Behúzta a papírformát a Galaxy S22 Ultra


A Samsung stratégiái jó döntést hoztak akkor, amikor a Galaxy S21 után elengedték a Galaxy Note-termékcsalád vonalát. Nagyon sokszor hallható volt az elmúlt évtizedben, hogy csak egy S Pen-nel tud újat mutatni a Galaxy S-ekhez képest, ami tulajdonképpen nem áll messze a valóságtól. Ha legalább processzor ügyileg lekövették volna ugyanazt, amit a Galaxy Z-knél, mármint, hogy Snapdragonnal szerelve dobják piacra, akkor a léte nem bizonyult volna „feleslegesnek”, viszont így hosszú távon halálra ítélték, ami be is következett a Galaxy Note20 után.

Azóta a Samsung fejesei sem tagadják, hogy nem tervezik újraindítani a termékcsaládot, hanem helyette beolvasztják a Galaxy S-ekhez. Másrészről, azt sem szabad elfeledni, hogy a Note-ok anno vezérirányt teremtettek… melynek relevanciája eltűnt az évek során, s melyet immáron a Galaxy Z-k visznek tovább.

Nem áll szándékunkba újraindítani a Galaxy Note sorozatot, de minden évben életben tartjuk a Note szellemiségét az új Galaxy S Ultra-ban.”

mondta T.M. Roh
A tökéletes Galaxy S-termék, mely magában rejti a Galaxy Note-ok különlegességeit.
Fotó: Samsung

A Galaxy Note-oknál évről évre mutatkozott egyfajta népszerűség csökkenés. Anno, amikor megvásároltam a Galaxy Note 5-öt, ami ugye magyarországi forgalmazásba nem került a Galaxy S6 Edge+ miatt, iszonyat különlegesnek éreztem. Mind forma világilag, mind szoftverileg. Eltűntek azok a gyermekded betegségek, amelyek a februári Galaxy S-eknél mutatkoztak. Bátran lehetett prémiumnak hívni – melyet a Galaxy Note7-es akkumulátor mizériája feledésbe küldött. Igen, feledésbe, mert a Galaxy Note8-nál már az a fajta bizalmi index nem hozta ki magát, hiába voltak korrektek az eladási mutatói.

Kínai források által nemrég napvilágot látott, hogy az elmúlt időszakban, a beépített S Pennel rendelkező Samsung készülékek, milyen fogyási adatokkal rendelkeztek. Előbb prezentálnám, majd kommentálnám:

  • Galaxy Note5: 11 millió
  • Galaxy Note8: 10.3 millió
  • Galaxy Note9: 9.6 millió
  • Galaxy Note10termékcsalád: 9.5 millió
  • Galaxy Note20-termékcsalád: 7.5 millió
  • Galaxy S22 Ultra 5G: becslések szerint, több mint 11 milliónál jár

A Samsung hozott egy látszólag nehéznek tűnő, ám annál okosabb döntést: elengedte a Galaxy Note-okat, viszont nem úgy, ahogy azt sokan várták. Nem a teljes megszüntetés mellett tette le a voksát, hanem a beépítés mellett, melynek meglett az eredménye, hiszen a Galaxy Note5 eladási mutatóit hozza. Nyilván érdemes beleszámítani mind ebbe azt is, hogy azóta eltelt 7 esztendő, és sokkal többen vásárolnak prémium készülékeket, mint anno 2015-16-ban. Ez a szám, akkor lesz mérvadó, ha leköveti a növekményt is. Egyelőre csak példaértékű.

Másrészről, az a teher, ami anno a Galaxy Note-okra volt terhelve, nem tűnt el, csak átalakult. Jelenleg a Galaxy Z-k kapták meg. Fokozatosan próbálják növelni az keresletet rájuk, hiszen azt szeretnék, ha minél több felhasználó döntene a formatervük és stílusirányzatuk mellett; mert a Samsung sosem arra törekedett, hogy piac követő, hanem arra, hogy piac diktáló legyen. Ezt pedig kollaborációkkal és ütősebbnél ütősebb promóciókkal akarja elérni, mellyel lehozza „a földre a mennyet”.

Ti, mit gondoltok a Galaxy Z-nek szánt irányvonalról? – Elképzelhető, hogy majd egyszer beolvad a Galaxy S-ek közé?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.