Kellemetlen tervezési hiba a Galaxy Watch5 Pro-nál?


A Galaxy Watch5 Pro-val a Samsung meglépett egy határt, amit kevesen mertek volna. Úgy tervezte meg a kialakítását, hogy egy 590mAh-ás akkumulátor elhelyezése se okozzon kellemetlenséget a felhasználójának. Gondolok itt első sorban a forma tervére, ugyanis az elmúlt generációhoz képest folyamatos akku növekedésen esett át – hiszen a Galaxy Watch 46mm után drasztikusan visszavették azt. Míg a Galaxy Watch3 340mAh-val, addig a Galaxy Watch4 Classic 361mAh-val került a piacra, azonban a WearOS-re történő átállással nem lett hosszabb üzemideje, helyette sokkal rövidebb. Ezt kellett az idei modellnél valahogy orvosolni.

Kétféleképpen próbálták meg. Az egyik, hogy akkumulátor-kapacitását terebélyesítették, eléggé jelentős mértékkel, mint az olvasható fentebb. A másik húzás a töltési sebességnek a duplázása, hiszen immáron 10W-os töltés felvételre képesek a Galaxy Watch 5-ök – melyről gyorsaságáról külön cikk született.

A Galaxy Watch5 Pro egyik kreatívja
Forrás: Samsung

A Samsung csúcskategóriás készülékeinek egyik jellemvonása a Wireless PowerShare funkció, azaz, amikor vezeték nélküli visszatöltéssel tudunk töltést átadni a saját termékünkről egy QI szabvánnyal rendelkezőnek. Az esetek többségében a felhasználók ezt az okoskiegészítőjük (okosórájuk vagy vezeték nélkül fülhallgatójuk) töltésére használják akkor, amikor nem rendelkeznek a gyári töltőpaddal. (Vidékre történő hazautazásnál sosem teszem el a gyári töltőjét, helyette csak az okostelefonét, és ezzel a megoldással egyszerre két terméket tudok hosszabb időre üzembiztossá tenni.)

A címsorban tervezési hibáról írtam. Az elmúlt napokban a neten egy Galaxy Watch5 Pro és Galaxy S22 Ultra 5G közös fotója kering, miszerint a delikvens emberünk a gyári szíjjal bármennyire is szeretné vezeték nélküli töltés visszaadással tölteni, nem megy neki.

A problémát maga a szíj okozza. A korábbi generációkhoz képest az óratok és szíj közötti hézagot a gyártó minimalizálta, majdnem 100%-osan ráfekszik ezáltal olyan érzetet keltve, mint ha abból nőne ki. Ezáltal egy merevséget kap a szíjcsatlakozásnál, ami miatt nem lehet „kifele feszíteni”. Noha a termék a gyári vezeték nélküli töltőpadjára fel tud feküdni, egy szélesebb és síkabb okostelefon hátlapra vagy egy vezeték nélküli powerbankra már koránt sem. A gyorsmegoldás a helyzet orvoslására egyszerű, ám egyben nevetségesen hangozhat: mindössze vegyük le az okosóra gyári szíját, és a gond megoldásra kerül.

Forrás: Twitter

Nincs kizárva persze, hogy idővel a szíj enged és rugalmasabbá válik az érintett területnél, de a kezdeti időszakban ez meglepetésként érheti azokat, akik ily módon szeretné tölteni. A D-gyűrűs sportszíj a Samsung egyik idei újítása. Könnyen le- és felvehető a mágneses csatlakozásnak köszönhetően. Ezen kívül tökéletesen beállítható a szíjnak a mérete, ugyanis a pillangószerű csatjának egyik fele szabadon állítható és rögzíthető.

A fennálló probléma azért is fura, mert a dél-koreai vállalat marketing képein – mondhatni – tökéletesen „lefekszik” a sík felületre a termék, így nem gondolnám azt, hogy az életpályája végéig kellene a jelenséggel együtt élnünk, helyette inkább csak azt, hogy a kezdetekben ez afféle kellemetlenség, nem több.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.