Csendben megérkezett a Galaxy A14 termékcsalád a magyarországi forgalmazásba


Ahogy az várható volt, a Samsung Magyarország nem csak a középkategóriás készülékpalettáját frissítette fel, hanem a belépőszinten számon tartott modelljeit. Tavaly már bevezetésre került a Galaxy A04s, ami után az egy fokkal erősebb hardverrel megtámogatott Galaxy A14 termékcsaládot hozzák el. Családot említek, ugyanis mind a Galaxy A14 LTE, mind pedig a Galaxy A14 5G zöld utat kapott a magyarországi forgalmazásba – nagyjából egyidőben érkeztek, így a vásárlóknak van döntési lehetőségük a tekintetben, hogy melyik mellett lenne érdemes letenniük a választásukat. Előbbit itt, utóbbit pedig itt foglaltuk össze, mire képesek!

Mielőtt a részletekbe bonyolodnék, azt azért megemlíteném, hogy nincs semmiféle pre-order vagy bevezetési kampány rájuk nézve, azaz tényleg ennyit kérnek el tőlünk, ha csak egy szimpla, alapmodellre vágyik valaki, hosszabb szoftver támogatással megtoldva:

TermékRAM/ROMNyitóárSzínválaszték
Galaxy A14 LTE4/64GB86 990 FtEzüst [SM-A145RZSUEUE]
Fekete [SM-A145RZKUEUE]
Világoszöld [SM-A145RLGUEUE]
Galaxy A14 LTE4/128GB96 990 FtEzüst [SM-A145RZSVEUE]
Fekete [SM-A145RZKVEUE]
Világoszöld [SM-A145RLGVEUE]
Galaxy A14 5G4/64GB99 990 FtEzüst [SM-A146PZSDEUE]
Fekete [SM-A146PZKDEUE]
Világoszöld [SM-A146PLGDEUE]
Galaxy A14 5G4/128GB109 990 FtEzüst [SM-A146PZSGEUE]
Fekete [SM-A146PZKGEUE]
Világoszöld [SM-A146PLGGEUE]
Összesítő táblázat
Táblázat: Galaxy Világa

Azért valahol elképesztő, hogy egy belépőszintű készülékért már lassan 100 ezer forintot kérnek el. Most nem éppenséggel a Samsung Magyarország fele irányulna a meghökkenésem, hanem inkább arra, hogy miként teljesedik ki az az infláció, amit az elmúlt félévben a tech-érában annyira nem lehetett megtapasztalni, mert a gyártók bízott abban, hogy nem lesz hosszútávú. Ám másképp lett, melynek levét isszuk jelenleg. Számomra felfoghatatlan, hogy ősszel hasonló árfekvésben volt a Galaxy A52s 5G, ami abszolút egy jó deal volt 90-100 ezer forint körül, amihez képest ez a hardveri adottság eléggé kevéske.

A másik általunk abszolvált probléma a termékek típusszámában keresendő. A Galaxy A14 LTE-nél ‘SM-A145R’ szerepel, ami azért érdekes, mert aki jártas a típusszámok világában, az tudhatja, hogy európai frontra az ‘F’ végződésű készülékek érkeznek LTE változat terén. Másrészről, a MediaTek által gyártott Helio G80 (MT6769) 12nm-es lapkakészlete mellé a 128GB-os tárhelyopcióhoz nem 6GB RAM társul, hanem csak 4GB, ami előtt bután nézünk, hiszen elvi síkon ilyen konstrukciónak léteznie se szabadna, ám mégis csak van.

Hasonló a problémánk a Galaxy A14 5G-vel, aminél – mint arra a táblázatban is rávilágítunk – az ‘SM-A146P’ típusszám szerepel. A ‘P’ besorolásról annyit érdemes tudni, hogy legfőképpen Indiában van jelen, illetve Sri Lankán és még néhány helyen. Európai forgalomban a számok után a ‘B’ utótag szokott feltűnni, melynek értelmében egy gyengébb chipsetet kapnak a vásárlók. Megmutatnám táblázat formájában, mi a csavar:

SM-A146PSM-A146B
ProcesszorMediatek Dimensity 700 (7 nm)Exynos 1330 (5nm)
Órajelek2×2.2 GHz Cortex-A76 +
6×2.0 GHz Cortex-A55
2×2.4 GHz Cortex-A78 +
6×2.0 GHz Cortex-A55
GPU modulMali-G57 MC2Mali-G68 MP2
FM rádió
Táblázat: Galaxy Világa

Az persze valahol pozitív húzás, hogy a Galaxy A14 5G három fő Android frissítésre, illetve 4 évnyi biztonsági frissítésre jogosult, de valljuk be, hogy egy ilyen okostelefonnal azért annyira hosszútávra senki sem szokott tervezni. Házon belül csak megúszósnak szoktuk becézgetni, amivel át lehet hidalni egy vészterhesebb időszakot.

A Galaxy A14 termékcsalád egyelőre csak a Samsung márkaboltokban tűnt fel, azonban információink szerint várható a Samsung.com webáruházába is némi csúszással. Úgy gondolom, ha valakinek ekkora lenne csak a büdzséje, akkor inkább érdemes szétnéznie a még forgalomba lévő tavalyi alternatívák körében, mint pl.: Galaxy A33 5G vagy a Galaxy A23 5G duójánál, melyeket egy jobb akcióval simán hasonló árfekvésben el lehet csípni.

Ti mit szóltok a jelenséghez?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.