Fellendült az 5G képes okostelefonok iránti igény


A Strategy Analytics piackutatócég nemrég górcső alá vette az 5G-s okostelefon piacát, ami dinamikusan fejlődött az év első negyedévében tavalyhoz képest. Nem meglepő, hiszen a mostanság megjelenő készülékek többsége már fel van ruházva az új hálózati csatlakozással hardveresen, csak éppen az a nem mindegy, hogy maga a kiépítés világszerte nem éppen zajlik olyan gyorsan, mint ahogy azt sokan szeretnék. (Nem szeretnék lázítóként felszólalni, de az, hogy olykor Magyarországon GPRS és Edge hálózatra csatlakozom a Pécs-Budapest vasútvonalán eléggé lehangoló!)

2020-ban kezdett úgy istenesigazából kibontakozni az 5G képes okostelefonok piaca, amely az év második felében vett egy intenzív fellendülést, amikor a Samsung nagyobb versenytársai elárasztották a kínálataikkal az országokat és felhígult a választék. Ergo, mindenki maradhatott már megkedvelt márkájánál. Ez pedig azt eredményezte, hogy 458%-kal megnövekedett az eladási mutatója a szegmensnek 2020/Q1-hez képest.  

Az 5G képes okostelefonok piacának alakulása az első negyedévekben.
Forrás: Strategy Analytics

Nyilván a növekedés mögött az is szól, hogy kezd beépülni az 5G képesség az alap elvárások közé. Lassan nem kerül piacra olyan csúcskategóriás okostelefon, ami ne lenne felkészítve a gigabites hálózatra. Elég csak szemrevételezni a Samsung idei felhozatalát. Megannyi terméket bocsájtottak ki az elmúlt 5 hónapban. Ott a Galaxy A32 5G, a Galaxy A42 5G, a Galaxy A52 5G, a Galaxy A72 5G, illetve a Galaxy S20-termékcsalád.

A tavalyi 8.3 milliós év eleji eredményét sikerült felülmúlniuk, ugyanis 17 millióra feltornászták az eladási adataikat. Hozták a 100% feletti éves növekedést, azonban a dobogóra történő felálláshoz kevésnek bizonyult mindez. A No.1 az Apple lett, ami 40 millió iPhone 12-terméket értékesített, amit pedig az Oppo és a Vivo követett. Utóbbi kettő cirka ugyanannyit tett le összesen az asztalra, azt is a kínai piacnak köszönhetik, ahol szépen teljesítenek.

A házrészarányok durván fordultak. Míg tavaly év elején minden harmadik eladott 5G-s készülék a Samsung jóvoltából került gazdára, addig idén ez már csak minden 10. lett. Hígult a kínálat, nőtt a választék! Az Apple a semmiből csinált majdnem egyharmados többséget.

Az 5G képes okostelefongyártók házrész aránya az első negyedévben.
Forrás: Strategy Analytics

A TOP3 okostelefongyártó házrésze mind az „Others” előtt zárt, tehát amiket nem ragadtak külön sorba, gondolok: a Sony-ra, a Huawei-re és társaira. Érdemes még szem előtt tartani, hogy a Xiaomi se túlságosan erős, holott az össz eladásokban és szállítmányozásokban eléggé brillírozik. Jó kis versenyhelyzet van születendőben. Kíváncsi leszek, hogy a második negyedév, miben lesz másabb, mint a tavalyi!

Ha lesz kimutatásunk, arról se feledkezünk meg!

Neked amúgy 5G képes a jelenlegi telefonod?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.