Nem csak hajlítható kijelzőben gondolkodik a Samsung


A Display Week 2021-es konferencián a Samsung Display is részt vett, ahol megmutatta, milyen lehet a jövő okostelefonja, illetve azoknak a kijelzője. Nemsokára külön cikkben megemlékezem a már sokszor emlegetett Galaxy Z Tabletről és többszörösen hajtható megoldásairól, viszont előtte szeretném a reflektorfényt a Galaxy Z Roll fantázianévre keresztelt koncepciójukra helyezni, melynek szabadalmát a napokban rögzítették be az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalába. Ezzel pedig körvonalazódni látszik, hogy a dél-koreai vállalat se szeretne kimaradni a képernyők ilyen stílusú forradalmából.

A Galaxy Z Roll lehet a Samsung legelső gördülő/görgethető okostelefonja, melyet a 9. osztályba sorolták be. A következő leírás olvasható a védjegyénél:

Okostelefonok, toll képes okostelefonok, telekommunikációs készülékek.

A jövő egyik különleges kijelzője lehet.
Forrás: Samsung Display

Mint említettem, 2021. május 18-án védették le a „Z Roll” kifejezést, amiből ténylegesen arra lehet következtetni, hogy a Samsung forradalmár akar lenni a kijelzők piacán. Másrészről, a név árulkodik arról is, hogyha bevezetésre kerül, akkor azt mindenképpen a Galaxy Z-termékcsaládba szeretnék elhelyezni. Vajon a Galaxy Z válthatja a Galaxy Note családot, ugyanis a fenti leírásban nem csak a szimpla készülékeket említik, hanem az S Pen, akarom írni a toll képeseket, amiből arra lehet következtetni, hogy ez a generáció előbb vagy utóbb, de fel lesz készítve az íróeszköz fogadására.

Egyelőre csak prototípust mutattak meg egy koncepcióvideó formájában, amely megmutatja, miért lehet hasznos számunkra az, ha gördül a kijelző! A LetsGoDigital becslése szerint, nagyjából 30%-kal növelhető a képernyőnek mérete, amivel a multi-tasking funkcuió kerülhet nagyobb fókuszba, hiszen vannak olyan esetek, amikor hiába rendelkezünk 6.7 inches megjelenítővel, az se elegendő osztott megoldás formájában.

Tény és való, egyre többre több mindenre használjuk az okostelefonunkat, viszont nem akarunk egy „lapátot” a zsebünkbe tárolni. Vágyunk a tablet méretre, még ha zavaró is a hordozása. Az igények megoldására több alternatíva létezik, melyek közül már kettő bevezetésre került a Galaxy Z Fold és a Galaxy Z Flip termékekkel. A Samsung ellenben nem szeretne beszűkülni a kínálatok piacán, hanem újabbakkal áll az érdeklődők elé, hiszen mindenki mást preferál előnyben.

A berögzített szabadalom tanúsítványa.
Forrás: LetsGoDigital | EUIPO

Nem a Samsung az egyetlen gyártó, ami a jövőben „tekerhető okostelefont” szeretne a piacra dobni. Sokáig úgy gondoltuk, hogy az LG Rollable személyében érkezhet a világ első ilyen stílusú megoldása, azonban az LG Elecronics hivatalos leállása után ez meghiúsult. Nem tudom, megvolt-e a hír, de nem lesz több LG okostelefon, mert leállították; mint nagyjából anno a Samsung a fényképezőgép gyártását. Természetesen akad más versenytárs, gondolok az Oppo-ra, ami az Oppo x 2021 koncepciójával hívta fel a figyelmet magára, de az sincs gyártás közeli helyzetben.

Ergo, egyelőre nincs kilátásban, hogy a közeljövőben piacra kerülhet a világ legelső ilyen megoldása. Mellesleg a Galaxy Fold kifejlesztésére is kellett alsó hangon 5 évet várni. Biztosan nem fogják a dél-koreai mérnökök elkapkodni, így a sokak által emlegetett 2022-es lehetséges megjelenési dátum simán lehet 2023 vagy sokkal későbbi. A csúszás oka pedig a precízségben rejlik, hiszen egy új termékcsaládot a rossz kivitelezés gyorsan földdé tehet egyenlővé.

Mindenesetre várom, hogy a Samsung előálljon a végleges prototípussal valamelyik nívós Smartphone rendezvényen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.