Visszaesés ellenére is piacvezető a Samsung az európai piacon


Van az a mondás, hogy nem járhat mindig mindenki jól. Az európai fronton visszaesett az okostelefonok szállítása, ami részben annak tulajdonítható, hogy a kontinens küzd a romló makroklímával és a geopolitikai bizonytalansággal. Nem szabad elfeledkezni az Ukrajnában zajló háborúról, valamint arról a sok szankcióról, amelyet az oroszok ellen hoztak a különböző gyártók szuverenitás jogcímén. Tulajdonképpen ezek összessége vezetett odáig, hogy a 2022 második negyedévében sikerült alul múlni az elsőt.

2022 áprilisától júniusáig 40.3 millió okostelefon került leszállításra Európában, ami az egy évvel korábbi értékhez képest, ami 45 millió volt, mint egy 11%-os visszaesés. Ha maradunk ennél a viszonyításnál, akkor alapvetően azt tapasztalhatjuk, hogy a Samsung 9%-kal erősödött, hiszen 12 millióról 13 millióra növelte a mutatóját; ellenben, ha 2022 Q1-hez mérünk, akkor 16.7 millióról romlott le.

Európai okostelefon-beszállításának mutatói.
Forrás: Counterpoint Research

Szokták mondani, az éremnek két fele van. Alapvetően a Samsungnak sikerült megtartania a piaci részesedés területén a No.1 pozícióját, tehát Európa első számú beszállítója. Az 1 évvel korábbi 27%-os szeletet feltornászták 32%-kra, azaz, majdnem minden eladott okostelefon tőlük került értékesítésre. A verseny legnagyobb vesztese a Xiaomi, ami 39%-kal múlta alul magát.

Sok vizet egyelőre nem zavar, de azért érdemes szem előtt tartani a RealMe jelenlétét, ami az Oppo, a Vivo és a többi gyártó mellett egyedüliként hozott pozitív kimozdulást.

„A helyzet Európában sajnos továbbra is kilátástalan. Európa számos országa egyre közelebb kerül a recesszióhoz. Oroszországon és Ukrajnán kívül számos országban nőnek a belpolitikai feszültségek, például: Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban. Továbbra is reménykedünk azonban, hogy elértük a mélypontot, és a pálya hamarosan felfelé fordul, de a felépülés valószínűleg hosszú és lassú lesz.”

mondta Jan Stryjak, a Counterpoint Research társigazgatója a jövőt elemezgetve.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.