Galaxy Book4 Edge: megérkezett a laptopokba is a Galaxy AI újítás


A Samsung Magyarország sajnos nem szállt be a laptopbizniszbe, holott biztosan lenne egy kisebb vásárlóbázisa, főleg prémium körben. A Galaxy Book4 termékcsalád színe-java már bemutatkozott, hiszen megérkezett az alapmodell mellett: a Galaxy Book4 Pro, a Galaxy Book4 Pro 360, a Galaxy Book4 360 és a Galaxy Book4 Ultra. A gyártó viszont úgy gondolta, hogy a szintet tovább lehet tetőzni, ha már a Qualcomm-mal ennyire szoros az együttműködésük. Már pár hónapja benn a levegőben a Galaxy Book4 Edge-érának az elhozatala, amelynek leleplezésére sokan azt tippelték, hogy majd a nyári Unpacked esemény szolgáltathat helyet és időt, azonban csendes premierrel jelentették be.

A Galaxy Book4 Edge kibővíti elképzésünket a mesterséges intelligencia összekapcsolásáról – áthidalj a szakadékot a mobil és a PC között, miközben demokratizálja az AI-élményeket, amelyek hozzátesznek mindennapjainkhoz. (…) Ez a következő generációs mesterséges intelligenciával felvértezett PC a teljesítmény új szintjét eleveníti meg; amelyet a bevált Galaxy felület és az iparág vezetőivel való nyílt együttműködés tesz lehetővé, hogy világszínvonalú hardver- és szoftvermegoldásokat hozzon el a felhasználóinak.”

mondta TM Roh, a Samsung Electronics Mobile eXperience üzletágának elnöke és vezetője.

A Samsung az idei évben mindent a mesterséges intelligenciára tett fel. Az pedig, hogy már ökoszisztémában van jelen, csak tovább erősíti azon elképzelésüket, hogy a hétköznapjaink könnyítése érdekében mindenkinek meg kell tapasztalnia, milyen az, amikor a termékek egymással könnyedén kommunikálnak, segítik felgyorsult napjainkat. Az okostelefonok, majd a háztartási termékek és tévék után a laptopok kerültek a górcső alá.

A Galaxy Book4 Edge-széria különlegességét a chipsetje adja, amibe a Qualcomm által fejlesztett Snapdragon X Elite került – amit persze más versenytársak is átvettek/átvesznek. A gyártó büszke az elért feldolgozási teljesítményére, mellyel a leggyorsabb és legerősebb Snapdragon processzorát hozzák el a vásárlóknak. Azt persze halkan megemlíteném, hogy az úgy nevezett AI PC-knek rendelkezniük kell NPU-val, azaz dedikált célhardverrel, ami energiahatékonyan képes elvégezni az AI-hoz kapcsolódó munkafolyamatokat. Ehhez elengedhetetlen legalább 16GB-nyi rendszermemória, valamint a 45 TOPS-os számítási teljesítmény, amivel az NPU-nak rendelkeznie kell. Ezek mind jelen lesznek a zökkenőmentesség garantálására – bár a szkeptikusok szerint, mindez csak az alap AI-dolgokhoz lesz elegendő. Majd meglátjuk!

A sajtóközlemény egyből a Galaxy AI újdonságait emeli ki, miszerint bátran használhat: a Bekarikázással keresés a Google-lel, az Élőfordítás vagy éppen a Chatsegéd. A Recall egy fokkal érdekesebb és fontosabb újítás, ugyanis segítségével idővonalon tekinthetjük meg a számítógép múltbéli történéseit, legyen az fotó, link, üzenet, vagy bármilyen más tevékenység, amit végeztünk. A Copilotot se hagyjuk szó nélkül, ami a Microsoft virtuális asszisztense.

Merüljünk el a technikai adottságaiban. A Galaxy Book4 Edge két méretben lesz elérhető. A 14 hüvelykes változat: 10.9mm vastagsággal, illetve 1.16 kg-os össztömeggel rendelkezik; míg a 16 colos variáns 12.3mm-re vastagodik, illetve 1.55 kg-ra nehezedik. Amiben viszont egységes mérettől függetlenül, hogy mindegyik a Super AMOLED 2x elnevezésű panel kerültVision Booster támogatással -, ami Gorilla Glass DX képernyővédelemmel és tükröződésmentességgel lett ellátva. A 16:10-es képarány mellett 3K-s (2.880×1.800px) felbontás társul. A képfrissítése 120Hz-re hivatott, a digitális filmgyártásnál használt DCI-P3 szabály szerinti színtér mintegy 120%-ot lefedi. Ha alap tartalmat nézünk, akkor 400 nit fényerősségre képes, míg a HDR-nél ez az érték 500 nit. Mondanom se kelljen, hogy érintőképernyőt kapott, ami 10 ujjat támogat.

Tárterületeknél 512GB-os és 1TB-os eUFS tárolók közül választhatunk – bár az USA oldalán előbbi a kisebb, utóbbi a nagyobb modellnél volt csak elérhető, de ez változhat idővel és régióval. Színek tekintetében: a Zafírkék dominál.

A csatlakozókról nem szabad megfeledkezni, ahol szintén lesz eltérés. A 2 darab USB 4.0 port (Type-C), illetve a HDMI 2.1-es kimenet (ami támogatja a 4K-t 60Hz-en) és a 3.5mm-es jack csatlakozón kívül a nagyobb modell rendelkezik USB 3.2-es porttal (Type-A), valamint microSD olvasóval. Az USB 4.0-át nevezhettem volna Thunderbolt 4-nek is, ami akár 40Gb/s-os adatátvitelre is képes.

Noha a Galaxy felhasználók körében a Snapdragon chipset Android operációs rendszert mondatna, szó sincs ilyesmiről. Mindegyik variáns alatt Windows 11 Home változat muzsikál. Külön felhívnám a figyelmetek arra, hogy a billentyűzet kiosztásnál felfedezhető egy plusz gomb, afféle dedikált AI gyorshívó, hogy ne kelljen sehova se kattintanod akkor, ha éppen a mesterséges intelligencia segítségét szeretnéd kérni. Ez amúgy a Microsoft Copilot AI-t aktiválja.

A 16 hüvelykes változat esetében van lehetőség az alap 3.4GHz-es lapka (X1E-80-100) helyett 3.8GHz-essel kérni (X1E-84-100), ami persze némi felárért kiállt, de lentebb majd összefoglalom, mennyi az annyi. Dél-Koreán kívül, ahol Wi-Fi 6E-vel, mindenhol Wi-Fi7 tanúsítvánnyal dobják piacra. Az akkumulátorja: 65W-os Type-C töltővel tölthetők, a kisebb változatnál 55.9Wh, a nagyobbnál 61.8Wh a kapacitása. A gyártó ígérete szerint, 22 órás videólejátszási időre simán hivatott, ergo, kiszolgálja az egésznapos ténykedést.

A dizájn mellett sem szabad szó nélkül elmenni, hiszen abszolút a prémium szegmenst kívánja erősíteni. A touchpad brutálisan nagy. Az anyaghasználatnál mutatkozik a környezettudatosság, ugyanis az óceánokból és folyóvizekből származó műanyagokból, illetve halászhálókból hasznosítottak újra számos alkatrészt, mint pl.: a szellőzőnyílást, vagy a csuklópántot; de a Touchpad-ban is felfedezhető üveg; ahogy újrahasznosított alumínium a ház belsejében.

A Galaxy Book4 alapszériái február 26-tól kerültek a porfólióba, míg a Galaxy Book4 Edge érdeklődőinek június 18-ig kell várniuk. Mint a bevezetőben említettem, a magyarországi piacot várhatóan elkerüli a termék, viszont Németországban, Olaszországban, Dél-Koreában, az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban lehet számítani a feltűnésére. Az Egyesült Államokban 50 colos Crystal UHD DU7200 TV dukál mellé. Az árcímkéit mutatnám táblázatba foglalva:

TermékModellkódAmerikai ára
Galaxy Book4 Edge 14 hüvelyk, 3.4GHz, 16/512GBSapphire Blue [NP940XMAA]$1 349,99
Galaxy Book4 Edge 16 hüvelyk, 3.4GHz, 16/512GBSapphire Blue [NP960XMAA]$1 449,99
Galaxy Book4 Edge 16 hüvelyk, 3.8GHz, 16GB/1TBSapphire Blue [NP960XMBA]$1 749,99
Táblázat: Galaxy Világa | Forrás: Samsung USA

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .