Érdekesen formálódik a processzorok piaca


Aki a készülékek teljesítményének híve, biztosan ismeri az AnTuTu oldalát. A szeptemberi TOP-listájukat mindenképpen szeretném a cikk elejére tűzni, ugyanis míg az európaiak többsége úgy gondolja, hogy a Snapdragon 8+ Gen1 lapkakészletnek nincs e világon párja, annak jelezném, hogy a MediaTek által gyártott Dimensity 9000+ bizony versenytársra találtak. A ROG Phone 6D Ultimate olyan pontszámot generált, amellyel rávert a tabella élén álló OnePlus Ace Pro-ra. De majd a harmadik negyedéves adatoknál ezt is szemre vételezzük, most foglalkozzunk a nemrég összesített másodikkal, mert lesznek előtények.

Folytatnék mindent ott, hogy nem a Qualcomm a legtöbb leszállítást végző chipset gyártó, hanem a bevezetőben emlegetett MediaTek. Érdekes amúgy, hogy a Samsung csak a belépőszintű és a középkategória alsó szegmensében helyet foglaló készülékekbe építi a processzorgyártó lapkáit. Nyilván, ahol meg tudják oldani, ott inkább a házilag készített Exynos-ok kerülnek a készülékvázakba, de azért akadnak kivételek. Nem akarja a függőségre játszani, ha nem muszáj.

A processzorokhoz kapcsolódó negyedéves tények.
Forrás: Counterpoint Research

Bevétel szerzés szempontjából a Qualcomm-nak persze nincs mitől tartania. Nem hinnénk, hogy majd a ROG készülékével fog fölé kerekedni a MediaTek. Mellesleg, a Samsung sem bízik annyira a saját SoC-jában, nem véletlenül marasztalja el a foldable termékeinél azokat az Exynos-os lapkákat, amelyeket bizonyos piacokon, pl.: Európában a Galaxy S-szériába építenek.

A prémium szegmens lefedésével a piac 44%-át tudják magukénak, ami megközelíti a felét. Ha pedig azt vessük alapul, hogy ez a növekedés a tavalyi második negyedévhez viszonyítva 56%-os, akkor akár hátra dőlhetnek. Vele szembe megy a már emlegetett MediaTek 22%-.kal. Ezt az eredményt az 5G-képes lapkájának, a Dimensity 9000-es sorozatának köszönheti legfőképpen, mégis csak megközelítették általuk az az Apple-t, amelynek erősebben kellene teljesítenie. Ha a bevételnél csekkoljuk a Samsung teljesítményét, akkor jobb a helyzet, hiszen a dobogóról lecsúszva, a negyedik tudhatja magáénak.

Úgy véltem, hogy az Exynos nem sokat fog beleszólni a nagyok játszájába, mindenesetre érdekes látni, hogy a Samsung mennyire vergődik, ilyen fronton.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.