Megcsúszott a Galaxy A52 és a Galaxy A72 utolsó rendszerfrissítése


Az Android 14 operációs rendszer frissítési menetrendje se maradt beszédtéma nélkül. Hiába a precíz pontosság, mégis akadtak olyan közkedvelt modellek, amelyeknek update lehetőségét a beígért időintervallumra nem tudták teljesíteni. Az év végén számtalanszor szolgáltatott cikkötletet a Galaxy Tab S6 Lite 2022, ugyanis a novemberre besaccolt szoftverfrissítést nem tudták tartani, sokan pedig arra következtettek, hogy talán tévesen került fel arra a bizonyos listára, amelyet a németországi régiójából fotóztak ki a Samsung Members applikációból. Most hasonló cipőben van a Galaxy A52 és a Galaxy A72, azaz az alap, LTE-képes modelljei.

Azért fontos kiemelni, hogy alapmodellekről van szó, mert mind a kettő 2021 tavaszán debütált az európai régióban. A Galaxy A52-éra termékcsaláddá nőtte ki magát, hiszen volt az 5G képes variáns (a Galaxy A52 5G), majd ősz elején egy chipset váltáson átesett turbozótt, a Galaxy A52s 5G – ami hatalmas sikernek örvendett. Utóbbi kettő az év utolsó hónapjában lefrissült, amelyről beszámoltunk itt és itt. A Galaxy A72 5G elkerülte országunkat, így vele nem kellett számolnunk, illetve nem is kapott akkora életpályát, mint amekkorát a kezdetekben talán szántak neki.

A Galaxy A52 LTE és a Galaxy A72 LTE 2023 decemberére volt kiírva. A Galaxy A-sorozat utolsó láncszemeiként tekinthetünk rájuk, hiszen más Galaxy Ax2 nem került melléjük, pedig azért akadt volt egy Galaxy A32-modellcsalád, amely 2021 februárjában kezdte meg a vásárlóközönségének kiszolgálását. Lényeg a lényeg, hogy a két termékre érkezik a beígért szoftver, csak éppen valami fennakadást állhat a háttérben.

Oroszországban mind a kettőre már elérhető az Android 14 rendszerfrissítés, amelyet a hivatalos patch note aloldaljuk meg is erősít. A Galaxy A72-re 2024. január 4-én adták ki az A725FXXU6EWL4 build-et, tavaly decemberi biztonsági frissítéssel megtoldva; míg a Galaxy A52-re 2024. január 2-án az A525FXXU6EWL3 nevű build, szintén tavaly évvégi javítási csomaggal, viszont azóta már update-elték mindezt januárira februárban az A525FXXS6EXA1 nevű builddel.

A két terméknél a közös nevezőt maga a chipset szolgáltatja, ugyanis mind a kettőben a Qualcomm által fejlesztett 8nm-es Snapdragon 720G lapka, illetve a hozzátársuló Adreno 618 grafikus modul szolgálja ki a felhasználók igényeit. Kiindulva abból, hogy egyikőjükére azóta már az oroszoknál befutott egy javítás, vélhetően nem muzsikált úgy a szoftver, ahogy azt elvárták volna a fejlesztők. Másfelől, külön érdekes, hogy pont abban az országban élesítették, ahonnan elviekben a Samsung kivonult az orosz-ukrán incidensből fakadóan.

Mind a Galaxy A52-nek, mind pedig a Galaxy A72-nek ez lesz az utolsó főszoftver frissítése, így igazából az sose baj, ha egy rendeset dobnak ki véglegesként, amire kevesebb javítás futhat be. Nemmellesleg, ahogy elnézem már átkerültek a negyedéves ciklikussági időszakba, márciusig bezárólag lehet számolni a megérkezésével. Nyilván, amint ez megtörténik, megírjuk, de a Galaxy Világa stábjának valamiért az a sandagyanúja van, hogy a chipsetre történő optimalizálással lesznek fennakadásaik a fejlesztőknek. Másra nem igazán tudok gondolni.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .