Nincs kőbe vésve a Qualcomm-féle processzor a Galaxy S24 termékcsaládnál!


Több fronton zajlanak a történések a Samsung MX divízió háztáján, ami összefogja az okostelefonok, a tabletek és azok kiegészítőinek részlegét. Nyakunkon van egy úgy nevezett budget-friendly készülék bevezetése, ami név szerint a Galaxy A24 5G lesz; a kicsit távolabbi jövőben pedig felfrissítésre kerül az összehajtható készülékeinek portfóliója, a Galaxy Z 5-ökkel. Igen ám, azonban a Samsung vezetősége már javában a jövő évi stratégiákra törekszik, így senkit se lepjen meg az a tény, hogy napi rendenden van a Galaxy S24 termékcsalád. Noha a megjelenése jövő évre tehető, pletykák pedig ímmel-ámmal csorognak, hogy legyen beszéltetve, Wonjun Choi azért tett az elmúlt hetekben egy igen érdekes kijelentést, ami megbolygatta az állóvizet a jövő év eleji flagshipek körül.

Nem feltétlenül biztos az, hogy az Exynost vagy a Snapdragont választjuk, hanem a legjobb lapkakészlet mellett tesszük le a voksunkat, amely a legjobb élményt nyújtja a fogyasztóknak.

mondta Wonjun Choi, TM. Roh utódja és a Samsung MX részlegének jelenlegi alelnöke, a Galaxy S24 termékcsalád AP-jéről.

Több nézőpontból meg lehet közelíteni a kijelentését, így kezdeném a hozzánk közelebbivel: NEM szeretnénk Exynos lapkát látni az európai piacon! – Ők persze másképp látják, ami nem feltétlenül baj, mert valljuk be: a Snapdragon azért teljesít(het!) ennyire jól, mivel megvan más chipset gyártóval az egészséges versenyhelyzet, melyből a vásárlók profitálnak. Az Exynos éppen boxutcában várja a visszatérést. Köztudott tény, hogy a Samsung egy igenerős Exynos 2400 lapkával szeretne ismét feltűnni, ami minden eddiginél erőteljesebb, gyorsabb és vélhetően jobb lesz a konkurenciákhoz képest. Másfelől, változtatnának az architektúrán, hiszen 1+2+3+4 magtartományos felállással rukkolnának elő, azaz a 8-mag 10-magra cserélődhet. (De erről majd holnap külön, hosszabban.)

A kijelentés azért fura más részről, mert kb. Breaking news-ként kezelte minden sajtóorgánum, hogy hosszútávú megállapodást kötött a Samsung a Qualcomm-mal, melynek értelmében a prémium Galaxy termékekbe ők szállíthatják a chipsetet.

Az viszont tény, hogy TH Roh szavait se szabad elfeledünk, aki a Galaxy Ultra termékcsaládról a következőt fogalmazta meg az év elején: „Ez az a termék, amelyben bátran megbízhat, hiszen a legjobbat nyújtja az újra definiált teljesítménnyel és minőséggel.” – tehát, ha úgy vesszük, akkor igazából nem azon lesz a hangsúly, hogy ki és milyen chipsetet gyárt, hanem, hogy a piac legjobbja legyen a következő Galaxy S-szériákba építve. Ha ez éppen az Exynos, akkor azt; ha éppen a Qualcomm, akkor a Snapdragont; de nincs kizárva egy újabb versenytárs feltűnése sem, mégis csak a MediaTek is kezd felkapaszkodni a versenyben.

Mielőtt még bárki aggódásba kezdene, azt azért had említsem meg, hogy a Samsung a Qualcommal és az S.LSI-vel közösen már dolgozik egy dedikált chipen, amely a Sanpdragon 8 sorozatra épülne. A cél, hogy a finomhangolják az órajelet és illesztőprogramok testreszabásával (ISP, DSP, modem) piacra dobjanak egy következő generációs Snapdragon 8 for Galaxy-t processzort. Míg a hagyományos Snapdragon lapkák a TSMC, addig a Snapdragon for Galaxy-k a Samsung öntödéjében készülhetnek, így jó eséllyel a Gen 4 nem N3E, hanem 3GAP technológiával gyártódhat.

Számunkra a konklúzió, hogy a Samsung bármelyik mellett döntsön, vélhetően azt világviszonylatban fogja piacra dobni, tehát nem várható régiós elkülönödések, azaz ha rosszabb a lapka, akkor sincs viszonyítási alap ugyanazon termékhez.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.