Rendkívül pontos helymeghatározó UWB chipet mutatott be a Samsung


A Samsung két évvel ezelőtt leplezte le a Galaxy SmartTag okoskiegészítő-családját, amellyel azoknak a felhasználóknak szeretett volna kedveskedni, akiknél napi fejfájást okoz az a jelenség, hogy valamijüket nem találják. Segítségével könnyedén rá lehet találni a kulcscsomóra, elkóborolt házi kedvencre vagy bármi másra, amihez hozzápárosítják és -rögzítik. Az elmúlt időszakban eléggé kevés hír érkezett a következő generációjáról, azonban március végén a dél-koreai brand megtörte a csendet azon közleményével, melyben az Exynos Connect U1000 fejlesztésére hívja fel a tech-orgánumok figyelmét.

Az Exynos Connect U100 egy olyan ultra wideband chipset, ami az elődhöz képest: sokkal nagyobb pontossággal tudja megállapítani, hol van a keresett termék. Nem csak a levegőbe beszélt a vállalat sajtókollégája, aki kiemelte, hogy egy számjegyű centiméteres értékben mérhető a zóna, ahol biztosan ott lesz az okoskiegészítő, valamint annak „gazdája”. Ergo, kevesebb mint 10 cm-es körzetre zsugorítja az átvizsgálni kívánt területet, ami nagyon hangzatos.

A lapka más különlegességgel is rendelkezik, ugyanis az egymással kapcsolatban lévő egységeknél van arra lehetőség, hogy akár elfordulási fok/szög formájában adjon pontosítást a keresés során, ha nem a megfelelő irányba néznénk. Legfőképpen belső térnél jöhet jól a technológia, ahol a GPS már nem tud megfelelően működni az árnyékolásból, vagy éppen a kicsi távolságból fakadóan.

A gombelemmel (1db CR2032) működő chipnél ügyeltek az energiatakarékosságra, így nem kell attól tartani, hogy folyamatos aktív állapotából fakadóan pont akkor fog lemerülni, amikor szükségünk lenne a segítségére. (Az első generációnál maximum 165 napos akkumulátor idővel lehet számolni.) Másfelől, a Samsung össze akarja kapcsolni az AR és a VR világgal, azaz, ha mondjuk a kameránkat bekapcsoljuk, akkor annak a képével mutassa, merre keressük a megtalálandó tárgyát.

Az Exynos Connect U100 a kifinomult távolságmérési és helymeghatározási képességeket erős biztonsággal ötvözik, hogy hiperösszeköttetést tegyenek lehetővé az emberek és a minnapi tárgyak között, ami számos új lokalizációs és helymeghatározási funkciónak adhat melegágyat. (…) A kommunikációs technológiák terén szerzett technológiai vezető szerepünkre építve elkötelezettek vagyunk a kis hatótávolságú kommunikációs megoldások innovációjának előre mozdítása mellett, hogy átalakítsuk kapcsolatainkat és kapcsolatunkat a minket körülvevő világgal.

mondta Joonsuk Kim, a Connectivity Development Team ügyvezető alelnöke.

Az UWB technológia legelőször a Galaxy Note20 Ultra készülékben tűnt fel, ám a Samsung akkoriban nem igazán reklámozta be létét. Várniuk kellett a felhasználóknak a Galaxy S21 termékcsaládig, amikor is piacra dobták a Galaxy SmartTag+ kiegészítőt, ami elsőként rendelkezett ezzel a képességgel; ugye a Galaxy SmartTag-be nem rakták bele.

Jelenleg az alábbi termékekben található meg:

  • Galaxy S23 Ultra 5G
  • Galaxy S22+ | S22 Ultra 5G
  • Galaxy S21+ | S21 Ultra 5G
  • Galaxy Z Fold4 5G
  • Galaxy Z Fold3 5G
  • Galaxy Z Fold2 5G
  • Galaxy Note20 Ultra

Az U100-as lapka több szabványnak felel már meg, mint pl.: a FiRa Consortiumnak, ami egy az UWB iparág által vezetett non-profit szervezet, mely szerint interoperabilitás jellemzi; vagy éppen a Car Connectivity Consortium (CCC) Digital Key Release 3.0-nak, ami pedig digitális kulcsaink tárolására, hitelesítésére és cseréjére szolgál.

A sok újítás mellett számomra a legfontosabb, hogy egy számjegyű centiméteres és 5° alatti pontosságot biztosít; emellett van arra is lehetőség általa, hogy a felhasználó kihasználhassa az érkezési időnek és a 3D érzékelési szögnek a méréseit. Várhatóan az év második felében akár okoskiegészítő formájában is megízlelhetjük, mire képes a valóéletben, hiszen az a hír járja, hogy az augusztusi Unpacked event szolgáltathat otthonául a bemutatásának.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.