8K videózásban még erősebbnek ígérkezhet a Galaxy S23 termékcsalád


Nem ültek le a pletykák a Galaxy S23 termékcsalád körül, csak éppen mindig van fontosabb, amelyet előrébb kell helyeznem aktualitás mivoltjából. A jövő év elején bemutatásra kerülő flagship család egyik legígéretesebb jellemvonása, hogy a Samsung még inkább oda fog figyelni, hogy a megfelelő hardveri adottságokhoz tökéletes szoftvert szolgáltasson. Igazából a kutya itt van elásva, ha a mesterséges intelligenciát kimaxolják, akkor a tökéletes képérzékelők segítségével olyan felvételek készítésére lesz módja a felhasználóknak, amivel könnyedén eladja magát annak a közönségnek, akiknek valójában szánják.

Ice Universe, az egyik legmegbízhatóbb szivárogtató tippje szerint, simán benn a pakliban, hogy a 8K felbontású videórögzítést magasabb fps-tartománnyal támogatják meg. Egyelőre szó sincs a 60 képkocka per másodperces felállásról, amit a Samsung UHD-ban már évek óta simán szállít, helyette előtérbe kerülhet a 30 fps.

Forrás: Samsung

A Galaxy S20-, a Galaxy S21- és a Galaxy S22-készülékek mindegyike támogatja a 8K-s videórögzítést 24fps-sel. Felbontás ügyileg 7.680 x 4.320px-ről beszélünk, ami nem kevés; de remek lehetőséget szolgáltat arra, hogy a videóból bármikor ki tudjon a felhasználó vágni egy fotót, ami minőségben megállja a helyét. A simább videózást az is segítené, hogy az iPhone 14 Pro-nál megtapasztalt szenzoreltolásos optikai képstabilizációt használnák – legalábbis több külföldi oldal ezt híreszteli. Mindenesetre érdemes a neten olvasott kijelentéseket fenntartásokkal kezelni.

Azt már most látja az iparág, hogy a következő években jelentős javulás várható, ugyanis azáltal, hogy videóstabilizáláshoz nyúlnak az okostelefonok, szűkebb dinamikatartományban és alacsonyabb képfrissítéssel képesek csak mozgóképet alkotni. Mindez viszont az érzékelők méretének növelésével, valamint a processzoron belüli ISP-k (Image Signal Processor) erősebbé válásával kiküszöbölhetők.

Mondjuk a 8K videózás még mindig olyan műfaj, amit nagyon kevés felhasználó alkalmaz abból kifolyólag, hogy 1) nincs olyan terméke, amin maradéktalanul vissza tudná nézni a magasabb képminőséget; 2) a tárhely gyorsabb fogyása, és a készüléken lévő fotók és videók tárolása ezt meggátolja.

Annyi szent, hogy a Galaxy S23 még nem világmegváltó kamerával fog rendelkezni, viszont az irányvonalat remekül lefekteti, hogy merre tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.