Küszöbön kopogtat a bőrhőmérséklet-alapú cikluskövetéssel kapcsolatos szoftverfrissítése a Galaxy Watch5 okosóráknak


Cirka egy hónapja foglalkoztunk azzal, hogy a Galaxy Watch5 okosórákba beépült infravörös hőmérséklet-érzékelő nem a lázmérés funkciójára hívatott. Sokan úgy gondolták, hogy a szenzor a testhőmérséklet mérését töltheti be, így kaphatnak a felhasználók visszajelzést arról, ha éppen lappang bennük valamilyen vírus, amely ellen a testük küzd. Helyette inkább egy másik, sokkal fontosabb bázist akarnak megfogni, még hozzá a hölgy felhasználókat, akik körében az okosóra, mint okoseszköz még annyira nem terjedt el.

Ezért a Samsung partnerségbe lépett a Natural Cycles-szel. Simán áttörésként tartható nyilván a jelenség, hiszen az előzőekben csak okostelefon applikáció keretében volt jelen az általuk lefejlesztett termékenységi ciklust figyelő technológia, azonban most erre már egy okosóra is képes lesz, mely el van látva a szükséges szenzortechnológiával. A Galaxy Watch5 és a Galaxy Watch5 Pro tavaly nyár végén jelent meg, ám a szükséges egészségügyi hatóságok általi engedélyekből fakadóan egyelőre még nem rendelkeztek az érzékelő adta újdonságokkal; viszont most úgy tűnik, hogy heteken belül megoldódik a fennakadás, amire a Samsung sajtóközleményben hívta fel a figyelmet.

A test alvás közbeni alaphőmérsékelének mérése az egyik kulcspont.
Forrás: Samsung

„A Samsung jóllétről alkotott átfogó szemlétét továbbfejlesztettük olyan szenzoros újdonságainkkal, amelyek a felhasználóknak még részletesebb betekintést adhatnak az aktuális egészségi állapotukról. A Galaxy Watch5 új infravörös hőmérsékletérzékelője kiegészíti a már meglévő, egészségi állapotunk nyomonkövetésére irányuló szolgáltatások listáját”

mondta Hon Pak, a Samsung Electronics mobilkommunikációs üzletág digitális egészségügyi csoportjának alelnöke és vezetője.

A kiindulási alapot az adja, hogy a test alaphőmérséklete (BBT – Basal Body Temperature) menstruációs fázisonként változik; sokan ezért afféle előjelzésként hőmérőt alkalmaznak. A gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy az alaphőmérsékletet követlenül az ébredést követően, és bármilyen jellegű testmozgást vagy környezeti behatást megelőzően érdemes mérni. Az okosóra nem hivatott mindezt automatizálni, azonban megadja a lehetőséget az egyszerűbb és kényelmesebb kivitelezésre.

Az új funkció aktiválásához a felhasználónak először a Samsung Health alkalmazáson belül kell a Cikluskövetést kiválasztani; majd hozzá kell adnia a naptárhoz a felfrissebb adatokat, amelyek a ciklusához vonatkoznak. Végezetül, a Beállításokon belül be kell kapcsolni a „Menstruáció előrejelzése bőrhőmérséklet alapján” lehetőséget.

A Samsung kihangsúlyozza, hogy minden összegyűjtött adat titkosít, a használt eszközön biztonságos körülmények között tárol; így a felhasználó is nagyobb kontrollt kaphat a saját adatai felett.

A Cikluskövetés kiértékeli a naponta vezetett naplóba bejegyzett tüneteket is, ezek alapján pedig megfelelő tájékoztatást és tippeket ad. Ilyen lehet például: a fáradtság kezelésére kijelöl egy javasolt napot, amelyet a felhasználónak pihenéssel kell eltöltenie; vagy a havi ciklus előtt jelentkező kismedencét érintő fájdalom vagy gyulladás enyhítésére kíméletes testmozgást tervez.

Az új funkció a következő frissítéssel válik elérhetővé Koreában, az Egyesült Államokban, illetve további 30 európai országban, melyek között Magyarország szintén helyet foglal; de még ott van a listán: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia vagy éppen Szlovénia.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.