Felkapottak a Samsung készülékei az EMEA-ban


Nem csak az év elsőnegyedévét, hanem már a másodikat is magunk mögött tudhatjuk; viszont mégis előbbivel foglalkoznék, ugyanis az IDC újabb kimutatással rukkolt elő. Hasonlóval nem találkozhattunk a többi piackutatócég jóvoltából. Úgy gondolták, hogy górcső alá veszik az EMEA régióját, és megvizsgálják, hogy 2021 első három hónapjában az okostelefonpiaca miként alakult. Akinek nem lenne meg a rövidítés, azoknak mondanám, hogy Európára, a Közép-Keletre és Afrikára közösen kiterjedő egységbe nagyjából olyan, mint ha vennénk a nyugati hosszúság 30. fokától a keleti hosszúság ~45. fokáig tartó tartományt. (De a mellékelt kép jobban prezentálja, hiszen az APAC régió belenyúlik picit.)

A piackutatócég természetesen a 2020/Q1-es adatokkal veti össze, ami valljuk be, nem túlságosan sikerültek combosra a koronavírus kirobbanásából fakadóan; ezért senki se csodálkozzon, hogy az évről évre viszonylatban mindenhol pozitív a kimozdulás.

Az első negyedéves adatai az EMEA régió okostelefon piacának.
Forrás: IDC

A Samsung megtartotta piacvezető pozícióját. Míg a tavaly az azonos időszakban 22.7 millió termék került részükről leszállításra, addig idén 30.6 millió. Ez 34.7%-os pozitív irányú elmozdulás, amit tényleg nem volt nehéz hozniuk, hiszen egyre bizakodóbbak az érdeklődők, egyre könnyebben vásárolnak akár drágább termékeket is. Ettől függetlenül, mindenképpen jár nekik a taps, mert az élen végeztek!

A dél-koreai vállalat sikere töretlen Európában. Olyannyira, hogy pl.: Magyarország azon országok egyike, ahol kiemelkedően magasak házrész aránya. A versenytársai közül a Huawei eltűnt, ám jött más a helyére a Xiaomi és a feltörekvő Oppo személyében. Inkább előbbi lehet erősebb rivális, főleg úgy, hogy a régióban maga mögé utasítottak az Apple-t. 95%-os szállítási növekedését bármelyik gyártó megirigyelheti.

A IDC immáron a Huaweit sehol se említi, csak az Others között. A 36%-os zuhanás a Google-től való eltávolodásával hozta össze, de ez speciel minket annyira nem zavar; mégis csak majdnem minden harmadik okostelefon a Samsungtól került értékesítésre az év első negyedévében, ami tavalyhoz képest előrehaladás, amikor csak 29,5%-ot tudott felmutatni.

Kíváncsian várom, hogy miként változnak majd a második negyedévben a számok. Biztosra vehető a növekedés, hiszen rengeteg új termék mutatkozott be – csak ha házon belül nézzük, akkor a 2021-es Galaxy A-széria main tagjai, vagy a Galaxy S21 családnak a hangsúlyosabb promóciói is ekkor bontakoztak ki.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.