Csökkent a kereslet a hajlítható készülékek iránt; de a Samsung továbbra is piacvezető


A Display Supply Chain Consultant legfrissebb kutatása alapján, a hajlítható okostelefonok piaca rosszul teljesített 2022 utolsó negyedévében. A jelentés szerint a foldable és rollable kategóriában nyilvántartott termékek a fentebb említett időszakban először múlták alul magukat az előző évhez képest, amire eddig nem volt előzőleg példa. Számszerűen az összehajtható okostelefon a tavalyi vizsgált időintervallumban 48%-os visszaesést produkáltak a 2022 harmadik negyedévéhez viszonyítva; illetve 26%-kal maradtak el a 2021/Q4-hez képest.

A jelentés kitér arra is, miszerint 2022 októberétől december végéig mintegy 3.1 millió foldable termék került leszállítása. Noha a 2022/Q4-ben a kiszállítások visszaestek, mégis növekedést mutat az éves teljesítés, ugyanis 62%-kal, 12.9 millió darabra nőtt, ami többek között annak köszönhető, hogy a vásárlók egyre nyitottabbak a termékcsoportra.

Az elmúlt két év piaci eloszlása a foldable/rollable termékek körében.
Forrás: SamMobile | DisplaySupplyChain

A kutatás azzal magyarázza Samsung a legutóbbi negyedévről negyedévre történő csökkenését, hogy a Galaxy Z Fold4 és Galaxy Z Flip4 készülékek reflektorfényét az ünnepi időszakban ellopta az Apple. Ugye ősszel debütált az iPhone 14-sorozat, ami nem csak világszerte, de még Dél-Koreában is piaci részesedést „lopott” a hazai brandtől.

A legnépszerűbb összehajtható készüléke a 2022-es utolsó negyedévnek a Galaxy Z Flip4 5G lett, amely 47%-ot ragadott ki a termékcsoport tortájából. Ez azért nem meglepő tény, mert a harmadik negyedévben az elődjének, a Galaxy Z Flip3 5G-nek sikerült hasonlót az asztalra letennie.

A fenti diagram jól prezentálja, hogy a Samsungnak továbbra sincs oka a félelemre, mert uralja a foldable termékek piacát. Az utolsó negyedévben olyan 82% körüli értéket ragadott ki, míg a második helyen a Xiaomi, harmadikon pedig az Oppo zárt. Egyelőre még nem beszélhetünk méltó versenytársakról, hiszen míg a dél-koreai brand világviszonylatban jelen van, addig utóbbiak csak szűkebb régiókban. Az igazi robbanásszerű elmozdulást az Apple hozatja, ha kiadásra kerül részükről az első komolyabb termék – de erre még éveket kell várni a jelenlegi felállásból fakadóan.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.