A Galaxy A72 még nem, de a Galaxy A52 már Android 14-gyel büszkélkedik


Márciusra tényleg lezajlik az Android 14 operációs rendszerre történő átállás a Galaxy okostelefonoknál és tableteknél. Most a táblagépek voltak az ügyesebbek, ugyanis az összes jogosult megkapta az update felajánlását, amire azért lehet, hogy nem fogadtam volna tavaly októberben, amikor kiadták a Galaxy S23-termékcsaládra legelőször.

Ahogy arra korábban már felhívtuk a figyelmetek, két fronton történt elakadás a frissítést illetően. Az egyik érintett modell a Galaxy Tab S6 Lite volt – amiből a jelenlegi pletykák szerint 2024-es kiadást is terveznek rajtoltatni –, a másik pedig az a középkategóriás termékpáros, aki a Galaxy Ax2-es időszakban nagyot ment. A Galaxy A52 és a Galaxy A72 anno Android 11-gyel látott napvilágot, viszont azon termékek közé tartozott, akik már 3 főszoftver-frissítésre voltak jogosultak. Így tehát ez lesz az utolsó, amit megkapnak – Android 15-re már ne várjon egyik felhasználója sem, viszont biztonsági frissítésekre a Google jóvoltából azért még negyedévente lesz számítani a folytatásban.

Révén, hogy a lista nem terjedelmes, egybe vettem az okostelefonoknak és a tableteknek a szegmensét, az információk kapcsán:

TermékTípusszámCSCBuild számKiadás dátuma
Galaxy A52 LTESM-A525FEUXA525FXXU6EXB32024.03.07.
Galaxy Tab A8 2021, LTESM-X205XEHX205XXU3DXB32024.03.01.
Galaxy Tab A8 2021, Wi-FiSM-X200EUXX200XXU3DXB32024.03.05.
Táblázat: Galaxy Világa

A Galaxy A52 LTE végül megkapta az európai (EUX) régióban az Android 14-et – melyet már a hivatalos patch notejába berögzítettek. Ami valahol egy kicsit lehangoló, hogy „csak” januári Google-féle biztonsági javítási szinttel rendelkezik, azaz, fel lehetne tenni azon költői kérdést, miszerint, mit csináltak az elmúlt 2 hónapban, ami miatt akár egy februári vagy az aktuális márciusira nem lehetett megtoldatni ezt a szegmensét. Ne háborogjunk, tudom, inkább örüljön a frissítés tényének, mert Android 15-re már nem lesz jogosult. Ettől függetlenül viszont, a One UI 6 további alrendszereire, azaz az év második felében érkező 6.1.1-re vagy a 6.5-re azért még lehet számítani nála – csak „kiherélt” formában.

A Galaxy A72 LTE (SM-A725F) lesz az utolsó Galaxy készülék a magyarországi piacon, ami megkapja az Android 14-et. Tippre, hogy közös lapkával rendelkezik a Galaxy A52 LTE-vel, erre a közelebbi jövőben lehet számítani; jó eséllyel még a héten, rosszabbikban pedig kitudja…

Az utolsó Galaxy táblagépek között a Galaxy Tab A8 2021-et lehet említeni, ami alapvetően tényleg a lista utolját erősítette, így nála semmiféle meglepetésről nincs szó. Azért a hierarchia felépítésre került, mivel ez a termék 2021 decemberében került bemutatásra; míg a Galaxy A72 2021 tavaszán, azaz szó sincs arról, hogy fricska van a gépezetben. Helyette inkább tudatosság.

Megjegyzés: Ha készüléked még nem ajánlotta fel a frissítésnek a lehetőségét, akkor érdemes kézi opcióval (Beállítások ➝ Szoftverfrissítés ➝ Letöltés és telepítés) megnézni, hogy a felajánlást megérkezett-e az OTA szerverétől. Ha nem, akkor a PC-re telepíthető Samsung Smart Switch programon keresztül csekkolnám le a lehetőséget. Az új operációs rendszernél érdemes egy újratelepítést elvégezni, csakhogy minden a helyére kerüljön és a hátramaradt Tempfile-ok ne vegyenek el a tárterületedből 3-4-5GB-nyi helyet; vagy még többet. Ehhez használhatjátok az imént említett Smart Switch-et, ami ha nem is teljes körűen helyez vissza mindent, de azért elvégzi a feladat pepecselősebb részét. Nemmellesleg, így megszabadulhatsz azoktól az app-októl is, amelyeket amúgy sem használtál, csak foglalták a helyed.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .