Samsung Display: a fejlődésnek sosem lesz vége


Augusztus végén Dél-Koreában lezajlott az Information Display (IMID 2022) eseménye, ahol Dr. JS Choi, a Samsung Display egyik fejese beszélt arról, hogy milyen jelentősége van a kijelzők forradalmának. Már most előre vetítette, hogy 10 éven belül más perspektívában fogjuk látni a kijelzőiparát – mondja mindezt úgy, hogy nem ma kezdte a szakmáját, immáron 28 éve benne van. Míg a ’80-as években a tévébe és a monitorba épített CRT technológia, a ’90-es években a laptopokba megjelenő LCD, addig a 2000-es évek elején az OLED hozta meg a maga forradalmát. Most, 2020-as évtizedben a micro Display-ek korszakát él(het)jük, amikor az AR/VR kerül előtérbe. A micro kijelzők nagyon kicsi panelek, melyek hiperrealisztikus képminőségre lesznek képesek.

Choi monológjában kitért arra, hogy anno 2004-ben tettek egy olyan ígéretet, miszerint az LCD TV piaca 2010-re átlépi a 100 milliós álomhatárt. Mindössze 6 évük volt teljesíteni a kitűzött célt, ám a kemény munka előbb beérett, hiszen ezt 2008-ra hozni tudták, míg 2 évre rá már 220 milliós leszállításnál jártak. 2011-től pedig ugye az OLED feltűnése után folyamatosan kezdték lecserélni a paneljeiket újabbra. 2022-ben már ott tartanak, hogy jelentős részét uralja ez a technológia a házon belüli piacnak.

LCD-től az OLED kijelzőig.
Forrás: Samsung Display

Az okostelefonok szegmensét példaértékűnek tartja, általa hatalmas sikereket értek el. A jövőben, az IT világába és az autóiparába történő fejlesztési becsatlakozásokkal is szeretnék tovább növelni előnyüket, ami nem lehetetlen, de rengeteg kutatásban kell partnereikkel együtt részt venniük. Célul tűzték ki, hogy 2030-ig el akarják érni a 100 milliárd dolláros bevételt az önvilágító (self-liminous) kijelzők körében, ami nem lehetetlen, hiszen a koronavírus járványa alatt 2020-ról 2022-re 15 milliárdos növekedést produkáltak, ezáltal olyan 40-45 milliárdon zárhatják az idei esztendőt. A folyamatot pedig segíteni fogja, hogy több lábon állnak, hiszen szélesítik a piaci szerepüket a fenti iparágakkal.

Dr. JS Choi kitért az all-in-one sensor OLED technológiára. Ennek az innovációnak köszönhetően egy nagy teljesítményű szerves fotodiódát is kifejlesztettek, melyet nemsokára piacra dobnak. Különlegessége, hogy a teljes képernyőn elérhető ujjlenyomat-érzékelés, amely immáron három ujj érzékelésére lesz képes, ezáltal drámaian megnövelve a biztonsági szintet. Természetesen, mindez a nagyméretű összecsukható panelek eljöveteléhez vezethet.

Van jó pár futó fejlesztés, melynek töredékével találkoztunk még csak!
Forrás: Samsung Display

Talán a legérdekesebb panelrészlet a „New Form Factor” által érkezett Choitól, aki a foldable-termékek jövőjét vetítette előre. Mutatva, hogy legfőképpen az okostelefonok és az IT vonalán szeretnének általuk érvényesülni. Felosztás tekintetében négyet különböztetett meg: az összehajtható, a többszörösen összehajtható (kettő vagy több zsanér!), a szétcsúsztatható és a hibrid (pl.: nyújtható) megoldásokat. Ezt szeretnék az átlagos és a prémium közönség elé tálalni, különféle képernyő átmérőkkel.

Szóba került QD-OLED technológia, amely az első hibrid-realisztikus megoldásuk. Ha egy kvantumpontot nézel, azt érzed, hogy sokkal világosabb, mint a többi, azonos fényerősségű kijelző. Ezt fogják a jövőben notebook-okba és tévékbe építeni. Kb. 40%-kal fényesebb, mint a hagyományos OLED. Felhasználói szempontból pedig külön kihangsúlyozásra került, hogy kétszer megbízhatóbb.

AR és a VR élmény nem halt ki, csak még nem nyitott a világ rá.
Forrás: Samsung Display

Nem utolsó sorban, szó esett az ’R’-ekről, mint az AR és a VR. Nem tudja senki, mikor indulhat be a piacuk, de mindenképpen biztosítani szeretnék a lehetőséget, ha megtörténik a robbanás, amire mindenki vár. Ezért mikrokijelzők fejlesztésébe kezdtek, melynél két fontos tényt említ meg: az egyik a fényforrásának a szervesről szervetlenre történő váltása, a másik a hátlap szubsztrátumát üvegről gőzre történő lecserélése.

A Samsung Display célja, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy megfeleljen a különböző piaci igényeknek, de még mindig rengeteg technikai kihívás előtt állnak, amelyeket le kell küzdeniük. A mikrokijelzők kezdeti tömeggyártását 2024-re ütemeznék, ám 2026-ban történhet meg a várt áttörés, ha minden a tervek szerint halad.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.