29 éves rekordot szakított meg a Samsung


Közel három évtized után az International Business Machines Corp., közismertebb nevén az IBM már nem vezeti az Egyesült Államokban a bejegyzett szabadalom listát. Történt ugyanis az, hogy 2022-ben a Samsung annyit adott be, hogy azzal leszorította 29 év elteltével a dobogó legfelsőfokáról, amire senki sem gondolt volna. Mellesleg, egyfajta spekulációt indított el mindez, hiszen a csökkenést az elemzők stratégiai elmozdulásnak tekintik – bár ez a dél-koreai brand kedvelőit, véleményem szerint, hidegen hagyja.

Állítólag, a Samsung Electronics a tavalyi esztendőben 8.513 szabadalmat jegyzetett be az Egyesült Államokban, ami nem sokkal marad el az előző évitől. Az IBM ezzel szemben 4.743 darabbal foglalhatta el a második helyet. Ez 44%-os visszaesés a 2021-es adatokhoz mérve, ami eléggé jelentősnek hangzik. A dobogó legalsófokára az LG állhatott fel, nemsokkal lemaradva, 4.580 darabbal. Utóbbi esetében ez korrekt, 5%-os növekedés, tehát a vállalat próbálkozik a fejlődéssel még úgy is, hogy már nincs jelen pl.: az okostelefonok piacán.

„Úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban nem vállaljuk a numerikus szabadalmak vezető szerepét; hanem továbbra is a szellemi tulajdonhoz fűződő erők maradnak prioritásban.”

mondta Dario Gil, az IBM kutatási vezetője.

Az IBM tisztviselői továbbá azt mondják, hogy továbbra is hatalmas nyereséget termelnek a szellemi tulajdonjogokból, ami az 1996 és 2022 közötti időszakban körülbelül 27 milliárd dollárt tett ki. A vállalat állítólag a hibrid számítási felhő, az AU chipek, a kiberbiztonság és a kvantumtechnológia felé helyezi a hangsúlyt.

A Samsung 2021-ig messze elmaradt az IBM-től. 2017-től viszont évente több mint 8.000 új szabadalmat adott ki. Elsősorban a vizuális megjelenítési rendszerekre és a hangkommunkációra összpontosítottak. Végül viszont, 2022-ben megelőzték a nagy riválisuk, és megszerezték a lista első helyét.

A TOP10-es lista.

A kínai vállalatok közül a Huawei és a BOE került be a TOP10-be. Előbbi a hetedik helyet tudhatta magáénak 3.023 szabadalommal, míg utóbbi 2.725-tel követi, aminek 27%-os növekedés könyvelhető el az előző esztendőhöz képest. Csakhogy említsek másik Samsung vetélytársat, a Xiaomi eléggé lemaradva a 87. helyen zárt 2022-ben, mindössze 503 bejegyzett szabadalommal, ám ez 33%-os növekedés, szóval semmiképp se szabad lebecsülni. Mellesleg, azt se szabad elfeledni, hogy ez a lista az USA-ra fókuszál, nem pedig Kínára, ahol szintén van hasonló.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.