Lassan kikopnak az okoskarkötők a kínálatból


A Counterpoint Research piackutatócég végzett egy kutatást az okoskarkötők szegmensével kapcsolatban, amit mindenképpen fontosnak tartanék elhozni, ugyanis látván, hogy a Samsung a Galaxy Fit2 és Fit e bevezetése óta nem tett lépéseket, hogy frissítse a portfóliójának ezen kínálatát, hátha válaszokra lelünk! A website jelentéséből kiderül a COVID-19 világjárvány tett be a piacágnak, amikor is 2019 második felében elindult a lejtmenet. Az okoskarkötők legfőbb erényei közé tartozik, hogy viszonylag pénztálca-barátabb formában szolgáltatnak egy átlagosnál hosszabb üzemidővel rendelkező okoskiegészítőt, ami adott esetben extra funkciókkal és szolgálatásokkal a felhasználók kényelmét és egészséges mivoltját szolgáltatja.

A piackutató azzal magyarázza a folyamatos csökkenést, hogy a fogyasztók érdeklődése az egészségügy és a fitnesz iránt megnövekedett, amelyet az okosórák által nyújtott funkciókkal és lehetőségekkel sokkal inkább prezentáltak – így igazából az a közönség, aki korábban fitneszkarkötőt használt, az nagyobb százalékban váltott okosórára.

Mindenképpen fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy az okoskarkötőket és az okosórákat nem szabad egy kalap alá venni, még ha mindkettő okoskiegészítő is. Noha külsőben nagyjából megegyeznek, hardveres és szoftveres kondícióban már igencsak eltérnek. Az okosórák magasabb szintű operációs rendszerrel rendelkeznek, amelyek támogatják a fejlettebb egészségfigyelő funkciókat, mint pl.: a véroxigén-szintet, a vérnyomást vagy az EKG-t. A magasabb szintű szoftver harmadik féltől származó alkalmazásokkal kompatibilis, ezáltal sokkal több mindenre használható, gondoljatok: az értesítések olvasására, azokra történő reagálásra; vagy éppen a zene lejátszás navigálására.

Egy másik fontos különbséget az árpontjuk hozza. A legfrissebb becslések szerint, 2021-ben az okoskarkötők 89%-a 100 dollár, vagy az alatti árcímkével rendelkezett; míg a maradék 11% afelettivel. Ugyanez az okosórákra kivetítve már csak 30%-on. Érthető, hiszen anyaghasználatban és tudás felsorakoztatásban a 100 dolláros határ eléggé „olcsó”, jelenlegi átszámításban 40 ezer forintot takarna, amin manapság egyetlen Samsung okosóra se nyitott – ha a dél-koreai brandre rávetítjük.

Végeztem némi kutatómunkát, mégis csak jobb tisztán látni a tényeket. Jelenleg az amerikai képviselet oldalán a Galaxy Watch5 219,99 dollárba, a Galaxy Watch5 Pro 389,99 dollárba kerül. A Golf kiadásos változatok felárasok, előbbinél 269,99$-t, utóbbinál 439,99;-t kérnek el. (Csak a BT-s változatot csekkoltam, a Galaxy Watch5-nél pedig a kisebb modellt!) A Galaxy Watch4 se olcsóbb, ugyanis 199,99 dollár jelenleg; míg a Galaxy Watch4 Classic 379,99 dollár.

A Counterpoint Research 2022-re mért előzetes becslése a leszállított darabszám tekintetében ugyanúgy negatív rekordot fog hozni, mint ahogy az az előző esztendőben történt. Csak most vélhetően a -18%-ot -17%-ra fogják az okoskarkötő gyártók mérsékelni. Változás 2023 elsőfelére érkezhet, melyre „csak” -9%-ot jósolnak. Ez se biztató, de valahol ugyanazt látjuk, mint a tablet piacában, hogy vergődésre ítéltetett. Durva is belegondolni, hogy 2018-ról 2019-re a piacág 37%-os növekedést mutatott.

A Samsung vélhetően nem fog invesztálni sok pénzt a fejlesztésekbe. Nem lennénk meglepve, ha kikopna a kínálatából, hiszen manapság olyan promócióban tűnik fel a Galaxy Fit2, amelyben ajándékként adják valamilyen termék mellé.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.