Jelentős visszaesés mutatkozott februárban az okostelefon piacán

Megszorongatja a gazdaságot a koronavírus. Magyarországon még csak szárnyait kezdte el bontogatni februárban, azonban a világ más részén már javában tombolt a járvány. Ezt pedig a globális okostelefon piaca megérezte – mondanom se kelljen. Tegnap hoztam el egy érdekes diagramot, ami arra összpontosított, hogy az év első két hónapjában miként alakult a TOP6 okostelefongyártójának forgalma, illetve hívtam fel a figyelmet arra, hogy a Xiaomi először előzte meg a Huaweit. Jogosan merülhet fel sokakban a keresztkérdés: Mi történt februárban?! – a válasz megtalálásához, vissza kell utaznunk az időben egyetlen évnyit, hogy szemügyre vegyük a 2019. februári mutatókat.

Az okostelefon értékesítése ilyen mértékű visszaesést még nem mutatott soha. Míg 2019 februárjában 99.2 millió készüléket értékesítettek a termékkategóriában, addig idén ugyanebben az időszakban mindössze 61,8 milliót, ami bárhogyan is nézzük -38%-os visszaesés. Ez szó szerint jelentős és cseppet sem elhanyagolható!

Jelentősen visszaesett a forgalom 2019 februárához képest.
Kreálta: Galaxy Világa | Forrás: Strategy Analytics

A Strategy Analytics elemzése arra is kitér, hogy 2018 februárjához képest csak -3%-os csökkenést tudhat magáénak a piac 2019-ben.

Linda Sui, a Strategy Analytics igazgatóje elmondta, hogy az okostelefonok iránti kereslet jelentősebben Ázsiában zuhant, ami a COVID-19 vírusjárvány kitörésére vezethető vissza, ami hatással volt a szállítmányozásra világszerte. Hozzátette, hogy több ázsiai gyár leállásra kényszerült, illetve a sok fogyasztó nem volt képes vagy éppen hajlandó ellátogatni az üzletekbe, hogy megnézze és megvásárolja az új eszközét.

„February 2020 saw the biggest fall ever in the history of the worldwide smartphone market. (…) It is a period the smartphone industry will want to forget.”

tette hozzá Neil Mawston, a Strategy Analytics ügyvezető igazgatója.

Ez tényleg az az időszak, amit bárki el akarna felejteni! 2020 februárját egyértelműen az jellemezte, hogy Kínában zuhant az okostelefon kínálat és kereslet, ami egyben kihatott Ázsia egészére. Ez idő alatt pedig a világ többi országában elkezdett egyfajta lassulás mutatkozni.

Yiwen Wu, a Strategy Analytics egyik vezető elemzője szerint 2020 márciusa se hoz majd jobb mutatókat. Állítását a koronavírus által okozott félelemre alapozza, ami ebben a hónapban teljesedett ki több földrészen, gondolt elsősorban: Európára és Észak-Amerikára. Hozzátette, hogy az okostelefon-ágazatában dolgozóknak minden eddiginél keményebben kell megdolgozniuk az eladásokért, illetve az átvészelés egyik húzópillére az online store-ok lehetnek.

Biztosra veszem, hogy lesz márciusi elemzőcikk is, addig viszont emésszük a fentebb írtakat és a nyers tényeket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.