Mi a különbség a Bluetoothos és az eSIM képes okosórák között? És mi az az LTE? – Égető kérdések karácsonyi ajándék vásárlás során!


Karácsonyi időszakban sokszor olyan termék vásárlására adjuk a fejünket, amelyhez nem feltétlenül biztos, hogy értünk. Ezzel nincs baj, csak tudjuk megfogalmazni a kérdést, ami a fejünkben van. Az okosóráknál a címsorban megfogalmazott sűrűn mutatkozik, hiszen manapság már egyáltalán nem idegen az a kifejezés, hogy eSIM. Legsűrűbben pedig az okoskiegészítőknél használják a felhasználók, de ne rohanjunk ennyire előre. Kezdjük az alapoknál és építkezzünk szépen fokozatosan.

A Samsung okosóráknál, amikor megpillantod a portfóliót, feltűnhet, hogy rengeteg variáció van. Kezdjünk mindent a típusnál. A Galaxy Watch4 és a Galaxy Watch5 termékcsalád van jelenleg palettán, mind a kettő rendelkezik két-két változattal. A Galaxy Watch5-öknél ez a Galaxy Watch5-öt és a Galaxy Watch5 Pro-t jelentené. Az adott változatok olykor eltérő méretűek is lehetnek, ezt a kijelző méretével prezentálják, azaz maradva az előző példánál, a Galaxy Watch5-öt vásárolhatod a kisebb, 40mm-es és a nagyobb, 44mm-es változatban. A csukló méreted a fontos – amikor el szeretnéd dönteni, melyik lenne jobb számodra.

Had hozzak egy saját tapasztalatot. Anno, a Galaxy Watch időszakában, amikor a 42mm-es és a 46mm-es volt kapható, hiába tetszett a nagyobb, sajnos a kezemen batárnagynak tűnt, ezért a kisebb mellett tettem le a voksom. Nem akartam bután kinézni, mint amikor a kisfiú apuka ruháját felveszi.

Forrás: Telekom

Mint ahogy azt a Samsung oldala is remekül prezentálja, választhatsz hálózati formát az okosóránál. A Bluetooth-os jelentené az alapmodellt; a Bluetooth + 4G pedig az eSIM-es változatot. Utóbbinak lesz némi felára, hiszen „okosabb”, mint a sima változat. Hogy miben, azt majd lentebb elmondom, de ne rohanjuk ennyire előre.

A bluetooth-os alapmodellt az összepárosított okoseszközzel teljesedik ki. Bizonyos funkciókat és szolgáltatásokat nélküle is fogsz tudni használni (pl.: futás monitorozása, EKG, vérnyomásmérés, óra mutatása, stb.), de akadhatnak olyanok, amelyekhez elengedhetetlen a kapcsolat (pl.: értesítés vagy hívás fogadás). A bluetooth-os változat nem is feltétlenül pontos megfogalmazás, mert az okosórák tudnak Wi-Fi hálózaton keresztül is kommunikálni a párosított termékkel. Magát a kiegészítőt is rá tudjuk jelentkeztetni Wi-Fi hálózatra, de azt át is tudja szinkronizálni a termékünkről, így ha mondjuk Bluetooth hatókörből kimész, akkor a Wi-Fi-n keresztül még látják egymást. Mondok egy példát: elmész edzőterembe, amely le van fedve Wi-Fi-vel. Okostelefonod az öltözőszekrényben hagyod, az okosórád pedig a karodon. A közös nevezőt az azonos Wi-Fi hálózat szolgáltatja, így nem maradsz le az értesítésekről.

Természetesen, ha mondjuk huzamosabb ideig nem használod párosított módban a terméked, akkor bizonyos funkciók akkor frissülnek le, ha ezt megejtetted ismét. Gondolok legfőképpen a Samsung Health-re, amelyben csak akkor látod az adott tevékenységeket, miután az oda-visszaszinkronizáció végrehajtódott.

Az eSIM képes okosórák másabb nevén LTE változatoknak is hívják. Ez az a hálózati csatlakozás, amire maximálisan képes a termék. A jelenlegi portfólióban ennél butább, vagy ennél fejlettebb nincs, így Samsung terméknél mindig ezzel fogsz találkozni, vagy a 4G másított nevével. Az a modell annyival lesz fejlettebb, mint a sima, hogy önállóan képes lesz több dologra, párosításmentesen. Pl.: a hívások és az SMS-ek fogadására; esetlegesen az értesítéseid olvasására, amelyek az okostelefonodra futnak be.

A Galaxy Watch5 aloldala a Samsung.com webáruházában.
Forrás: Samsung Magyarország

A Telekom kínálatában létezik a MultiSIM eSIM kifejezés. Ez annyit jelentene, hogy az okostelefonodban lévő telefonszámot klónozzák az okosórádba. Tehát, ha befut egy hívásod, akkor mind a kettő egyaránt csörögni fog. Ezzel szemben a sima eSIM szolgáltatás csak annyit takarna, hogy van egy másik telefonszám, amelynek a fizikai mivoltát elektronikusítod. (Magyarán van egy A telefonszámod az okostelefonodba, egy B pedig az okosórádban. Itt úgy tudsz okoskodni, hogy az A-t átirányítod a B-re, ha nincs válasz.) Hiszen ezekbe a termékekbe fizikait nem tudsz tenni. Az okosórára való hálózati csatlakoztatást minden esetben a Galaxy Wereable applikációban kell megejtened. (Útmutatót itt tekinthetsz meg hozzá.) A szolgáltatótól ilyenkor kapsz egy QR kódot, amit beolvastatva felismeri a konfigurációt a program, majd egy újraindítást követően élesít is számodra. Az eSIM szolgáltatásnak minden esetben van egy havi díjat, amelyet az igénylő az adott telekommunikációs viszonteladójától tud megérdeklődni, anno a Telekomnál ez 990Ft/hó volt, nem tudom, változás történt-e.

Mikor van szükséged eSIM képes okosórára?

Nem feltétlenül biztos, hogy most szükséged van rá; de jöhet bármikor az a helyzet, hogy de jó lenne, ha mégis lenne. Ez kicsit olyan, mint a két- és az ötszemélyes autó esete: a kétszemélyes autóba öten sose fognak tudni utazni; de az ötszemélyesben ketten mindig. Lehet akár befektetésként is kezelni. Mellesleg, ez tényleg egy olyan szolgáltatás, ami hasznossá válhat, mert éppen egy olyan helyzetbe kerülsz.

Ha átlagos példákat kellene hoznom, akkor mondjuk ezt a kettőt említeném:

  1. az okostelefonod nélkül szeretnél elmenni valahova. Tételezzük fel: futni. A Galaxy Buds fülhallgatódat összelövöd az okosórával, amiről hallgathatsz online Spotify-t, a kiegészítő közbe méri a sportteljesítményed; ha pedig beérkezik egy hívás, akkor sem maradsz arról le.
  2. elmész a tengerpartra, ám nem akarod, hogy valaki lenyúlja a telefonod, de mégis elérhető szeretnél lenni.

Nem csak a telefonhívások érkezhetnek meg az okosórádra, ha eSIM képessel rendelkezel. A készülékedre kapott értesítések is. Itt viszont elengedhetetlen a Samsung fiók és a Samsung Cloud használata, ami mondhatni egy közvetítő teret alkot. Az okostelefonodról az alkalmazás értesítések a Samsung felhőbe is tudnak fellogolódni, ahonnan az okosóra neten keresztül azonosítva magát le tudja kérni. Ergo, nem csak SMS és telefonhívás fogadására alkalmas a termék.

Zárószóként egy bölcs gondolat: Az eSIM képes okosóra bármikor lehet Bluetooth-os, de a Bluetooth-os eSIM képes sosem! Nincs mód utólagos bővítésre, csak és kizárólag készülékváltással érhető el. Ám maga az eSIM slot, az független, tehát akár németországi szolgáltató eSIM szolgáltatását is csatlakoztathatjátok.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .