Uralta a Samsung Display a kijelzőpiacot az év első negyedévében


A Samsungnak sikerült visszafoglalnia a dobogó legfelsőfokát az okostelefonok globális piacán, amelytől tavaly az Apple megfosztotta. Noha a legnagyobb darabszámú eladással bír, a népszerűségi palettán a legfőbb riválisának készülékei jobban fogytak. Ám az éremnek két oldala van, hiszen az iPhone-ok többségébe a Samsung Display szállítja a kijelzőket, így ha jól megy a szekerük, abból mellékúton az alkatrészgyártó szegmensük is profitál. A Sigmaintell névre hallgató piackutató vizsgálta meg az év első negyedévének kijelző forgalmát. Arra voltak kíváncsiak, miként oszlik meg a piac és miként változott a tavalyi azonos időszakhoz képest a házrész arany.

Nincs sok meglepetés, mondhatni, a papírforma hozta a kötelezőt. Az SDC rövidítés alatt lévő Samsung Display Corporation húzta be a piac jelentős részét, annak mintegy 42%-át, azaz majdnem minden második készülékbe az általuk gyártott kijelző került. A Samsung is hozzájárult mindehhez. A 2024-es line-up-jukba már csak a Galaxy A0x termékcsaládjuknál van jelen az úgy nevezett PLS LCD panel; minden másiknál, azaz a Galaxy A1x-ek és attól fejlettebbekben a Super AMOLED mutatkozik. Mutatnám a kimutatást táblázatukba foglalva:

A tavalyi azonos időszakhoz képest csökkent a házrész arány, hiszen 52.4%-ról „zuhant le” 42.4%-ra; viszont azt is érdemes szem előtt tartani, hogy akkor 72 millió darab került leszállításra, míg most 80 millió. Növekedés mutatkozott a legyártások terén, amire a globális össz is rávilágit, hiszen 28%-kal mozdult el egy év leforgása alatt, ami mutatja, hogy a vásárlók túl vannak a válság időszakon, nem okoz számukra akadályt az infláció és más zavaró tényező.

A második legnépszerűbb kijelzőgyártó a BOE, ami 17.7%-kal áll fel a második dobogófokra, míg a Visionox a harmadik helyet bitorolja. Tavaly se nézett ki másképp, bár azt azért kihangsúlyoznám, hogy utóbbi megduplázta a házrészét 2023/Q1-hez képest.

Nithin Prasad azt is összeszedte, miként áll össze jelenleg a kijelzők ranglétrája:

SDC M13 >> SDC E7 ~ BOE X1, S1 >> SDC M12 >> TCL CSOT C8 ~ Tianma U8 >> SDC E6 >> Visionox VM7 >> TCL CSOT C7 >> SDC E5 ~ BOE Q9+, Q9

Csakhogy példákat emlegessek az átláthatóság kedvéért, a M13 panel a Galaxy S24 termékcsaládban mutatkozott be. Különlegességei között kell számon tartani a HBM csúcs fényértékét, ami 2600 nit; míg a maximális 1500 nit körülire tehető. Hozzátársul a Vision Booster, ami a kültéri láthatóság javításáért lesz a felelős. A második helyre listázták a – szintén Samsung Display-es – E7 panelt, amit a Xiaomi 14 Pro-ba vagy éppen a Google Picel 8 Pro-ba építettek, míg előbbi alapszériájába a CSOT C7 fedezhető fel. Az M12 kijelzőtípus az iPhone 15 Pro-ban található. A BOE S1-re pedig a RealME GT 6T szolgáltat élő példát.

Elviekben jövőre pedig érkezhet a Samsung Display jóvoltából a 3.000 nit csúcs fényerősséget támogató következő generációs képernyőpanel, ami méginkább odapiríthat a versenytársaknak.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .