Nyugat-Európában minden harmadik vásároló a Samsung mellett teszi le a voksát


Beszéljünk egy kicsit „haza”. Nem feltétlenül helyes a kijelentésem, hiszen a Canalys piackutatócég Európa nyugati részét vette legutóbbi jelentésében górcső alá – de legalább a kontinensünkről van szó –, amelyhez Magyarország nem tartozik; viszont Németország, Ausztria, a Skandináv-félsziget vagy éppen Görögország annál inkább. Másrészről, azért lehet érdekes/fontos, mert a TOP5 alsó vonalán mozgolódás van abból fakadóan, hogy az Oppo kivonult a francia piacról.

A Samsung előnyös helyzetben van, ugyanis meg tudta tartani piacvezető pozícióját a régióban, ám igen jelentős, 16%-os visszaesést prezentált. Kétségtelen, hogy visszaeséséhez az Apple hozzájárult, ami 1%-kal erősödött a tavaly adatokhoz viszonyítva. A dél-koreai gyártóra helyében mégis sokan lennének, hiszen minden harmadik termék általuk került értékesítésre, amivel a térség 35%-ot tudhatják magukénak.

Nyugat-Európában az alábbi piaci eloszlás jellemezte az év első negyedévét.
Forrás: Canalys

A Európa nyugati felében 2021 első negyedéve óta zuhanóban van az okostelefonok szállítmányozása. Igaz, mélyponton 2021 harmadik negyedévében járt, azóta próbált faragni az elmaradásán, viszont pluszba nem sikerült zárnia. Míg 2022 első három hónapjában cirka 27.3 milliónyi okostelefon került leszállításra, addig idén csak 23.7 milliónyi. Ebből a Samsung ragadott ki 8.3 milliónyit, ami a majdnem 10 millióhoz képest azért érezhető különbség.

A dél-koreai tech óriás sikeréhez azért kellettek az új termékbevezetések, mint pl.: a Galaxy S23 termékcsalád a felsővonalon, vagy a belépőszintnél a Galaxy A14. Érdekes módon, a középső ágban a tavalyi népszerű készülékek futottak jobban, mint pl.: a Galaxy A53 és A33. Mondjuk ez betudható annak is, hogy mindössze fél hónapnyi idejük volt, mégis csak március közepén debütáltak.

A Samsung a jobb bevételi tényezőkre, a magasabb haszonkulcsra és az ökoszisztéma integrációjára helyezte az év első negyedében a hangsúlyt, mellyel a közép- és a felsőkategória került Nyugat-Európában az érdeklődők fókuszába. (…) A Canalys becslései szerint, a gyártó átlagos ára 11%-kal emelkedett, ami cirka 6%-os visszaesést eredményezett a leszállított termékek összértékében.

mondta Runar Bjørhovde, a Canalys elemzője
Felfele tolódnak az árcímkék.
Forrás: Canalys

Hoztam még egy érdekes kimutatást a jelentésükből, ami az egyes ársávokra fókuszál. Ebből az olvasható ki, hogy a vásárlók többsége egyre inkább kezeli az okostelefon vásárlást befektetésként, azaz hajlamosak kicsit többet kiadni, hogy ne kelljen olyan hamar lecserélni azt. Mondjuk a 2023-as esztendőben azért egyfajta torzió mutatkozik az értékek területén, hiszen az infláció felnyomta az iparág költségeit, melynek következtében az anno meghatározott 800 dolláros felső vonal határ jobban kitolódott felfelé.

Ami viszont ennél egy fokkal fontosabb, hogy 600 és 799 dollár, azaz 200 és 280 ezer forint közé terméket helyezni idétlen húzás. Ez mondjuk a Galaxy S2x FE-érának egy rossz hír, mert a Samsung pontosan itt szeretné népszerűsíteni, viszont az év első három hónapjában csekély 3%-nyi érdeklődő volt nyitott rá márkafüggetlenül az ársávra. Ezt a szakadékot egyelőre egy brand se tudja áthídalni egy termékkel sem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.