Évtizede nem volt ekkora mértékű visszaesés az okostelefonok piacán Európában


Sorra dőlnek meg a negatív rekordok, amelyet még a COVID-19 világjárvány idején se tapasztaltak a gyártók. Arról már beszámoltunk, hogy globális szinten a táblagépek piaca, mekkora mértékű zuhanást tudhat magáénak, azonban egyelőre az okostelefonokéról még nem értekeztünk. Most sem fogunk, mert inkább egy hozzánk közelebbi régióra, az európaira szeretném elsőként a figyelmeteket fordítani, mégis csak itt élünk. A helyzet annyira tragikus, hogy a Counterpoint Research kutatóintézet külön régiókra bontva számol be a drasztikusnak tekinthető kereslet csökkenésekről. A recesszió tehát nem kímél senkit sem.

A jelentés legfontosabb kiemelése, hogy 23%-os visszaesés mutatkozott a 2023 első negyedévében az előzőhöz képest. A lejtőn a diagram 2021 harmadik negyedévében indult el, akkoriban 13%-kal csökkent a kereslet az okostelefonok iránt; ami abból a szempontból volt megmosolyogtató, mivel ugyanezen év másodikjában ugyanekkora növekedést könyvelhettek el. Azóta viszont folyamatosan elmaradtak az előzőhöz képest oly mértékben, hogy 2012 második negyedéve óta nem volt az európai piac ezen részlege ilyen mélyponton.

Az okostelefon piacának alakulása Európában az elmúlt 2 évben.
Forrás: Counterpoint Research

A megélhetési válság továbbra is recesszióba hajtja az európai fogyasztókat, melynek következtében: 2023 egy eléggé nehéz évkezdést mutat. (…) A Samsung annak ellenére, hogy vesztett a piaci részesedéséből, a vizsgált időszakban sikeresen piacra dobta a Galaxy S23 termékcsaládot (felülmúlva a Galaxy S22­- és a Galaxy S21-készülékek bevezetését).

mondta Jan Stryjak, a Counterpoint Research társigazgatója.

Nem a Samsung volt az az okostelefongyártó, amely az európai piacon a legnagyobb veszteséget generálta 2022 első negyedévéhez viszonyítva. Tény és való, hogy a 27%-os visszaesés soknak hangzik, azért megtett mindent a régió piacvezetői pozíciójának birtoklása érdekében. Ha a teljesen eloszlást vesszük alapon, akkor minden harmadik készülék tőlük kerül megvásárlásra, ami eléggé korrekt érték. Mondjuk a vizsgált területen ritkán sikerült megfogni, de azért vannak feltörekvő brandek, amelyek megpróbálkoznak a versenyhelyzet élesedésével. Pl.: az Apple-nek a csökkenés ellenére sikerült a piaci részesedését megnövelnie.

A dél-koreai tech-óriás a piackutatócég értékei alapján, hozzávetőlegesen az európai piac 34%-át bitorolja. Kicsit elmaradva tőle az Apple, valamint a Xiaomi próbálja megfogni. A kisebb márkák közül az Oppo generálta a legnagyobb elmaradást. Tavalyhoz viszonyítva majdnem az eladása felét bukta.

A piaci részesedés eloszlása.
Forrás: Counterpoint Research

Az infláció, a kamatlábak és az energiaárak triójának elszabadulása tekinthető a szegmens legádázabb „vírusának”, amit az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus alapoz meg. Mondanom se kelljen, hiszen saját bőrünkön szintén tapasztalhatjuk, hogy a diszkrecionális jövedelem tekintetében mindenkinél mutatkozik egyfajta óvatosság, ami érthető, hiszen senki se tudja, hogy már lenn vagyunk-e a mélyponton, vagy afelé tartunk-e?!

Zárószóként Jan 2023-as kilátásával zárnám a cikket, miszerint:

Azt jósoltuk, hogy a nehéz körülmények rosszabbodni fognak, mielőtt javulás mutatkozna; és ezt az okostelefon-szállítások legrosszabb negyedéve is alátámasztotta, amelyet Európában több mint egy évtizede nem láttunk! Mindazonáltal továbbra is optimisták vagyunk a tekintetben, hogy a gazdasági nyomás enyhülni kezd a következő néhány negyedévben, ami növeli a fogyasztói bizalmat, és jobb év végéhez vezethet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.