Tény tisztázás az eSIM képes okosórák kapcsán, ha már a Vodafone is beszállt a ringbe!


Manapság elég sokat foglalkozom a Samsung okosóráival, ugyanis bárhogy nézzük, mérföldkőhöz érkeztek azáltal, hogy WearOS-re cserélték le a Tizen rendszerét. Valami jónak a megteremtője: a Galaxy Watch4 és a Galaxy Watch4 Classic. Kb. olyan előfutárok lehetnek, mint hajdanán a Galaxy S10-zel az Infinity-O kijelzők; vagy a Galaxy S9-ek a One UI 1.0-ás felülettel. Emlékeztek, hogy mindkettő esetben mennyire vágyakoztunk az új termékekért? Ennyit jelent, ha okos húzásra határozza el magát egy gyártó, ugyanis rengeteg ajtót tud kinyitni.

Ismételten az eSIM képességet veszem elő, mert ez egy olyan téma, amivel mindenképpen érdemes foglalkozni 2021-ben. Egyre több csúcskategóriás telefonnál jelenik meg a technológia, elég csak a közelmúltból felidézni a Galaxy Z Fold3 5G-t, ami két fizikai SIM kártya mellett képes arra, hogy az egyiket feláldozva eSIM-é alakítsa át a hálózati vevőt. Ergo, egyből kapni fogunk egy fizikai SIM mellé egy elektronikust. A címsorban említettem, hogy immáron a Telekom mellett már a Vodafone is megkezdte a szolgáltatásnak az értékesítését. Igaz, magának az igénylésnek még nincs annyira egyszerű, rugalmas és kézenfekvő módja, mint a konkurenciánál; de az idő majd kikupálja őket. Ám ne kanyarodjunk el a főtémától.

A Galaxy Watch4 Classic eSIM kreatívja.
Forrás: Samsung

Az elmúlt időszakban – munkám során – rengetegszer találkoztam az alábbi kérdéssel/kérdésekkel:

„Csak a Telekomtól vásárolható eSIM képes Galaxy Watch4? Miért nincs jelen másoknál? – Ha veszek szürkeimportból, akkor fogom tudni használni itthon?”

mondta az utca embere

Nyilván első körben az a keresztkérdés merül fel bennem ilyenkor, hogy miért akarna bárki egy olyan terméket vásárolni, amelynek bizonyos funkcióját nem akarja használni?! – …és talán a legfejfogósabb tény, hogy mennyi savazást kap a Samsung mostanság a felhasználóktól abból fakadóan, hogy rengeteg felesleges dolgot épít a készülékeibe. Mint pl.: minek a Galaxy S21 Ultra 5G-nél az S Pen képesség, úgy se használom?! …de ezektől az emberektől kérdezném, hogy akkor minek egy eSIM képes okosóra eSIM szolgáltatás nélkül? Mindegy, mert sosem fogom megérteni őket, ahogy ők sem Engem.

Na, de tény tisztázást ígértem.

A Samsung eSIM képes okosóráiról azt kell tudni, hogy hiába a Telekom kínálatában kaphatóak csak – egyelőre, mégis szolgáltató függetlenek. Nem kötőd magad a magenta színt képviselő brandhez, csak akkor, ha mondjuk részletfizetéssel tudod megvásárolni; vagy rád sózzák olcsóbban valamilyen eSIM szolgáltatás igénybe vételével. Ha viszont nem kell a szolgáltatás, csak maga a termék, akkor mindössze annyit kell csinálnod, hogy listaáron kell megvásárolnod, azaz ki kell egy összegben fizetned az árát.

Ez azért fontos tény, ugyanis jelenleg a Vodafone kínálatában még nincs jelen egyik eSIM képes okosórája sem a Samsungnak. Ellenben még két napig tart a Galaxy Watch4-termékcsalád előrendelési kampánya, melynek keretében grátiszba kapsz hozzá egy töltőpad triót. Tehát, ha megveszed az okosórát a Telekomnál, azt majd fogod tudni használni a Vodafone eSIM szolgáltatásával; illetve majd egyszer a Telenor-éval is.

A Galaxy Watch4-ek azonban az új operációs rendszer miatt Android-os készülékekhez kötöttek. Olyannyira, hogy se HarmonyOS-szel, se IOS-szel nem teszi kompatibilissé a gyártó, mert egyszerűen nem érdeke – valószínűleg cserébe hagyta a Google, hogy One UI felületével módosíthasson a keresőórás által kitalált látképen és működésen. Mellesleg bizonyos egészségügyi funkciók használatát is alapkövetelményhez kötnek, gondolok az EKG-re és a vérnyomásmérésre.

Mi a helyzet a fizetéssel?

Köztudott, hogy a Samsung Pay jelen van Európában (pl.: Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Svájzban, Angliában és Svédországban), ám Magyarország nem képezi a lista tagjának magát. Már több éve zajlanak az előzetes tárgyalások, hogy majd egyszer érkezik; ám egyik bank se akar nyitni a szolgáltatás felé, ami érthető; hiszen azáltal a sajátjukat helyeznék háttérbe. Kicsit hasonló a helyzet a Samsung Care-rel, ami biztosítás alapot nyújtana arra az esetre, hogy ne kerüljön teli árba a javítás, ha az a felhasználó hibájából ered, mint pl.: ha mondjuk leejti a metron olvasás közben.

A Galaxy Watch4-eknél a WearOS-nek köszönhetően a Google Pay veheti át azt a szerepet, hogy végre valahára fizethessünk az okosóránkkal ugyanúgy, mint az almások az Apple Pay-jel. Egyelőre maga a szolgáltatás még legálisan nem aktív, viszont a Samsung Magyarország (és gondolom számos másik képviselet, ahol nincs Samsung Pay) azon van, hogy mihamarabb élesíthessék!

Kis türelmet, nemsokára lesz! Reméljük, nem kell annyit várni rá, mint anno az EKG támogatásra és a vérnyomásmérésre a Galaxy Watch Active2-knél.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.