Gyártási tervezetén felül hozta a Samsung az első negyedévét


Megérkeztek az első mérések az év első negyedévével kapcsolatban, amelyet már elemzés formájában olvashattatok, viszont a koreai The Elec egy sokkal érdekesebb statisztikát publikált a Samsung okostelefon és táblagép szegmensével kapcsolatban. Információjuk szerint, 22%-kal meghaladta az előzetesen belőtt gyártási tervet a tech óriási márciusig bezárólag, mint amennyit szántak a piacra. Mondanom se kelljen, de visszacsatolást nyer a kampányuk, amellyel belefogtak a 2024-be, miszerint új fejezetet nyitnak.

Idén sajnos nem találtam arra vonatkozóan szivárgott anyagot, milyen célkitűzésekkel indultak neki az évnek; viszont, a helyi sajtóorgánum tudomására jutott a házon belüli siker, amivel nem számoltak. Érdekes mindezt olvasni úgy, hogy tavaly piacvezetői pozícióját elvesztette az okostelefonok iparágában, amit több éven keresztül bitorolt. Ez a fajta pofon a jelek szerint jól jött (vagy csak nem kellett egy újabb, így alápozíciónáltak?), ugyanis 64.5 millió okostelefon és tablet került legyártásra, ami a tervezett adatokhoz képest 22%-kal magasabb.

Fotó: Samsung Magyarország

A termelési mennyiségnél az első három hónapban a két szegmensben együttesen 53 millió darabot lőttek be, azaz 11.5 millióval kevesebbet. Mindegyiket plusszosra sikerült abszolválnia. Míg januárban 36%-kal, februárban 28%-kal, addig márciusban 5%-kal hozott erősebb mutatót, mint a tervezett. Értékben kifejezve a 64.5 millió nagyjából egységesen oszlik el, ám konkretizálva az alábbiképpen fest: 21.5 millió – 23 millió – 20 millió. A februári kilengést főként a Galaxy S24 termékcsalád alapozta meg, illetve az abban debütált Galaxy AI által nyújtott mesterséges intelligenciához kapcsolódó újdonságok.

Az elemzők szerint, a már emlegetett Galaxy AI-ba csomagolt: Tolmács, Jegyzetsegéd, Bekarikázással keresés, illetve Chatsegéd funkció volt a legfőbb húzóérv; de amellett se szabad elmenni, hogy az alacsonyabb árkategóriájú termékek iránti kereslet kiszolgálása szintén hozzátett sikerükhöz a kritikusabb és árérzékenyebb régiókban, mint pl.: Indiában. (Szintén külön elemeztük ottani sikereik.) A Samsung Electronics csúsztatva, de számos már kiadott termékébe fogja elhozni az AI-újdonságokat, hogy ezáltal is némiképp fellendítse a még portfólióban lévő régebbi modellek iránti igényt. Első körben a tavalyi csúcskategóriásokra futott be március végén, azonban a sor még koránt sem ért véget.

A The Elec értesülései alapján, mintegy 253 millió okostelefon szállítását tervezik, melyből 51 milliót a Galaxy S- és Z-termékcsaládnak kellene hoznia, 158 milliót a középkategóriás modelleknek, míg 44 milliót az úgy nevezett ODM modelleknek. Azt szintúgy lehet már tudni, hogy a Galaxy S24-re egy méretes kvótát rótak, ami nem lehetetlen, de igényli az egész éves odafigyelést promóciók és sajtó visszhang kapcsán.

A második negyedévben nem várható komolyabb termékbevezetés, így ott, ha hozzák a tervezetet, már összetehetik a kezüket. A harmadik elejében viszont vérfrissítésként jöhet a Galaxy Z6-éra. Soknak tűnhet a 253 millió, de jó eséllyel meghaladhatják.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .