Bemutatkozott a Galaxy A14 5G a CES-en


A 2023 első fecskéje mégsem a Galaxy F04 lett, hanem a Galaxy A14 5G. A Samsung növelni szeretné a profitját, ehhez pedig a gyártási tervezetét is át kellett dolgoznia, hogy felülmúlják a 2022-t. A Galaxy A-termékcsaládra ismételten nagy nyomás fog nehezedni. Véleményem szerint, könnyedén teljesíteni tudják, mégis csak a Galaxy A3x és a Galaxy A5x a kategória legnépszerűbb tagja, ám az árérzékenyebb piacra szintén gondolnia kell, ahol a belépőszintű készülékeivel szeretnének érvényesülni. A Galaxy A04s már vásárolható több régióban, köztük hazánkban is, viszont megérkezett az erősebb testvére, aminél a leendő vásárlói már megtapasztalhatják, miért érdemes egy kicsit többet áldozni egy okostelefonra.

A legfőbb változást a kijelzőnél kell keresni. A Galaxy A13 5G-hez képest sokat fejlődött, hiszen az IPS LCD panel immáron FHD+ felbontással rendelkezik, azaz 1080 x 2400 px-szel, mellyel a képpontsűrűsége átlépi bőven a 320ppi tartományt; egész pontosan nagyjából 400ppi-csel számolhatunk. Ez a korábbi 270ppi-hez képest nagyon látványos előrelépés, pláne egy belépőszintet képviselő terméknél. A képfrissítési rátáját örököltették, maradt a 90Hz. A képernyő átmérője növekedett, 6.6 inch-re, így fizikai méreteit nézve, kicsit nagyobb készülékkel tervezzenek az érdeklődői.

A Samsung az elmúlt hónapokban gőzerővel adta ki az Android 13 operációs rendszer frissítéseit. Decemberben már több alacsonyabb kategóriás modelljén debütált, ami vélhetően okkal történt, hiszen a Galaxy A14 5G-n már az új szoftver fut One UI Core 5 felülettel. Tehát a lefejlesztés azért volt sürgető, hogy mihamarabb piacra dobhassák a terméket – mégis csak a Google által elvárt a megkötés, miszerint tavalyi op. rendszerrel az új évben már nem adhatnak ki.

A termék erőforrása régiónként eltérhet. Noha premierjéig nincs megerősítés, azt azért lehet tudni, hogy az európai piacra az Exynos 1330-as lapkával, míg mondjuk az USA-éra a MediaTek-féle Dimensity 700-zal fogják kiadni. Ezzel kapcsolatban később írunk külön, végülis a magyarországi felhasználók, melyikkel vásárolhatják – illetve az mennyire lesz jó deal számukra. Tárhely méretnél 64GB-nál kisebbel nem kell számolni. Ezt fogják 4GB-nyi gyorsítótár társaságában kínálni, amelyet 8GB-ig a RAM Plus szoftveres buff-fal bővíteni lehet. Alternatívaként létezni fog 6/128GB-os változat azoknak, akiknek nem lenne elegendő. (Természetesen, a bővíthetőségét, valamint a 2+1-es slotrendszert megtartották.)

A hátlapi kameráihoz mondhatni hozzá se nyúltak. Az elődnél megtapasztalt trióval dolgoznak tovább, miszerint kapunk főszenzorként 50MP-es f/1.8-as rekeszértékkel bíró széleslátószöget; valamint egy mélység- és egy makroérzékelőt, amelyek 2MP-en teszik a feladatukat f/2.4-es érték társaságában. Ezzel szemben a szelfiere külön odafigyeltek. A korábbi 5MP-est 13MP-esre cserélték le, így előnyösebb fotókat lőhetünk csekélyebb fényviszonyi adottságok mellett.

Az 5.000mAh-s akkumulátorát 15W-os Type-C bemenetű töltővel lehet visszatölteni. Súlyban piciny kövekedés vélhetünk felfedezni, ugyanis átlépi a 200g-ot. További érdekesség, hogy az ujjlenyomat-olvasó maradt az oldalsógombba ágyazva optikai megoldás, míg Bluetooth-ból már v5.2-es szabványúval ruházták fel.

Az SM-A146B típusszámú modell négy színben érkezhet, melyek között: a világoszöld (Light Green), a fekete (Black), az ezüst (Silver) és a sötétpiros/barna/levendula (Dark Red) különböztethető meg. Árban 200 dolláron debütál, elsőként az USA-ban, január 12-i starttal; de a Samsung Spanyolország is már lehozta a hírét, tehát hetek kérdése az európai rajtja.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.