Töltsem 45 wattal a Galaxy S22 Ultra 5G-t?


Akár gyakori kérdésnek is tekinthető a címsorban írott, hiszen nagyon sokan gondolkodnak el azonban, hogy célszerű-e 45 wattos töltőt vásárolni az újdonsült Galaxy S22 Ultra 5G készülékhez vagy sem?! Alapesetben utálom a clickbait dolgokat, így egyből megválaszolnám: vannak esetek, amikor jól jön a nagyobb watt szám, azonban napi töltéshez elegendő a 25 wattos töltőfej!

Aki kíváncsi a részletekre, az tartson velünk, ugyanis górcső alá vettük, miként teljesít a jelenlegi csúcskategóriás a 25 wattos töltővel, illetve miként a 45 wattossal. Már előre leszögezném, hogy mind a két esetben lemerített terméket töltöttünk fel, valamint nem futtattuk le a folyamatot többször, hogy aztán átlagot vegyük – arra ellenben ügyeltünk, hogy mind kettő töltési folyamatnál „kihűlt”, szobahőmérsékletű termék legyen a tesztalany, mellyel kizárható a túlmelegedés általi wattszám korlátozás.

Amit már az elején le lehet szögezni, hogy a 25 wattos töltéssel kicsivel hosszabb ideig tart a 100%-ra történő feltöltés, ám mindössze 8 percnyi különbségről tudok beszámolni, ami szerintem egy elhanyagolható szám. Mégsem mondanám azt, hogy haszontalan a 45 wattos töltés. Nézzük a diagramot, majd folytatom alatt részletesebben.

A Galaxy S22 Ultra 5G 25 wattos töltővel 10 perc alatt 17%-ra kúszott vissza, negyedórányival pedig 27%-ra, ami egyáltalán nem tekinthető rossz értéknek. Félóra elteltével már 50% felett járt, azaz, egy ebédszünet alatt simán visszarántható a fele töltöttség, ami semmiképpen se mondható rossz teljesítménynek – még ha van is jobb eredmény a versenytársaknál… Háromnegyedórával később 80%-on áll a készülék, míg a teljes töltést 70 perc alatt érte el az 5.000mAh-ás akkumulátorja.

Ha ugyanezt nézzük, csak 45 wattal, akkor észlelhetjük a sebességkülönbséget. 10 perc elteltével 21%-on (+4%) járt, míg negyedórával később 32%-on (+5%). Félóránál 66%-kal tornyosult a legnagyobb differencia, ugyanis a 11 töltési százalékkal mutatott magasabb értéket az akkumulátor állapot, mint a 25 wattosnál. A teljes töltést 62 perc alatt érte el.

A Samsung azért valamit változtatott a töltési metóduson. Tavalyi cikkünket előkaparva, ahol Galaxy S21 Ultra 5G került górcső alá, valamelyest gyorsabban lett 25 wattal teljes töltésen, hiszen akkori teszt során 69 perccel zárt, míg most a Galaxy S22 Ultra 5G-nál ez 70 perc. Tudom, az az 1 perc akár teszthiba is lehet, de mi van, ha inkább csak biztonság?

A 45 wattos töltőt egyértelműen azoknak a felhasználóknak javasol(hat)ja a Samsung, akiknek nincs ideje a töltésre, ezáltal pedig gyorsan akar minél több használati időd visszanyerni. Ha napi töltésre keresel töltőt, akkor elegendő a 25 wattos, ugyanis az a 8 perc különbség elhanyagolható – pláne, ha mindegy mikor lesz 100%-on.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.