Hivatalos: egyes Galaxy okostelefonokra befutott az Android 13 és a One UI 5.0 kombója


Nyár végén a Samsung fejlesztő csapata elrajtoltatta a One UI 5.0 bétatesztjét az év elején kiadott csúcsmodelljeire, név szerint: a Galaxy S22 5G-re, a Galaxy S22+ 5G-re és a Galaxy S22 Ultra 5G-re. A tesztidőszakba történő becsatlakozáson nem változtattak, megtartották a jól megszokott Samsung Members-ön belüli előregisztráció utáni kiküldési rendszert. Természetesen a magyarországi felhasználók ebből a buliból ismét kimaradtak, mert még nem képezzük Európa egyik kiemelkedő forgalmát generáló országát. Ettől függetlenül az, aki be akarta szerezni a bétapakkokat a németországi felhasználók által megtehette.

A Galaxy S22 termékek körében a bétapakkok létszáma ötnél fejeződött be, ami egyben tekinthető volt a finale edition-nek, hiszen nagyjából a kiadást követő 1 héten belül a Samsung vezetősége úgy döntött, hogy október 24-ei héten megindítja az éles változatok frissítését világszerte. Legelőször az olaszok örülhettek, akik már múlt hétvégén telepíthették – de azokkal is teljes mértékben egyet tudok érteni, akik egyelőre a kivárásra játszanak, s majd a mások általi tesztek után adnák be a derekukat, nehogy valami baki folytán korrigálniuk kelljen.

A One UI 5.0 újításainak egy piciny szelete.
Forrás: Samsung

Az európai szoftvert, azaz az EUX berögzítése 2022. október 23-ára szól. A Galaxy S22 termékeknél az S90xBXXU2BVJA firmware-névre keresztelt pakk került kiküldésre, ami nagyjából a megszokott 1.8GB-os mérettel rendelkezik.

Pusztán érdekességképp említeném meg, hogy az Android 12 operációs rendszer a Galaxy S21 termékekre tavaly november 18-án, míg az Android 11 a Galaxy S20-akra szintén tavaly január 7-én vált elérhetővé a felhasználóknak. Sőt, hogy teljes legyen az összkép, az Android 10 2019. december 9-én rajtolt el. Ez is jól mutatja, hogy a Samsung próbálja minél előbb elhozni az új szoftver által nyújtott lehetőségeket, ugyanis ilyen korán eddig még sosem adott ki főszoftver-frissítést. Reméljük, a gyorsaság nem válik hátrányára.

Telepítés előtt mindenképpen ajánlott Smart Switch-csel egy biztonsági mentést intézni. Eleve az íratlan szabályzat azt mondatja, hogy az Android váltásoknál célszerű tiszta lappal kezdeni. Ergo, ez a legjobb idő arra, hogy a készülékeden maradt temp file-októl megszabadulj, ami olykor 5-10GB-ot is felemészthet a tárhelyedből. Általánosságban a PC-s Smart Switch-et szoktam ajánlani, hiszen ami nálad van, arról tudod, hogy ott van; a felhő alapú legyen mindig másodlagos, amolyan hab a tortán.

Az Android 13 és a One UI 5 újításairól nemsokára írunk külön cikket. Azt se szabad elfelejteni, hogy jelenleg még zajlik a Galaxy S21-ek, a Galaxy Z-termékek, a Galaxy A52-ak és a Galaxy A53-ak bétateszt-időszaka, így év végéig még biztosan jó néhány modell frissülhet fel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.