A Galaxy okosórák felhasználóinak mindössze 40%-a kerül ki a Samsung vásárlói közül


Ismételten egy össznépi piackutatást hoznék el, amelyből több érdekes következtetést vonhatnak le a gyártók és az elemzéseket kedvelő olvasóink. A Counterpoint Research piackutatócég nemrégiben azt vizsgálta, hogy az okosórák miként viszonyulnak az okostelefonokhoz; azaz, utóbbi felhasználói, mennyire márka- és ökoszisztéma követők. Azt ugye tudjuk, hogy a legnagyobb forgalmat továbbra is az Apple bonyolítja el, melynek vásárlóit a magasabb árcímke se tudja hezitálásra sugallni.

A most következő adatok elé mindenképpen érdemes azt odaszúrnom, hogy a Galaxy Watch4 termékcsaláddal a Samsung lecserélte a Tizen operációs rendszerét, melyet a Google által írt WearOS váltott. A gyártó hivatalos álláspontja, hogy csak saját eszközeivel működik – legalábbis 100%-os formában minden bizonnyal, ám kis mókolással azért más Android típusú készülékekkel szintén össze lehet társítani, csak éppen ott lesznek hiányosságok. A lényeg, hogy a dél-koreai gyártó inkább abba az irányba szeretne továbbhaladni, hogy, aki az okosórájukat akarja választani, annak Galaxy termékre kell váltania.

Az első fontos tény, hogy az Apple és a Google felhasználói a leglojálisabbak, hiszen több mint kétharmaduk márka azonos kiegészítőterméket vásárol az okostelefonja mellé. Mondjuk ezt az Apple részéről megértjük, hiszen a Samsung okosórái immáron nem támogatják a rivális operációs rendszert, így teljes mértékben érthető, hogy mindössze 1%-ot bitorolnak abból a bizonyos tortaszeletből, amelyből az Apple 78%-ot.

A Samsung a WearOS-szel nyert és vesztett egyszerre. Nyert, hiszen a fejlesztői oldalról sokkal támogatottabb operációs rendszerre cserélték le a Tizent, ami közkedveltebb és nagyobb hátszéllel bír a Google által. Másrészről, aki megszerette az okosóráikat, annak váltania kell; ez pedig az ökoszisztéma erősödését jelenti. Vesztett azonban, hiszen az Apple felhasználóiról le kellett mondaniuk. Ez azért nem olyan evidens, hiszen istenigazából a Google-nek sincs érdekében támogatni a vetélytársát, így a döntés itt „visszaüt” – de magyarországi felhasználóként profitáltunk végeredményben belőle, mert Samsung Pay biztosan elkerülte volna hazánkat a bankok elzárkózásából fakadóan.

A kimutatás rávilágít arra, hogy a Galaxy okosórák használóinak mindössze a 39%-a Samsung okostelefon tulajdonos. Meglepő módon, sokan használják a Garmin mellett az Apple karon hordható kiegészítőit – amelyről nem is tudtam, hogy kompatibilisek az Androiddal, de a 13%-os házon belüli házrész cseppet sem tekinthető rossznak.

Az piackutatásban résztvevők ugyanolyan arányban használják a kiegészítőket az egészségük monitorozására, mint az értesítések elolvasására, amelyek az okostelefonjukra futnak be. A 29%-os dobogós holtversenyt a 22%-os hívások és üzenetek küldése és fogadása váltja.

Az okosóra egyébként az az okoskiegészítő, amelyet a vásárlók 98%-a imád, mert elégedett a pénzéért kapott „ígérettel”. Ez az elégedettség lehet kimagasló, vagy éppen átlagos; de összességében szó sincs megbánásról, pénzkidobás tényéről.

A konklúzióról se szabad elfeledkezni, hiszen egy Galaxy okostelefon felhasználó sokkal több lehetőség közül tud választani, amely teljesértékűen működik a karján – vélhetően ezért van az, hogy ekkora a szakadék az Apple-höz képest, ami lényegében kétszer jobban teljesít a vizsgált területen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.