Így formálódtak a Galaxy S-termékek főkamerái, valamint ilyen fotókat készít a Galaxy S23 Ultra


Egyetlen hét van hátra, hogy a Samsung Globál leleplezze, mely termékekkel (Galaxy S23- és Galaxy Book3-termékcsaláddal!) szeretné megalapozni az év elejét. A február 1-jére esedékes Unpacked esemény 19 órás kezdéssel kerül megrendezés, amelyet a képviseletek Youtube csatornáján vagy éppen honlapján tudtok megtekinteni. Várhatóan, utóbbin üzemeltetett chates ügyfélszolgálat hosszabbított „nyitva tartással” várja az érdeklődőket, az előrendelőket.

Tegnap olvashattátok, hogy a CES-en a dél-koreai tech-óriás bemutatta a következő generációs képalkotó szenzorját, amelyet a szakma csak ISOCELL HP2-ként tart számon. Részletekeibe nem mennék bele, hiszen a főbb tényekről már értekeztünk, viszont azért a cikk megírását követően is akadnak olyan információk, amelyekről nem szeretnék hallgatni. Ilyen például, hogy a HP2-es szenzor 200MP-en 15fps-os felvételre képes, ami a HP1-nél megízlett 200MP-en történő 7.5fps-nak a duplája. A Galaxy S22 Ultra-ba került ISOCELL HM3-hoz képest is jelentős a javulás, hiszen ott 100MP-en vizsgált értéke 10fps lett – de ugye mérlegeljünk, hogy fele akkora pixeltartományban ért el többet, mint a HP-éra.

Vitathatatlan, hogy a Galaxy S9-nél jelenlévő duál rekesztechnológia egy baromi jó megoldás volt, hiszen két tartományban lehetett állítani a rekeszértéket, f/1.5 és f/2.4 között; így ha túl sok fény érte a kameraszenzorját, akkor a szűkítéssel visszább tudta fogni azt, ellenkező esetben pedig ki tudta „tágítani”. Kvázi az emberi szem reakcióját technologizálták, ám a Galaxy S10-ekbe már nem került beépítésre. Jelenleg ez az elképzelés nincs az élők sorában, mert számos újítással ki tudták küszöbölni azon eseteket, amelyeknél ez jól jött.

A Galaxy S10-től összeszedtem, milyen fő kameraérzékelők kerültek az elmúlt évek Galaxy S-termékeibe, hogy lássátok egybe azt az életpályát, amiről indultak, és ahova jutottak az ágazatért felelős fejlesztők:

 • Galaxy S10 – 12MP, 1/2.55″, 1.4 mikronos pixelméret
 • Galaxy S20 – 12MP, 1/1.76″, 1.8 mikronos pixelméret
 • Galaxy S20 Ultra – 108MP, 1/1.33″, 2.4 mikronos pixelméret
 • Galaxy S22 – 50MP, 1/1.56″, 2.0 mikronos pixelméret
 • Galaxy S22 Ultra – 108MP, 1/1.33″, 2.4 mikronos pixelméret
 • Galaxy S23 Ultra – 200MP, 1/1.3″, 2.4 mikronos pixelméret

Az összesítés becsapós lehet, hiszen a mikronos pixelméretetnél a legnagyobb összevonhatóságot követő értékkel tűntettem fel. Mint azt az ISO CELL HP2-es cikkben olvashattátok, a Galaxy S23 Ultra-ban debütáló képalkotó alapvetően 0,6 μm-re képes 200MP-en, ám, amikor első alkalommal alkalmazza a tetra binninget, akkor 1.2 μm-re növekszik, illetve 50MP-re csökkent; majd amikor másodjára szintén élesíti, akkor 2.4 μm-re duplázódik, valamint 12.5MP-re redukálódik.

Érdemes szemügyre venni, hogy a Samsung most hozza el a legnagyobb képalkotóját, ugyanis 1/1.3 colos kivitelt csak közelítgette az előző években, ám nem haladta meg. Másrészről, a MP-tartományát majdhogynem megduplázta, hiszen az elődben 108MP-es érzékelő épült, ha az Ultra-érát veszem alapul, nem pedig a két kisebbet.

Az ISOCELL HP2-be került főszenzor brutális tárhely igényére, ha PRO felhasználóként használjuk, RGcloudS tweetje hívja fel csak igazán a figyelmet. A sokszor valós információkat szivárogtató felhasználó értesülései szerint, ha a nyers, RAW fotókat vesszük alapul, amelyek nem alapfunkció keretében, hanem az Expert Raw applikáción át érhetők el, akkor az alábbi értékek születnek a különböző MP-tartományokban:

 • 12MP-en:
  • 16 bites fotóknál: 24~32MB-tal;
  • 18 bites fotóknál: 28~37MB-tal lehet számolni.
 • 50MP-en:
  • 12 bites fotóknál: 75~100MB-tal
  • 14 bites fotóknál: 88~117MB-tal érdemes kalkulálni.
 • 200MP-en:
  • 8 bites DNG vagy TIFF formátumban a monokróm fotók pedig 200~250MB-tal.
  • a HP2 szenzor maximális felbontás mellett, alapesetben: 127~135MB-os képeket készít.

Mostanra már az sem titok, milyen további érzékelők épülnek a Galaxy S23 Ultra-ba. A könnyebb áttekinthetőség mivoltából,  tábálázat formában prezentálnám:

KameraGalaxy S22 Ultra 5GGalaxy S23 Ultra 5G
Szelfie kamera40MP, ISOCELL GH112MP, ISOCELL 3LU
Főkamera108MP, ISOCELL HM3200MP, ISOCELL HP2
Ultraszéles kamera12MP, Sony IMX56312MP, Sony IMX564
3x Telekamera10MP, Sony IMX754_x310MP, Sony IMX754_x3
Periszkópos telefotó kamera10MP, Sony IMX754_x1010MP, Sony IMX754_x10
A kameraszenzorok összesített táblázata.
Forrás: Ice Universe

A teleobjektívekhez most nem nyúlt a gyártó. A tavalyi Sony IMX754-ös érzékelők kerültek tovább örököltetésre – aminek vélhetően költségcsökkentő ereje lesz abból fakadóan, hogy biztosra vesszük, van elegendő raktárkészletük a Galaxy S22 Ultra-k után. Az ultraszéles optikánál az eggyel frissebb modellt kapják a vásárlók, míg a főkameránál a már sokszor emlegetett HP2-t.

Zárószó gyanánt, elhoznék néhány fotót, amelyeket Edwards Urbina lőtt az elmúlt napokban a Galaxy S23 Ultra termékkel. Az illetőről annyit kell tudni, hogy Nicaraguában él, és azon szerencsések között van, akik úgy csomagoltak ki flagship terméket, hogy azt még nem szabadott volna. A média tőlük volt hangos, ami érhető; hiszen eléggé sok teóriát fixáltak le a termékekkel kapcsolatban; mint pl.: a fenti táblázatban olvasható adatokat is. Azóta egyébként több tartalma eltávolításra került, vélhetően megtalálta a sors keze, de mi nem igazán bánjuk, hiszen értékes tényeket hozott; mint pl.: az alábbi fotókatt a kamerálencsék képességeiről:

vagy éppen ezt:

Összességében leszögezhető, hogy kamera terén nagyon izgalmasnak ígérkezik a Galaxy S23 Ultra. Érdekes mód, mint ha szoftveresen javítottak volna sokat a feldolgozáson, mert pl.: a teleobjektívek úgy, hogy nem is voltak változtatva: szebb és élesebb képeket készítenek. Bár aztán lehet, ez inkább a Snapdragon mércéjére írható – hiszen az Exynos lapkakészlet flagship körben száműzésre került.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.