Miért tűnhet el a Galaxy S22 FE a Samsung kínálatából?


A Samsung, amikor piacra dobta a Fan Edition változatát a Galaxy S-termékeknek, valójában új almárkát próbált építeni. Anno a Galaxy S- és Note termékekkel képbe került Lite utótag, nem éppen vásárló hívogató volt, hiszen a neve a büdzsé takarékosságra utalt. Ehhez képest a „rajongói változat”, mennyivel jobban hangzott és hangzik. A tech óriás az elmúlt években rengeteg készülékkel árasztotta el a különféle csatornákat, sokaknál fejfájást is okozott, mert, aki nem jártas a Galaxy termékek világában, az könnyedén lehet elveszve. Tavaly előtt és tavaly megkezdte a portfóliójának reszelgetését, melynek több készülék az áldozata lett, pl.: emiatt kerülte el hazánkat a Galaxy A73 5G, vagy éppen a Galaxy A42 5G.

A kérdés: 2023-ban van-e létjogosultsága a Galaxy S22 FE-nek? – Ha a Galaxy világától kérdezitek, akkor 40%-ban van, 60%-ban nincs. Mindjárt ki is fejtem, mi miatt véljük úgy, hogy meg kellene válniuk tőle.

A Galaxy A53 5G és a Galaxy S21 FE 5G közös fotón.

A Fan Edition-ök kiadásánál két eltérő időszakot lehet felemlegetni. A Galaxy S20 FE-t ősszel, a Galaxy S21 FE-t januárban indították útjára. Előbbit a Galaxy Z-termékek debütjét követően, megcélozva az iskolakezdési időszakot; utóbbit pedig egy olyan holtidőszakban, amikor sokan a következő generációs S-termékek debütjét várják, ám pénz hiányában egy olcsóbb, ám naprakészebb kiadás mellett adják be a derekukat.

A Galaxy S22 FE előtt a fejtörést az eladás jelenti. Ugye anno a Galaxy S21 FE 700 dollár körüli áron debütált, míg a Galaxy A53 5G 450 dollár körül. A két termék között lényeges, kézzel fogható különbség nem igazán van egy laikus vásárolónál – és többségében ők vannak túlsúlyben. Nyilván, egy Galaxy S-termék támogatottabb, mint egy Galaxy A, viszont a középkategória felsővonala és a felsőkategória alja között annyi mindent nem lehet felsorolni épeszű érvként. Az idei évet tovább cifrázta, hogy a Galaxy M53 5G – és bizonyos régiókban a Galaxy A73 5G – is bejött a képbe, amelyek hasonló, árzónában érvényesültek.

A Galaxy S21 FE-ből hiányzott az, ami a Galaxy S20 FE-t különlegessé tette. Ez pedig nem más, mint az a jelentős árkülönbözet, ami a Galaxy S-ekhez képest mutatkozott. Anno a Galaxy S20 1.000 dollár körül kerül bevezetésre, míg a Galaxy S20 FE 700 dolláron. Elődjénél a külföldi sajtó számtalanszor kiemelte „a teljesítmény és az érték kiváló egyensúlyát”, amivel jobb érték-ajánlatnak számított, mint a Galaxy S20 Ultra vagy a Galaxy Note20 Ultra.

Több oka is van annak, hogy a Galaxy S21 FE nem ütötte meg a várt szintet. Egyrészről, a Samsung kínálatában 2020-ban az LTE és az 5G képes termékek között érezhető volt létszámbeli főlény előbbi javára. 1.000 dollár alatt nem kínáltak magasabb hálózatot támogató okostelefont. A Galaxy S20 FE igaz rendelkezett 5G-s kiadással, de senki se tekintette lételemének. Ha megfigyelitek, a hazai piacon idén ősszel kerül kivezetésre, annyira sikeres volt 160-180 ezer forint körüli kifutási árán. A másik ok, hogy a Galaxy S21 FE inkább egy középkategóriás modellnek tűnik, mint sem felsőnek; hiszen a Galaxy A53 5G vonásaival szinte azonos: nagy kijelző, több kamera, előnyös ár.

A külföldi sajtó is kiemeli, hogy a Galaxy S21 FE érdemi alternatívája a Galaxy A73 5G, mely 108MP-es kamerát kínál – de csak Indiában vagy éppen Ausztráliában érhető el. Európában a Galaxy M53 5G hozott 108MP-es érzékelőd, de az itteni piac odzkodik egyelőre az M-termékektől.

Összességében tehát leszögezhető, hogy a termékek drágulása, az árpontok közelítése, valamint a közép-felső- és a felső-alsókategória összeolvadása ütheti ki az FE következő modelljét – végtére is a Galaxy Tab S7 FE se tudott akkorát ugrani, mint a Galaxy Tab S6 Lite, pontosan ezért adták ki a 2022-es változatát. Hogy végleg törölték-e, azt kétlem, dehogy az év első felében mellőzik a portfólióból, az szinte biztos.

Mit gondoltok, érdemes várni a Galaxy S22 FE-re, vagy inkább az érdeklődők az alternatíváira fókuszáljanak?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.