Tartja piacvezető pozícióját a Samsung az európai piacon


Míg a 2020-as év harmadik negyedévét a koronavírus járványának második hulláma határozta meg, addig az ideit inkább a kereslet megélénküléséből fakadó alapanyag (értsd: chipset) hiánya. Ha új elemzés fut be, akkor szinte biztosan megemlítik a fennálló gondot, ami miatt a gyártók hiába szeretnének jobban teljesíteni, egyszerűen nem megy, mert korlátokba ütköznek. Tegnap olvashattátok a tabletekhez kapcsolódó összefoglalónk, most pedig az európai piacon történt okostelefon eladásokra helyeznénk a hangsúlyt, ugyanis történt egy s más, amire mindenképpen ki kell térni.

Először talán arra, hogy júniusban a Xiaomi megelőzte a Samsungot és az Apple-t. A világsajtó fel is kapta a hírt, hiszen először történt ilyen, s már elkezdték temetni a dél-koreai vállalatot. Nyilván lehetett sejteni, hogy hirtelen fellángolás történt, mégis csak, „egyszer volt kutyavásár Budán” alapon a folytatásra fordulatot lehetett sejteni. Júliusban, ha minimálisan is, de visszavette a régióban a trónt a Samsung, amit a következő hónapokban sikeresen megtartott úgy, hogy közben tovább erősítette a pozícióját.

Európa piacán az okostelefon eladások alakulása.
Forrás: Counterpoint Research

Mint az a táblázatból leolvasható, 2020 januárjától megfigyelve az abszolút mélypontot 2021 júniusában érte el a dél-koreai gyártó. Ott teljesedett ki a chipset hiány, vagy éppen valami más, melyből erőt tudott meríteni a két versenytárs. Érdemes azt is szemre vételezni, hogy augusztusról szeptemberben mekkorát esett vissza a Xiaomi (26%-ról 18%-ra), melyből legfőképpen az Apple profitált. Utóbbi sokat köszönhet az iPhone 13-családnak, ám a Samsung a debüt mellett – köszönhetően a foldable szegmensnek – azért 1%-kal erősödött.

A Samsung megőrizte piacvezető pozícióját, miután az év eleji ellátási gondjait nagyrészt kiheverte. Ám továbbra is csökkent az eladási adata. Ennek ellenére zárhatott volna rosszabbul, ha nem lett volna kellően népszerű a Galaxy Z Flip3 5G – különösen Nyugat-Európában.

olvasható Jan Stryjak, a Counterpoint kutatójának összefoglalójában.

Ha a teljes okostelefon piacot vesszük alapul, akkor 2020 harmadik negyedévéhez képest 4%-os visszaesésről lehet beszámolni. Mutatnám grafikon formájában:

Az okostelefon piacának alakulása a harmadik negyedévben, Európában.
Forrás: Counterpoint Research

A Samsungnak a piaci részesedése jelentősebben csökkent, de ismét tartja magát 30% felett. A tavalyi azonos időszakban 35.8%-on állt, míg most 30.4%-on. Azaz majdnem minden harmadik okostelefon tőlük kerül forgalomba. A versenytársaknál jelentősebb lemaradással mutatkozik, a Xiaomi 23.6%-kal, az Apple pedig 22.1%-kal követi. Vélhetően a TOP3 sorrendje a közeljövőben biztosan nem fog változni.

Érdemes megfigyelni, hogy a Huawei piaci érdeklődő köre miképpen válik feledésbe. Immáron csak 0.5%-os szeletet tudhat magáénak, ami 2020/Q3-hoz képest 94%-os csökkenés, amikor is 8.1%-on állt. Nála még a Nokia vagy éppen a Motorola is erősebb 1-1% körüli értékkével. A legnagyobb növekedést a vizsgált időszakban a Vivo mutatta, amely több európai országban tűnt fel.

Az elemzők szerint az Apple jó eséllyel megközelítheti, de akár megelőzheti a Samsungot a folytatásban, hiszen az iPhone 13 eladások rekordokat döntögetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.