Se nem 200MP-es, se nem 50MP-es lesz az alapértelmezett felbontása a Galaxy S23 Ultra 5G-nek


Míg a Galaxy felhasználók túlnyomó többsége éppen arra van ráfeküdve, hogy mikor érkezhet meg az Android 13 és a One UI 5 párosa a készülékeikre; addig a tech világ másik fele a közelebbi jövőben érkező új flagship modellek körüli pletykákban van elmélyülve. Annyira nem is közeli, hiszen 2023-ig biztosan kell várnunk, sőt, a februári Unpacked Event és bevezetésének dátuma se tűnik annyira fiktívnek, hiszen a Samsung január végéig le szeretné zárni a főbb termékeinél a One UI 5.0-nak a bevezetését, ami arra hagy következtetni, hogy a továbbgondolt One UI 5.1-es csiszolt variánsával szeretné a szoftverét a következő szintre emeltetni.

A Galaxy S23 termékekről az elmúlt időszakban érkeztek szép számmal hírek. Talán az egyik legjelentősebb, amelynek az európai felhasználók minden bizonnyal örülni fognak, miszerint a Qualcomm átveheti globális jelleggel a processzorlapka lefedettségét a flagship érájában a Samsungnak, ami egyet jelentene azzal, hogy búcsút inthetünk a teljesítményben elmaradó Exynos-nak a felsőkörökben.

Azért van más fontos tény, amire az embergyermeke felkapja a fejét. Ez nem más, mint a kamerakérdése. Noha manapság a független(nek emlegetett!) DxOMark portálon elmarad a dél-koreai vállalat termék hada a versenytársakétól, nem kevés pénzt invesztálnak abba, hogy a csúcskategóriás készülékbe csúcskategóriás szenzor kerüljön, ami újraértelmezi a fotózást; illetve minden kételyt eloszlat annak érdekében, hogy a MP másodlagos tényező. Oké. Ez egy olyan állítás, amivel mi sem fogunk tudni azonosulni, hiszen a korábbi 108MP is egy olyan mutató, ami emberi szemmel, egy közel 7 inches terméken nem éppen felfogható.

Ice Universe tette közzé tweetben, hogy milyen felbontásokkal dolgozhatunk a Galaxy S23 Ultra 5G esetében:

  • Alapértelmezett: 3.000 × 4.000px – nem 12.5MP, csak 12MP
  • 50MP-nél: 6.120 × 8.160px
  • 200MP-nél:12.240 × 16.320px f/1.7

Amikor a tweetet olvastam, legelőször a Galaxy S20 jutott az eszembe, ahol a 4:3-as képarányú képalkotásnál két opciója van a felhasználónak: az egyik, hogy 64MP-en készíti a fotókat, viszont nincs lehetősége zoom-ra; a másik, hogy lecsökkenti 12MP-re ugyanezen képarányban (ergo érzékelőt vált!), ellenben mind a három érzékelőt egyidejűleg használni tudja. Nyilván, a 20MP-es főérzékelőnek az lesz a jelentősége, hogy a lehető legélesebb fotókat lehessen készíteni, ezen felül részletgazdag legyen, melyet az 1.7-es fényerősségű paraméter fog segíteni.

A Samsung rá fog feküdni a gyengébb fényviszonyok melletti képalkotás tökéletesítésére, hiszen a pixel összevonásnak köszönhetően a 200MP-es érzékelővel kellően részletgazdag képeket készíthet, ha pedig nincs elegendő fény, akkor a MP-szám csökkenésével, és a 2×2-es pixel binning elképzeléssel a végeredménynek hatásosnak kell lennie – legalábbis a papírforma szerint. (Hardver mellett a szoftver fog a legtöbbet nyomni a latba.)

Érdekes mód, az alapértelmezett felbontás nem 12.5MP lett fotózásnál, mint azt sokan gondolták; viszont ez arra hagy következtetni, hogy egy újabb változást hozhat el a harmadik generációs 200MP-es érzékelő, merthogy előtte már kettő piacra került. Elviekben, legalábbis a pletykák szerint az optika mérete 1/1,3 hüvelyk lesz, 0,6 μm pixelmérettel. Ez kisebb, mint az első generációs megoldás (1/1,22 hübelyk, 0,64 μm), viszont nagyobb, mint a második generációs érzékelő (1/1,4 hüvelyk, 0,56 μm). Talán a fényérzékenység a másik bizakodásra utaló jel, hiszen az F/1.7-es érték fejlődésnek tekinthető, mégis csak a Galaxy S22 Ultra 5G-be szerelt 108MP-es szenzorja noha hasonló méretű, de nagyobb pixelekkel (0,8 μm) és szűkebb rekesznyílással (F/1.8) rendelkezett.

Se a 200MP-es, se az 50MP-es kameramód se lesz alapértelmezett, ami adja magát valahol. Ha mindenki 200MP-en készítené az összes fotóját, akkor bizony hamar elfogyna a készülék belső tárhelye, ami ugye nem lesz bővíthető microSD kártyával. Másrészről, ezt a szenzort nem a hétköznapi fotózásra teszik bele, hanem inkább az egyedi esetekre, amikor mondjuk kell a nagy megapixel szám, mert kevés a fény; vagy éppen olyan részletgazdagsággal akarjuk megörökíteni a kívánt témát. Talán, ami egy fokkal meglepőbb, az az 50MP default értékének mellőzése, mert bizony egy csúcskategóriásnál azért elbírná az ember szervezete – még szerencse, hogy ez user által állítható.

A TheElec korai médium információi szerint, a 200MP-es érzékelőt a Samsung Electro-Mechanics; a 12MP-es széleslátót és a 10MP-es periszkopos (10x-es) optikát a kínai Sonny Optical, illetve a Namuga és a Samsung Electro-Mechanics; míg a 10MP-es 3x-os optikai zoom-os érzékelőt a Parton és a Mcnex szállíthatja. A teljesség kedvéért a szelfieről se feledkezzünk meg, melyet a Namuga és a Powelogics vállalt magára.

A végére pedig mutatnám, miért is lesz jó számunkra a 200MP-es kamera:

Sorrend: Galaxy S23 Ultra | Galaxy S22 Ultra | Google Pixel 7 Pro

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.