Teljes a zavar a Galaxy S25-széria chipset leosztásánál


Még csak nyár van, de már a Galaxy S25 termékcsaládról szivárognak a pletykák. Kicsit olyan, mint ha a Samsung Electronics ezáltal szeretné felmérni a piac reakcióját a lehetséges felállásokra, ugyanis az elmúlt hetekben eléggé megsokasodtak a teóriák a jövő évi flagship modellek kapcsán – már ami a chipset felosztás jelenti.

Ugye a Galaxy S24-éránál az Ultra családtag az egyetlen, amely régiófüggetlenül a Qualcomm-féle Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy-t mutatja fel; míg a két kisebb modell már bizonyos térségekben – mint pl.: Európában – a sajátfejlesztésű Exynos 2400-zal volt szerelve. Feltételezhető volt, hogy a gyártó mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőre piacra dobott folytatásnál se legyen másképp, ugyanis másoktól való függőségét csökkenteni szeretnék. Ez érthető, viszont az Exynos 2500 nagyon alacsony hozamszinttel bír, ami akár még ahhoz is vezethet, hogy megismétli magát a történelem, és mint a Galaxy S23-termékcsaládnál, csak egyetlen processzor felállással rukkolhatnak elő. De jó is lenne!

Az Exynos 2500 különlegessége abban rejlhetne, hogy 3nm-es GAA (Gate-All-Around) gyártástechnológiával készülne az erőforrás, ami az iparágban mérföldkő volna. A hozzá nem értőknek írnám, hogy a technológia különlegessége abban merülne ki, hogy lefedi mind a négy csatornát, amelyen keresztül áram folyik a félvezetőt alkotó tranzisztorokba; ezáltal a három oldalt lefedő FinFET struktúrához képest növekedhet az adatfeldolgozási sebesség, illetve az energiahatékonyság. (Nyilván mindent megtesznek a tömeggyártás érdekében. A projekt házon belül a „Solomon” névre hallgat, míg mondjuk az Exynos W1000-sé a „Sapphire”-on van emlegetve, melyet már a Galaxy Watch7-ekben megízlelgethetünk.)

Dél-koreai értesülések szerint, az Exynos 2500 tömeggyártásának véghez vitele továbbra is távolinak tűnik, hiszen a hozamértéke kevesebb mint 20%-ra növekedett a második negyedévben, ami elmarad a tömegtermelési kvótától, amit legalább 60%-ra szoktak behatárolni. Ez az érték a legyártott és egyben működő képes chipeknek az arányára fókuszál, azaz minél magasabb, annál kevesebb a selejttermék, ami igazolja, hogy a gyártástechnológia kiforrott és bátran használható.

Ettől viszont egyelőre távol van a félvezetőgyártó, ami a Qualcomm-nak kedvezhetne. Igen ám, azonban ott sem minden fenékig tejfel. A legfrissebb sajtóértesülések alapján, legalábbis Ming-Chi Kuo közelmúltban tett előrejelzése szerint, a Snapdragon 8 Gen 4 lapka költségvetésileg nem ígérkezik olcsó(bb)nak. Becslései alapján, 25-30%-kal lehet drágább, mint az előző generáció, a Snapdragon 8 Gen 3. Ez a mostani 190-200 dollár körüli árhoz mérve nagyjából 260 dollárra emelkedhet, amit már megéreznének a Galaxy vásárlók.

A szintén 3m-es, de N3E eljárással gyártott processzor ugyanazon fejlett gyártási eljárással készülne, mint amit az Apple-féle A18 Pro chipnél alkalmaztak. Ez pedig nem csak CPU, GPU, hanem NPU teljesítménynövekedést eredményezhet, amire a Galaxy AI-t építhetik. Ergo, a mesterséges intelligenciának szüksége van rá.

Nehéz megjósolni, mitévő lesz a Samsung. Az biztos, hogy nem akarják bukóval adni a Galaxy S25-szériát, illetve drasztikusan se emelnének árat, amivel elrettenthetik a leendő érdeklődőiket. Nyilván más – maguk által gyártott – alkatrésznél csökkenthetnek a profiton, de ennek van a legkisebb valószínűsége. Annak sincs sok rációja, hogy egy kételyek között tengő Exynos 2500-re tegyenek fel mindent, hátat fordítva a Qualcommnak.

Az okostelefonok chipset leosztása az elmúlt negyedévekben.
Forrás: Cointerpoint Research

A teóriák között egy új lapkagyártó bukkan fel, a MediaTek, amivel új fejezetet nyithatnának a flagship termékcsaládjaik történelmében; hiszen korábban sosem dobtak általa piacra terméket. A Financial News értesülései szerint, a Samsung afféle háromágú chipset stratégiával állhat elő a Galaxy S-eknél. A stratégia hátterében az erőviszonyok kiegyenlítése állhat, hiszen az Exynos 2500 lehetséges kiesésével rá lennének kényszerülve a Qualcomm árszabására, amit a harmadik féllel történő versenyeztetéssel némiképp le tudnak törni. Az viszont valahol sokkoló tény, hogy a Galaxy okostelefonok körében legfőképpen a belépőszintű modelleknél adtak teret a Mediatek processzorok érvényesülésre, közép- és felsőágon sosem döntöttek mellette.

Most azonban egyfajta mozgolódás látszik, amelynek előszelét a Galaxy Tab S10+ terméknél már a Geekbench-en megízlelhettük. Biztosra veszem, hogy fogunk találkozni a Galaxy S25-szériánál is hasonló tesztértékekkel, már csak azért is, hogy a Qualcomm-ra valamiféle nyomást gyakoroljanak, hiszen egy jól sikerült Galaxy S-széria nekik is sokat számít. Ez perszen nem azt jelenti, hogy végül azzal adják ki, de ellenkezője sincs kizárva.

Ha netán továbbvinnék a háromágú chipstratégiájukat, akkor szoftverfejlesztés területén azért lehetnek fennakadások – főként a gyors átirások kapcsán, esetleges hibák felmerülésekor –, ami nem éppen bíztató előjel; de manapság már nem is megoldhatatlan, csak hát az idő. Mostanság mindenki ilyen ársávban tökéletes termékeket vár el, nincs helye a bugoknak. A SamMobile azt se zárná ki, hogy csak bizonyos régiókba éltetnék a MediaTek alternatívát, mint pl.: Kínában.

Őszig még sok minden változhat, viszont ha az Exynos 2500-nek nem sikerül összeszednie magát fejlesztési téren, akkor kezdhetünk barátkoznia a MediaTek chipsettel, amit nem tartunk rossznak; csak éppen ódzkodunk az ismeretlentől.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .