Az okostelefonok piacán egy évtizede stabil helyen a Samsung


A Samsung vitathatatlanul vezető szerepet tölt be az okostelefonok gyártásában. 2012 óta minden évben sikerül összehoznia azt a szintet, amivel kimagaslik a többi gyártó közül. Bár akadnak időszakok, ha negyedéves felállásban vizsgáljuk meg a teljesítményét, amikor egy-két versenytársának sikerült felül kerekednie; ellenben összességében az adott esztendöket egyértelműen behúzta az elmúlt 9 évben. Sanszos, hogy 2021-ben sem történik ez másképp; ezért is lesz kulcsfontosságú a 2022, amikor a töretlen sorozatot meg kell tartaniuk.

A CounterPoint Research kutatócsapata egy részletes tanulmányt tett elérhetővé, mely megvizsgálta, hogy 2012 óta negyedéves viszonylatban globális felállásban, mely okostelefon-gyártók határozták meg a piacot, azaz emberibb nyelven fogalmazva: az adott időszakokban, melyek voltak a legkelendőbbek! A végeredmény össznépi, azaz belépőszinttől kezdve a középkategórián át a felsőkategórián keresztük a prémiumig, minden eladás játszott.

Ha valaki a részletesebb elemzést hamar le szeretné tudni, akkor csak vessen egy pillantást a soron következő 7MB körüli GIF képre, amely egyértelműen prezentálja a vizsgált időszakok eredményeit:
Ha egyből nem töltődne be, akkor érdemes várni egy kicsit, vagy ide klikkelni!

Stabilan tartja magát az élen a Samsung.
Forrás: Counterpoint Research

2012-től 2016 harmadik negyedévéig nem volt olyan negyedév, amikor „ellopták” volna a Samsungtól a piacvezető pozíciót. Mint az látszódik, az egyik legnagyobb riválisa az Apple, amely az ünnepi időszakban, azaz az év utolsó negyedévében mindig megugrasztja a közönségét, s ezáltal második helyre taszítja a dél-koreai vállalatot. Történt ez 2016-ban, 2017-ben, 2019-ben és 2020-ban is. Talán, ami egy büszke vállon veregetést érdemelne, hogy 2018 Q4-ben sikerült megtörténi a sorozatát az almás kedvelőknek, így nem beszélhetünk zsinórban 5 esztendőről.

2012 utolsó negyedéve a Huawei-nek egy ugrópont volt, ugyanis akkor került fel a TOP3-ba globális szinten, amit 1 évvel később tudott újra megismételni, majd tartósan ott maradni. A gyártó 2018 második negyedévére nőtte ki akkorára magát, hogy már az Apple-t maga mögé utasította, sőt 2020-ban sikerült egy bizonyos ideig a Honor eladásaival egybe kötve átvenni a piacvezető státuszt. (A fenti ábra Honor eladás nélkül prezentál.) A GMS megvonásával azonban lejtmenetnek indult, melynek következménye, hogy a Xiaomi felkapaszkodott a vesztett piacán. Olyannyira, hogy 2020 harmadik negyedévében már őket említettük a No.3-ként.

A Xiaomi növekedése nem volt véletlen. A csúcsra emelkedése 2021 második negyedévének vége felé mutatkozott, amikor a Samsung termelési nehézségekkel nézett szembe. Pl.: ez alatt arra kell gondolni, amikor a vietnami gyára átmenetileg nem üzemelt a COVID-19 által kiváltott leállás miatt, melynek értelmében ellátási problémák születtek. Ez őszre megoldódott, és már nyoma se volt a görbén a gyengeségüknek.

Összességében a Samsung erős vertikális integrációjával és modelljeinek széles ársávban való elérhetőségével minden nagyobb régióban jelen van. Bár azt látjuk, hogy a Xiaomi bizony negyedekben régiószinten és globálisan is megverheti a Samsungot, mégsem kell félteni a dél-koreai vállalatot, mert nagyvalószínűséggel továbbra is a világ legjobb OEM-je marad a közeljövőben – legalábbis a Counterpoint Research elemző csapata szerint.

Információink alapján, volt olyan időszak, amikor az őszi hónapokban bőven 40% felett teljesített a Samsung magyarországi viszonylatban, ami eléggé elképesztő; mégis csak az Apple új készülékei szeptemberben debütáltak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.