Ismét változatnak a csúcskategóriás Snapdragon mageloszlásán


A Qualcomm jövő héten leplezheti le a következő középkategóriás lapkáját, a Snapdragon 7+ Gen 1-et, azonban a világsajtót egy fokkal jobban érdekli az a szivárgástömeg, ami a Snapdragon 8 Gen 3 kapcsán látott napvilágot. A specifikációs táblázatból leolvasható, hogy a korábbi mageloszláson ismételten változtatni fognak, melynek értelmében: 1+5+2 elrendezéssel debütálhat. Természetesen, érdemes fenntartásokkal kezelni a tényeket, mégsem történt meg a bejelentése; viszont Revegnus már jó ideje bizonyított infó szivárgásaival, így akár könyvelhető is.

A Snapdragon 8 Gen1-nél 1+3+4 volt a felállás, míg a Gen2-nél 1+2+2+4. A gyártó vélhetően azért dönthetett a középső magtartomány összevonása és újragondolása mellett, mivel az elődnél megtapasztalt azonos órajelű, ám más Cortex kísérletű nem volt annyira hatékony, mint azt várták – legalábbis erre tudnánk gondolni. A Gen2-nél 2.8GHz-en szolgálta ki a felhasználók átlagos igényeit, viszont abból Cortex-A710-et és Cortex-A715-öt is kaptunk. A pletykák szerint a Gen1 mintájára térhetnek vissza, azaz csak a továbbfejlesztett Cortex-A720-szal akarnak majd dolgozni, viszont négy helyett öt magos elosztásban. Ez pedig azt jelenti, hogy azt a plusz egy darabot az energiatakarékos magtartományból ragadják ki.

Forrás: Revegnus

A kiszivárgott összesített táblazat lerántja a leplet tehát, hogy az összesített nyolcmagos CPU architektúrában: a legerősebb klaszternél 1db Cortex-X4-gyel gondoskodnak a terheléses feldolgozásért; az átlagos felhasználást 5db Cortex-A720 mag látja el 3GHz-en; míg az üzemidő nyújtásáért kétmag felelhet, aminél 2GHz fölé nem szeretnének magasodni.

Amin érdemes elgondolkodni, hogy milyen terhelésre hivatott valójában a Cortex-X4?! Ugye tudjuk jól, hogy a nem-Galaxy készülékekbe 3.2GHz-en pörögnek a Gen2-k, míg a Samsung az idei csúcskategóriás termékeinél hozzányúlt, és 3.36GHz-re húzta fel. Bizonyos források a Gen3-nál 3.75GHz-es maximális értéket említenek, de ahhoz elengedhetetlen egy olyan hűtés kialakítása, ami meggátolja a chipset túlmelegedését, és leszabályozását. A magasórajel nem feltétlenül a játékokhoz szükséges, hanem olyan számításokhoz is, mint amelyeket fotózáskor igényel a hardver a jobb végeredmény érdekében.

A Snapdragon 8 Gen 3 további specifikációi közé tartozik: az UFS 4.1 memóriamodul, az LPDDR5 7.500 Mbps sebességre képes RAM, valamint egy Adreno 750 GPU és egy Qualcomm X75 5G modem. Vélhetően a 4nm-es gyártástechnológia marad, bár sokak szerint megvan a lehetőség a 3nm-es váltásra – ám kicsi a ráció a lecserélésére. Ennek értelmében nagyon úgy fest, hogy a TSMC N4P nevű 4nm-es node eljárással készülhet. Kíváncsi leszek, végül, kinek lesz igaza, illetve a Samsung belenyúl-e újfent a felsőkategóriájánal az órajelbe?!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.