Bemutatkozott az Android 11 a Google referencia termékein


Visszaemlékszem azokra az időkre, amikor azt sulykolta minden tech-guru, hogy a referencia készülékeknél nincs jobb. Az első ilyen termékek a Galaxy Nexus S (SM-I9023) volt, amit aztán lecseréltem egy LG Nexus 5-re, hogy maradjak a „szűz Androidnál”, és egyben a függetlenségnél, a tisztaságnál. Aztán valahogy a Samsunghoz újfent visszakerültem. A váltási sort folytattam a Galaxy S5-tel, később pedig a Galaxy S8-cal és Galaxy S10-zel. Előbbinél éreztem azt, hogy nem is olyan rossz, ha egy átgondolt operációs rendszert további extra funkciókkal, szolgáltatásokkal vérteznek fel, amik olykor banálisnak érződhetnek, de mégis hasznosak. A TouchWiz felület után a One UI annyira vérfrissítésként hatott, hogy mostanra el se tudnám képzelni egy Google által kiadott nyers főszoftveren az életem.

Ha ősz, akkor pedig új Android verziókiadás. Nincs ez másképp 2020-ban sem, amikor már az Android 11-nek a debütjét várjuk. A keresőórás 2020. szeptember 8-án élesítette a referencia termékekre a legújabb változatát, aminél ismételten elmaradt az édességes elnevezés – de annyi baj legyen. Elsőkörben a Samsung készülékek nincsenek a listán, hiába olyan szoros a kötelék mostanság a két tech-óriás között, hanem csak a Google Pixel családja (2-től 4XL-ig.)

Az Android 11 egyik kreatívja.

A Google mobil készülékei mellett akadnak más olyan gyártók (pl.: OnePlus, Oppo, Realme, Xiaomi), amik szintén becsatlakoztak az élesítésbe, viszont náluk csak a publikus bétatesztelési fázis rajtolt el, amikor azért még bőven akadnak bug-ok a rendszerben.

A Samsung az év utolsó felére ígéri a végleges Android 11-et, amit One UI 3.0-ás felülettel tálal majd a közönségének, de csak az év eleji flagship termékeire. Hogy a szoftver milyen újításokkal rendelkezik Samsung oldalról, arról egyelőre csak találgatások vannak, viszont az a lista már könyvelhető, amit nyár elején hoztunk le arra kihegyezve, hogy mely termékek kaphatják meg. Ugye azóta történt még annyi, hogy a főszoftver támogatást bizonyos termékeknél meghosszabbították +1 évvel, és immáron a mostanság érkezők – ha bírja persze a hardverjük! – 3 éves támogatottsággal rendelkeznek.

Valószínűleg ugyanaz lesz az ütemterv, mint a Galaxy S10-családnál tavaly, azaz november vége, december eleje felé érkezhet meg a Galaxy S20-családra a fentebb említett páros; amit még az év végéig a Galaxy Note20-család is követhet. Más készülékeik viszont átcsúsznak 2021-re, hogy szeptemberig megkapja minden olyan terméke, amire ki szeretnék adni. Az előző évi felsőkategóriát és az összehajtható termékeiket majd a Galaxy A-széria követi, valamint a tablet portfólió.

Mélyre ható változásokkal nem igazán kell számolni, de azért lesznek hasznos húzások. Miszerint, ez lehet az a főszoftver, ami likvidálja a videózásnál lévő korlátot, amire olyan régóta várunk már. Újragondolták az értesítősávot, ahol immáron priorizálni lehet, javítottak a sötét módon, és még sok más történt, amelyekről inkább külön cikkben számolnék be. A főbb húzásokról azonban kreált a keresőóriás egy videót, amelyben elmeséli azokat, amelyekre a legbüszkébb:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.