Bemutatkozott a Galaxy A54 5G


Tegnap hosszas cikk formájában hívtam fel az olvasótábor figyelmét arra, hogy a Galaxy A54 5G megérkezett a globális forgalomba – illetve egyben Magyarországra. A magasabb ár nem túlságosan csalogató tény, azonban a Samsung afféle bevezetési kampány keretében megpróbálkozik kedvezőbbé tenni. Részletek kapcsán klikk ide. Bátran leszögezhető, hogy a középkategória egyik legközkedveltebb modellje újult meg, hiszen a Galaxy A5x készülék család testesíti meg a szegmens felsővonalát, amikor még nem akarunk felsőkategóriára pénzt áldozni, viszont mégis egy olyan termékre vágynánk, ami időt- és helyt tud állni a legtöbb terheléssel szemben.

Az időtállóság kapcsán két fontos tényt kell megemlíteni már az elején. Először a tárhelyet, ugyanis a hazai forgalmazásban megtörtént a jég, amelynek keretében nem csak a 8/128GB-os RAM/ROM változat került bevezetésre, hanem a 8/256GB-os is. Erre az előző generációk körében egyszer sem volt precedens. Mindig az FE készülékektől kezdődött a tárhelyválasztási lehetőség, ám, hogy legyen a szánkban mégis egy kis rossz szájíz, az alapmérethez képest a bővítettnél már nincs négy szín opciónk, csak kettő. Másodszor, olyan szoftvertámogatásban részesült, amelyben a felsőkategóriásokat emlegetik, hiszen 4 fő Androidra, illetve 5 évnyi biztonsági frissítésre jogosult, amivel a dél-koreai vállalat azt szeretné a vásárlók elé tárni, hogy lehet nyugodtan befektetésként tekinteni rá, mégis csak 4 év múlva is készülék lesz.

Nézzünk rá a száraz specifikációk sorára. Változtattak a kijelző méreten. Míg az elődnek 6.5 inches volt, addig az utódnak 6.4 inches lett. Nem nyúltak a panel képfrissítési tartományához, megtartották a jól hangzó adaptív 120Hz-et, miszerint azt a készülék a felhasználás függvényében változtatja. Tovább növelték a fényerőt, immáron 1.000nit képessé vált, a korábbi 800-hoz képest. Felbontásánál minimálisan növekedett a képpontsűrűség, de leszögezhető, hogy a 400ppi feletti érték már bőven elegendő, ahogy a FHD+, azaz az 1.080 x 2.400px-es felbontása.

Az újgenerációs Exynos lapkával vértezték fel. Ugye az elődnél az Exynos 1280 lapult a készülék vázában, addig itt már az Exynos 1380 épült be. A nyolcmagos CPU architektúra kétszer négymagra lett külön szedve, melyből a terhelhetőbb tartomány 2.4GHz-en (Cortex-A78) próbál helytállni, míg az energiatakarékosságért a 2GHz-es Cortex-A55 modulok felelnek. A grafikus részekért a Mali-G68 MP5 felel. Nah, de mit jelent ez előrelépésben? Nos, legalább 20%-os teljesítményjavulást. A CPU tekintetében +20%, a CPU-nál pedig +25%.

Fentebb, az időtállóságnál nem említettem, de a memóriakártya bővíthetősége 1TB-ig adott. Operációs rendszer oldalról Android 13 és One UI 5.1 párosával látott napvilágot, azaz Android 17-ig biztosan támogatott lesz. Megtartották a vízállóságát, az IP67-es tanúsítványát akaratlanul se szerették volna elvenni. A képernyő alatt optikai ujjlenyomat-olvasó gondoskodik a tartalmaink biztonságáról. A szelfie kamerakivágása pedig az úgy nevezett Infinity-O formatervet idézi meg.

Kamerák tekintetében csökkentettek a felhozatalon. A portfólióból kivették a mélység érzékelőt; ugyanis a makrót (5MP, f/2.4) fontosabbnak érezték. A főkamerát lecserélték az 50MP-es f/1.8-as rekeszértékkel bíró képalkotóra, amivel sokkal jobban jár a felhasználó, immáron minden pixelre fókuszál az autófókusz. Javítottak az optikai képstabilizáción is: már 1.5° értékben képes a korrekcióra. Azáltal, hogy másabb a szenzor, az éjszakai képek készítésénél szintén tud bravúrozni, hiszen 1 µm a pixelek mérete, míg a szenzornak 1/1,56 inch. Ha pedig mindenáron kell a VDIS segítsége, akkor ott sem marad el a javulás. 200Hz-ről 833Hz-re növelték a rásegítést, ezáltal csökkentették a bizonytalan mozgások által keletkezett elmosódás és torzulás szintjét. A harmadik érzékelő a 12MP-es ultra-széles (f/2.2). A szelfie kamerán nem változtattak, megtartották a 32MP-es 1/2,8 inches szenzorméretű f/2.2-es rekeszértékkel beíró modult.

A töltési sebessége maradt maximális 25 watt, ám mégis picit hamarabb visszarántja az akkumulátort az élők sorába. Elviekben, félóra töltéssel a kapacitása fele visszanyerhető, míg nagyjából 82 perc szükséges a teljes feltöltéshez; amivel akár több, mint 2 napig ki lehet húzni.

Érdekességképpen tenném hozzá, hogy a sztereó hangzásán szintén állítottak. Növelték a magas -, csökkentették a basszus tartományt. Azáltal pedig, hogy a Dolby által fejlesztették a hangszórókat, mondanom se kelljen, de a szoftveres fronton ott a Dolby Atmos támogatás. A Galaxy S23-nál jól megismert dizájn továbbörököltetésre került, ahogy az a környezettudatosság, amit a flagship modelleknél alkalmaztak; miszerint újrahasznosított műanyagokat és üveget tartalmaz a termék bizonyos alkatrészeknél.

Egy másik forradalmi változás középkategóriában, hogy a Galaxy A54 5G az első magyarországi forgalomban lévő modell, amely eSIM képes. Bluetooth tanúsítványánál a v5.3-at, Wi-Fi-nél pedig a /ac/ax-et említik. Talán egy picit lelombozó tény, hogy „csak” Type-C 2.0-át kapott töltő bemenetként. Súlyát tekintve kicsit elhízott, hiszen 202 gramm a végső mérlegelésnél, ami a korábbi 189 grammhoz mérve már mindenképpen megemlítendő.

Idehaza az alapmodellnél a Király Grafit, – Lime, – Lila és – Ezüst; míg a 256GB-os tárhelyűnél a Király Grafit és – Lime a választható színopció. Árban magasabbon nyitott, mint az elődje; ugyanis 20 ezer forinttal többet, 209 990 Ft-ot kérnek el érte.

Fotók a színválasztékairól és a termék külleméről:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.