Íme a lista, miben mutat újat a One UI 5.1


Rutinos olvasótáborunk már tudhatja, hogyha a One UI felületén belül egy nagyobb változás élesedik, akkor arról külön cikkben számolunk be. Anno az Android 13 és One UI 5.0 párosáról is értekeztünk, ahol végignéztük a patch note egyes pontjait, miszerint miben lett másabb, mint az előd, azaz az Android 12-höz társított One UI 4.5. A Samsung Magyarország előbbi kettős véghajrájában van, ugyanis már csak néhány terméknél adósak az update-tel. A Galaxy S23 sorozattal viszont képbe került a One UI 5.1-es felület. A verziószámvég árulkodó lehet, hiszen mindössze csak 0.1-es verziószám elmozdulás történt, azaz a mélységébe nem nyúltak hozzá a fejlesztők; helyette néhány extra dologgal egészítették ki az alap 5.0-t.

Kezdjünk mindent ott, hogy a most következő újításlista nem minden terméknél egyezik pontról pontra. Pl.: az Expert Raw applikáció beépülésre került a flagship készülékek többségébe, de nem mindegyikbe. Nekem speciel Galaxy S21+ 5G okostelefonom van, amelynél ez nem érhető el; viszont a Galaxy S22, a Galaxy S22+, a Galaxy S22 Ultra, a Galaxy Z Fold4, a Galaxy S21 Ultra, a Galaxy Z Fold3, a Galaxy S20 Ultra, a Galaxy Note20 Ultra és a Galaxy Z Fold2 élvezheti ezt az profizmust a fotózás területén.

Amit sokan viszont szeretni fognak, az a családi albumok létrehozása és megosztása funkció, mellyel könnyedén továbbíthatunk felhőalapon 5GB-nyi adatot. Az Android felhasználók többsége Chrome-ot használ, azonban a Samsung böngészőbe egy újdonság került, amolyan folytonosság jelleggel, így a Link to Windows mód mellett még egy érv áll. Csinosítottak a widget szegmensen, ami egyben okosabb lett.

A teljes lista elolvasható a kép alatt. Nektek, melyik tetszik a legjobban közülük?

A rutinok formálhatósága több szinten.
Forrás: Samsung

Íme a frissítés hivatalos leírása:

A One UI 5.1 új Galéria funkciókkal, valamint produktivitási és személyre szabási fejlesztésekkel emeli a telefont a következő szintre.

 • Kamera és galéria:
  • A színtónus gyors módosítása szelfikhez
   A képernyő tetején található Effektek gomb segítségével könnyebben módosíthatja a szelfik színtónusát.
  • Fedezze fel a Profi RAW-t
   A Profi RAW lehetővé teszi, hogy kiváló minőségű felvételeket készítsen, ami tökéletes azok számára, akik teljes körű ellenőrzést szeretnének, későbbi képszerkesztési lehetőséggel. A Profi RAW mostantól könnyebben elérhető a Kamera Több menüjéből.
  • Hatékonyabb keresés
   Mostantól egyszerre több személyre vagy témára is rákereshet a Galériában. Akár a nevük megjelölése nélkül is rákereshet emberekre, csupán az arcuk megérintésével a képen.
  • Továbbfejlesztett képátdolgozás
   Az átdolgozás az árnyékok és tükröződések eltávolításával többet tesz azért, hogy a képek jól nézzenek ki. A GIF-eket is átdolgozhatja a jobb felbontás és tisztaság érdekében. Az előnézet is javult, hogy könnyebben össze lehessen hasonlítani az eredeti képet az átdolgozással.
  • Megosztott családi album létrehozása
   Minden eddiginél könnyebben oszthat meg képeket családjával. A Galéria a családtagok arcának felismerése alapján ajánl képeket a megosztott családi albumba. Ön családtagonként 5 GB tárhelyet kap (legfeljebb 6 fő).
  • Megújított információs kijelző
   Ha a Galériában lévő kép vagy videó megtekintése közben felfelé húzza az ujját a képernyőn, láthatja, hogy mikor és hol készült a kép, mely eszközzel készült a kép, az hol van tárolva, és még sok minden mást is. Most egyszerűbb elrendezéssel.
 • Többfeladatos munka
  • A képernyő könnyen minimalizálható vagy a nézet teljes képernyőre váltható
   Mostantól minimalizálhat vagy maximalizálhat egy alkalmazásablakot anélkül, hogy a beállítások menübe be kellene lépnie. Egyszerűen húzza egy irányba az egyik sarkot.
  • Hozzáférés a leggyakrabban használt alkalmazásokhoz osztott képernyőn
   Amikor osztott képernyős nézetet indít el, a leggyakrabban használt alkalmazások a legutóbb használt alkalmazások alatt jelennek meg, hogy gyorsabban megtalálja a szükséges alkalmazásokat.
  • Továbbfejlesztett többfeladatos feldolgozás a DeX-ben
   Osztott képernyős nézetben mostantól a képernyő közepén lévő választóvonalat elhúzva átméretezheti mindkét ablakot. Az ablakot az egyik sarokba is átviheti, hogy kitöltse a képernyő egynegyedét.
 • Üzemmódok és rutinok
  • Háttérképek módosítása az üzemmód alapján
   Állítson be eltérő háttérképet az aktuális tevékenysége alapján. Válasszon egy háttérképet a munkához, egyet a tornához, és így tovább.
  • Több művelet a rutinok számára
   Az új műveletek lehetővé teszik a Quick Share és az érintésérzékenység vezérlését, a csengőhang és a betűstílus módosítását.
Az időjárás mellé is változó widget dukál.
Forrás: Samsung
 • Időjárás
  • Hasznos információk gyors elérése
   Az Időjárás alkalmazás tetején ellenőrizheti a Szélsőséges időjárásra figyelmeztető riasztásokat, a napi időjárási összefoglalókat és a napfelkelte/napnyugta idejét. A hőmérsékleti grafikon mostantól színekkel mutatja, hogyan változik a hőmérséklet a nap folyamán.
  • Óránkénti csapadék grafikon
   Mostantól egy óránkénti grafikon mutatja, hogy a nap különböző időszakaiban mennyi csapadék hullott.
  • Összefoglaló az Időjárás widgethez
   Az Időjárás widgeten mostantól megjelenik az aktuális időjárási viszonyok rövid összefoglalója, amely tájékoztatja Önt arról, hogy napos, felhős, esős vagy havas az idő.
 • Samsung Internet
  • A böngészés folytatása egy másik eszközön
   Ha egy Galaxy telefonon vagy táblagépen böngészi az internetet, és később megnyitja az Internet alkalmazást egy másik Galaxy eszközön, amely ugyanahhoz a Samsung accounthoz van bejelentkezve, megjelenik egy gomb, amellyel megnyithatja a másik készüléken legutóbb megtekintett weboldalt.
  • Továbbfejlesztett keresés
   A keresések mostantól tartalmazzák a könyvjelzőmappák és fülcsoportok nevét. A továbbfejlesztett keresési logika lehetővé teszi, hogy akkor is megtalálja azt, amit keres, ha valami nem helyesen van írva.
 • További változások
  • Ellenőrizze a készülékek akkumulátorának töltöttségi szintjét
   Az új akkumulátor widget segítségével közvetlenül a Kezdőképernyőről ellenőrizheti készülékei akkumulátorának töltöttségi szintjét. Láthatja, hogy mennyi akkumulátor töltöttség maradt a telefonján, Galaxy Buds készülékén, Galaxy Watch, S Pen eszközén és más támogatott eszközökön.
  • Akár 3 emoji használata az AR-emoji Kamerában
   Készítsen vicces képeket és videókat barátaival Maszk módban. Minden egyes személy arcához más-más emojit rendelhet hozzá.
  • Beállításjavaslatok
   Samsung accountjába történő bejelentkezése után a Beállítások képernyő felső részén javaslatok fognak megjelenni, hogy megossza, összekapcsolja vagy javítsa az élményét Galaxy eszközein.
  • Spotify javaslatok
   Az Intelligens javaslatok widget mostantól Spotify zeneszámokat és lejátszási listákat fog ajánlani aktuális tevékenységeinek megfelelően. Hallgassa a tökéletes dallamokat vezetéshez, edzéshez és sok minden máshoz. A javaslatokhoz jelentkezzen be Spotify fiókjába a Spotify alkalmazás legújabb verziójával.
  • Válaszd ki, hova mentse a készülék a képernyőfotókat és a képernyőfelvételeket
   Mostantól megváltoztathatja a képernyőképek és képernyőfelvételek mentési mappáját.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.