Nem kaptak már Gear VR támogatást a Galaxy S20 okostelefonok


A Samsung mindig arra törekszik, hogy diktáló, ne pedig követő legyen. Vélhetően sok olyan technológiával rendelkezik, amiket talonban tart, mivel (1) nem akarja minden tartalékát egyszerre elénk tárni, illetve (2) némelyik fogadtatására állításuk szerint sem a piac, sem a felhasználóik még nincsenek felkészülve. Jogosan is merülhetett fel a keresztkérdés azokban, akik azt kutatták, hogy a legújabb csúcskategóriás okostelefonjaiknál jelen van-e a Gear VR kompatibilítás? – …hiszen annak idején egy korszak formáló újdonságként próbált teret nyerni magának a technológia, viszont a próbálkozás nem jött össze.

Már a Galaxy S10 családnál se nagyon tértek ki arra, hogy létezik még a virtuális valóságot okostelefonnal megteremtő kiegészítő és szolgáltatás, azonban ott a kompatibilítás elvileg megvolt, legalábbis ugyanúgy le lehetett tölteni a Gear VR SetupWizard névre hallgató applikációt, amivel a szükséges komponenseket beszerezhettük és telepíthettük. A Galaxy S20-aknál ezzel szemben már nincs jelen, mutatnám a dél-koreai vállalat hivatalos álláspontját:

The Galaxy S20 Series will be unable to support Gear VR due to the termination of a partnership with Oculus that provides software for Gear VR. We will keep you updated if there’s any changes related to VR services in the near future as we commit to provide you the best possible mobile experience.

olvasható a Samsung oldalán.
A Galaxy S6-családdal érkezett Gear VR. Fotó: Galaxy Világa

Az Oculus-szal történő partnerség hiányából fakadóan tehát nem került támogatásra az idei csúcskategóriás okostelefonjainál a szolgáltatás, ami alapvetően kevés embert fog letaglózni, mert tény és való, hogy a felhasználók csekély százaléka használta és használja!

A Samsung Gear VR lényegében ezzel egyidejűleg 5+1 generációt élt! Ha visszaemlékeztek, akkor a Galaxy Note4 debütálásakor jelent meg az a verzió, ami végül nem került bevezetésre hazánkban, ettől függetlenül a Samsung Magyarország különféle speciális eventeken promózta a még gyermekcipőben járó projektjét a hazai fronton. Először a Galaxy S6-oknál jelent meg a termék megvásárolható formában, ami az SM-R321-es modellkóddal mutatkozott be. Anno a Samsung ajándékba adta a fehér színű kütyüt az előrendelőknek, akik így nagyjából 39.990 Ft-ot spóroltak meg.

Az igazi változásokat az SM-R324 hozta el, ami végre valahára fekete színben tündökölt. Főbb jellemvonásai között lehetett emlegetni: az ergonomikus dízájnt, illetve hogy jelentősen csökkent a mozgás okozta szédülés használatok. És végre ott volt a csomagban az a bizonyos kontroller, amit előtte 10 ezer forint körül értékesítettek, hogy ne a fejünket kelljen állandó jelleggel nyomkodni, mármint a szemüvegen található érintőfelületre gondolnék – hiszen gamepad készlethiányból fakadóan nem volt más lehetősége a vásárlóinak. Érdekességként említeném meg, hogy a Netflix is rendelkezik egy moziterem stílusú applikációval, amivel olyan érzetet keltenek, mint ha nagyvásznon néznénk a filmet vagy a sorozatot, amit elindítottunk.

A széria az SM-R325-tel érte el életpályájának végét, ami annyi változást eredményezett, hogy kompatibilissé tették az akkori legújabb felsőkategóriás okostelefonjaival, mert akadtak olyanok, amik a régibe nem fértek bele. Annak viszont már legalább 2 éve.

Ha mégis lesz megállapodás a Samsung és az Oculus között – ami a jelenlegi helyzet alapján esélytelen, mert a piac nem nyitott erre a megoldásra még PC és Konzol fronton sem -, akkor közleményben tájékoztatnak, addig viszont barátkozzunk meg a ténnyel, hogy valószínűleg end-of-life termékké vált és kifutott.

A Telekom persze a mai napig próbálja kiszórni öregarús Gear 360 kiegészítőt, amivel bárki gyárthat VR-tartalmat. Egyébként 20 ezer forintért teljesen korrekt termék – nekem is van!

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .