ellen. Nincs kizárva, hogy az almás brand tovább csúszik a dobogón a következő negyedévben.

Ha a teljes piacnak a növekedést vesszük szemügyre, akkor 27%-os elmozdulást fedezhetünk fel. 347 millió készülék leszállítása történt meg az év első három hónapjában, ami túlmutat a 2019-es azonos időszakában szerzetten is, amikor 313.9 millió lett. Leszögezhető, hogy a koronavírus okozta gazdasági fejenállásából kezd helyreállni a szegmens. A vásárlók mernek vásárolni, még ha a bizonytalanság ott is van a levegőben, azért bátran adják be a derekukat egy újabb kütyüre.

300 millió felett ismét az okostelefonok piaca!
Forrás: Canalys

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.