A Galaxy S23 Ultra javított az elődje töltés idején


Folyamatosan jönnek a tesztek a Galaxy S23 termékcsaládról, ám talán a legtöbben arra kíváncsiak, hogy a Galaxy S23 Ultra 5G miként állja a sarat. Az egyik legfontosabb témakör a kamerája, amelyről egyelőre még a DxOMark csapata nem nyilatkozott, ám Elon Musk, a népszerű tech milliárdos kifejezte nézeteit. A másik, hogy az Exynos chipset elhagyásával: teljesítményben, terhelésben, hőkezelésben, valamint töltés időben miként változtak a mutatók. Úgy gondoltam, hogy napjaink legégetőbb kérdésével kezdem, mert egyes márkáknál már 200W-os töltési sebességről beszélünk, míg a Samsungnál a maximális mindössze 45W-nál tetőzik.

A Galaxy S22+ 5G és a Galaxy S22 Ultra 5G is már rendelkezett 45W-os gyorstöltési lehetőséggel, amelyet természetesen az utódok is megkaptak. Sajnos még nincs mindenről teszt, így csak szűk körben vizsgáltam meg, miként teljesített a Galaxy S23 Ultra 5G az elődjéhez, a Galaxy S22 Ultra 5G-hez képest. Utóbbi esetében viszont vannak adataink 25W-os szimpla töltéshez és 45W-os szuper gyorstöltéshez – még ha ez a szó nem éppen a leghelytállóbb.

A Galaxy S22 Ultra és a Galaxy S23 Ultra töltési tesztje.
Diagram: Galaxy Világa | Adatok: Lover of Tech & TechDroider

Először, amit talán mindenki megállapított, hogy a Galaxy S23 Ultra 5G 45W-os töltési sebességgel hamarabb végez, mint az előző generációs bratyó. A TechDroider által készített összehasonlító tesztből kiderül, hogy mindössze 51 percre van szüksége, ha valaki 0%-ról 100%-ra szeretné visszatölteni az akkumulátor kapacitását. Magyarul, egyetlen órát sem vesz igényben, ami nagyon jól hangzik.

Az általam vizsgált intervallum: minden 5. perc volt, egészen addig, míg el nem érte a leggyorsabb modell a 100%-ot. Jól látszik, hogy már rövid idő alatt is eléggé jelentős kapacitás kerül visszanyerésre, bármelyik töltéssel töltsük. Ez átlagosan 10%, ami a mai életben bárhogy nézzük életmentő tud lenni. Az első nagyobb különbség, akarom írni leszakadás a Galaxy S23 Ultra 5G javára a második és a harmadik 5 percben mutatkozik. 10 perc elteltével már a kapacitás negyedét visszaszerezte, míg a Galaxy S22 Ultra csak az ötödét. Negyedórával a töltés indítását követően 41%-on, 20 perc elteltével pedig már 53%-on állt.

A kritikus időt sok helyen félóra töltésként könyvelik el. Azt kell mondanom, hogy a 9%-os különbség szép, hiszen, az új modell 75%-on állt, amivel már bátran ki lehet húzni a nap hátralévő részét. A tavalyi flagship készülék se produkált rosszul, ám a 66%-os értékénél azért mutatkozik, hogy van jelentős teljesítmény elmaradás 45W és 45W között. A háttérben nem csak a processzor áll, hanem az a hőelvezető kamra is, ami annak hűtésére szolgál. Ergo, ha nincs felesleges hőtermelés, akkor a rendszernek sem kell visszaszabályoznia, amivel mindenki nyer.

A Galaxy S22 és a Galaxy S23 termékek hűtése.
Forrás: Ice Universe

Ezt az előnyt pedig ott élvezhetjük, hogy mindössze 51 perc szükséges a Galaxy S23 Ultra 5G-nél a 0%-ról 100%-ra történő visszatöltésre.  Hozzáképest a Galaxy S22 Ultra 5G-nek kellett további 12 perc ahhoz, hogy 100%-on végezzen; míg ha ugyanezt egy 25W-os töltővel végeztük volna el, akkor már 16 percnyi többletre lenne szüksége a felhasználójának.

Nyilván az értékek nagyjábóliak. Kezeljétek némi fenntartással, hiszen a termékek nem voltak használatban, csak néha-néha néztek rá a kijelzőikre. Más lenne a végeredmény, ha közben mondjuk a képernyő teljes mértékben használatba lett volna. Véleményem szerint, arra jók, hogy prezentálják a fejlődést, mert az viszont van. Elképesztő látni, hogy a Samsung úgy rövidít évről évre a töltési időn, hogy közben a töltők teljesítményéhez nem nyúl. Ha pedig egyszer mégis hozzáfog, akkor bizony nagy csökkenéssel számolhatunk.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .