Bemutatkozott az ISOCELL HP2 szenzor, amely már 200MP-en dolgozik


Most előttem vannak azok az idők, amikor a Samsung azzal érvelt, hogy nem a megapixel számon múlik egy fotó minősége! – Szerintem sokakban ezek a gondolatok felmerülnek a címsort olvasva, és költői módon visszakérdeznek, hogy akkor mégis mi értelme 12MP-ről felemelni 108MP-re, majd 200MP-re egy főkamera-érzékelőt?! Teljesen jogos a kérdőjel az emberek fejében, ám mindenre van magyarázat; erre a tényre is, azonban egy kicsit messzebbről kell elindulnunk, hogy megértsük lépéseiket.

Ugorjunk vissza az időben 2021 szeptemberébe, amikor is a Samsung leleplezte az ISOCELL HP1 névre hallgató első 200MP-es érzékelőjét. (Érdekességképp említeném meg, hogy a dél-koreai tech-óriás a Xiaomival közösen fejlesztette!) Elképesztő, hogy nagyjából másfél év alatt gyártásba helyezték azt a képalkotó modult, amivel akár jó eséllyel felkerülhet a DXOMark ranglistájának TOP10-ébe. Mindenképpen fontosnak tartom kiemelni, hogy a HP-család több tagból tevődik össze, ám a Samsung készülékeibe a HP2-re keresztelt variáns kerül. Merthogy létezik:

  • ISOCELL HP1 – 200MP, 0.64µm, 1/1.22″, 10bit / Tetra2pixel RGB Bayer minta
  • ISOCELL HP2 – 200MP, 0.60µm, 1/1.3″, 10bit / Tetra2pixel RGB Bayer minta
  • ISOCELL HP3 – 200MP, 0.56µm, 1/1.4″, 10bit / Tetra2pixel RGB Bayer minta
  • ISOCELL HPX – 200MP, 0.56µm, 1/1.4″

Az ISOCELL HP2 méret ügyileg kisebb lett, mint a HP1. Ez azért valahol egy szívfájdalom, ugyanis minél nagyobb egy képérzékelő, annál magasabb minőséget lehet végtermékként kisajtolni. Az öröm az ürömben viszont legalább az, hogy a HP3 és a Xiaomi által mellékágon továbbfejlesztett HPX még ennél is kisebb, hiszen 1/1.4 hüvelykes, nem pedig 1/1.3 colos. Természetesen a piacot követő fanok tisztába vannak azon ténnyel is, hogy már léteznek 1 coll átmérővel rendelkező okostelefonok, a Xiaomi 12S Ultra, ám ott se teljesen igaz az, amit a gyártó reklámoz – szóval ne folyunk bele a kisebb, ám fontosabb méretháborúba.

A pixelösszevonások eredményei.
Forrás: Samsung

A Galaxy S23 Ultra 5G-ben debütáló szenzor 0.6 mikronos pixelméterrel képes képet alkotni, mindezt natív felbontásban, azonban erre eléggé kevés alkalommal lesz lehetőségünk, mert az esetek többségében pixelösszevonás(ok akár többszöri) alkalmazásával dolgozik. Ezáltal két eset állhat fenn, az elsőnél 1.2 mikronos pixelméretként dolgozhat, végeredményben pedig 50MP-re redukálja le a 200MP-t a tetra binning technológiával; másodiknál ugyanúgy a tetra binninget használja a már alkalmazott 50MP-re, melynek köszönhetően 2.4 mikronra növekszik, ám 12.5MP-re csökken a teljes felbontás. Utóbbi a gyengébb fényi adottságokkor élesedik, és a gyártó ezt a technológiát hívja Tetra2pixelként, hiszen 4 x 4, azaz 16 pixel összevonását eredményezi a végtermék.

A magas felbontás (16.384 x 12,288px) nem csak fotózáskor lesz hasznunkra, hanem videózásnál is. A képérzékelő támogatja a 8K Ultra HD videórögzítést, amelyet immáron 30fps-sel vihetünk végbe – a korábbi 24fps helyett, amelyre a Galaxy S22 Ultra 5G volt képes. A magasabb minőségű mozgófelvételből bármikor kifotózhatunk 33MP-nek megfelelő képeket, így nem kell attól tartanunk, hogy nem készült fotó a rögzített eseményről. Ugyanúgy megvan az élesség, a dinamika.

A nagy felbontás és a pixelösszevonás végeredménye.
Forrás: Samsung

A túlexponálás kiküszöbölésére a Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG) technológiát vetik be, amellyel 33%-kal javítanak az arányaikon. Ez mondjuk akkor jöhet jól, hogy a fotózott tartalomnál feltűnik egy erősebb fényforrás, ami kiégést eredmény. A D-VTG lényege, hogy minden pixelnél dupla feszültségátvivő-kapu található, mellyel a szenzor felé hatékonyabban transferelődik át az elektron. Ezáltal nem csak jobb vezetési hatásfokkal rendelkezik, hanem jobban meg tudja növelni a töltés potenciálkülönbséget, ezáltal növelve a PD maximális elektronszámát.

A Single-VTG-hez képest, ahol a 6.250 elektront emlegetünk a Dual-VTG-nél 9.202 elektront tart számon a gyártó. Egyébként érdekességként említeném meg, hogy az IEEE papírja szerint, a HP2 egy pixelre eső teljes mélysége 10.000 elektron.

A kiváló HDR fotó és képi anyag érdekében a Samsung elsőként veti be a Dual Slope Gain (DSG) elképzelését, amelynek lényege, hogy 50MP-es fotó módban is képes a kamera HDR-ben rögzíteni; köszönhetően annak, hogy külön tudja választani a magas és az alacsony tartomány pixelösszevonásnál is. A szakma egyébként „kettős konverziós nyereség” jelzővel is illeti. Nemmellesleg, a Samsung tarsolyában van egy olyan technológia, amelyben három kondenzátor játszik, három erősítésű TCG-t, azaz a magas és az alacsony mellett egy közepes tartomány megkülönböztetésére szintén képes – ám ez az ISOCELL HP2-ben nem került beépítésre.

A szakma a HP2-t megfelelő iránynak tekinti a mobil fotózásnál. Szerintük sem arról van szó, hogy dél-koreai brand a pixelszámmal akarna hencegni, hanem inkább arról, hogy a szenzor „függőleges” fejlesztését választotta, aminek esélye van felvenni a versenyt az 1 coll-os érzékelőkkel – pláne, ha megfelelő rekesznyílás társul mellé. A magas pixelszám előnye az összevonásban mutatkozik meg. A Samsung elképzelését azért tartják jó útnak, mert kisebb az áthallás a kis pixel falaknál, és jobban segíti a részletek visszaállítását a mögé írt algoritmussal.

Zárószóként, még néhány kulcsszót emelnék ki, hiszen a Smart ISO Pro eljárásnak köszönhetően képes a kamera 4K@60fps videózása mellett 12.5MP-es fotók egyidejű készítésére. A Super QPD-vel pedig mind a teljes maximális MP-tartományban élességet talál a képalkotó. Gyenge fényi adottságok mellett a HP2 automatikus élességállításra képes általa. A gazdagabb mintaadatokból és a rengeteg referenciapontból eredően: az új szenzon gyors autofókuszálára képes.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.