Egyelőre nem indokolt az 1TB-os tárhelykapacitás az okostelefonok piacán


Alig van szivárgás a Samsung háza táján, ami említésre méltó lenne, így úgy gondoltam, egy újabb Countarpoint Research kimutatást hoznék el, amihez most hivatkozást nem fogok tudni csatolni, mert belsős anyagból származik, amit sikerült megkapnom feliratkozás formájában. A piackutató februárban vizsgálta meg, hogy tárhelykapacitás mellett tették le a voksukat a hónapban a vásárlók össznépien. Értsétek ez alatt, hogy nem külön a Samsungra helyeződik a fókusz, hanem a komplett iparágra, azaz minden készülékgyártó modelljének összességére, ami az érintett időszakban eladásra került.

Az összehasonlítás kedvéért a 2023. februári eladási adatokból származó házrész aránnyal ütköztetik tényeket, melyből kiderül, hogy a 64GB-os alaptárhellyel vagy annál kevesebbel rendelkező okostelefonok piaca egyre inkább beszűkült. Míg tavaly 28%-ot tett ki, addig idén már csak 13%-ot. Nyilván ehhez kellett az is, hogy a gyártók többsége már csak a teljesen-belépőszintű modelljeinél rukkoljon elő vele, illetve az alapindulóméret immáron a 128GB-os lehetőség legyen.

Jó lenne teljes évre vagy legalább negyedévre lebontva látni, miként változott a tárhelykapacitás iránti igény, ugyanis a február pont egy olyan hónap, ami csalóka legfőképpen a Samsung miatt. A Galaxy S-széria előrendelési kampányában például jelen volt a tárhely duplázós promóció, azaz, az eggyel nagyobb méretet adtak a kisebb áráért. Talán valamelyest ez is közrejátszhatott abban, hogy a 256GB-os alternatíva népszerűsége egy év leforgása alatt jelentősen megugrott, 21%-ról 34%-ra; vagy éppen az 512GB-osé megduplázott, hiszen 5%-ról 11%-ra növekedett.

Az érintett időszakban a legnépszerűbb tárhelyvariációk között a 128GB-os és a 256GB-os modellek voltak, melyek az okostelefonok piacának 2/3-át fedik le. Kettőjük között lévő különbség mindössze 4%, ami 30% felett már véleményem szerint elenyésző; pláne úgy, hogy mind a kettő külön-külön legalább egyharmadot kiharap a tortából. A 256GB-os lehetőség iránti növekedése felé tendálunk, amit a mutatók is remekül prezentálnak, ugyanis a tavalyi 45%-nyi 128GB-os tartományt gyengíthette legfőképpen.

Ami egy fokkal talán izgalmasabb tény, hogy az 1TB-os tárhelyopciók iránti igény négyszeresére változott 1 év alatt. 1%-ról 4%-ra módosult a házrész aránya, s ezáltal ugyanannyin áll, mint a 32GB vagy az alatti tárhellyel rendelkező érdeklődőké. Mondjuk a gyártók se erőlködnek a portfóliójukba elhozni, a Samsung két terméknél dobta be a közösbe, a Galaxy S24 Ultra 5G-nél és a Galaxy Z Fold5 5G-nél.

Zárásképpen prezentálnám – egy kakukktojással megtoldva –, hogy a 2024-es okostelefon portfóliója, miként fest a Samsung Magyarországnak tárterület szempontjából. Mint az látható, egy modellnél van jelen a 64GB-os lehetőség, illetve egynél az 1TB-os. Ez persze még bővülhet nyár folyamán.

Termék64GB128GB256GB512GB1TB
Galaxy A05s
Galaxy A15 LTE
Galaxy A15 5G
Galaxy A25 5G
Galaxy A35 5G
Galaxy A55 5G
Galaxy S24 5G
Galaxy S24+ 5G
Galaxy S24 Ultra 5G
Galaxy S23 FE 5G
A 2024-es termékportfóliója a Samsung Magyarországnak.
Táblázat: Galaxy Világa

Szerintetek, 2024-ben mekkora az az alaptárhely, ami alá nem szabad menni, mert hosszútávon visszaüthet?

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .